Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 3 maj 2019 06:00

Jag ammar – han porrsurfar på toaletten

Efter graviditeten blev sexlivet lidande. Nu har hon kommit på sambon med att porrsurfa, i stället för att ha sex med henne.

Efter graviditeten blev sexlivet lidande. Nu har hon kommit på sambon med att porrsurfa, i stället för att ha sex med henne.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Jag och min sambo har aldrig haft problem med vårt sexliv. Men nu efter att jag har varit gravid och fått vår bebis så har det inte gått så bra att ha sex på grund av olika skäl.

Vårt barn är sex månader nu. 

Vi har pratat minst en gång i veckan om hur vi saknar att ha sex och hur vi ska göra för att hitta tillbaka till varandra. Båda vill ha sex men tillfället infinner sig inte så lätt med en bebis som är med hela tiden, och trötthet på det. 

Har i ett tidigare förhållande varit med om att dåvarande pojkvännen aldrig ville ha sex med mig. Han lämnade mig i sovrummet för att han inte kände för att ha sex, men varje gång kom jag på honom med att kolla på porr och onanera i stället för att vara med mig. Det kändes så kränkande och ledsamt. 

Det här berättade jag för min sambo när vi träffades, hur jobbigt det var och hur min självkänsla försvann och tillitsproblemen som uppstod när mitt ex tog med telefonen in på toaletten. Min nuvarande sambo har haft full förståelse och finner inget intresse för porr själv. 

Det känns som han har förstört allt

Tills i går, då sitter vi och myser efter ett långt samtal om vårt sexliv, där jag öppnar mig mycket om hur rädd jag är och hur jag hatar min kropp just nu. 

Sedan får han ont i magen och går på toaletten. Missen han gjorde var att glömma stänga av bluetooth-högtalaren i vardagsrummet, så jag sitter kvar i soffan och får höra hur han tittar på porr i badrummet. Han erkänner efteråt att han har tittat på porr sedan vår bebis föddes. 

Så allt han sagt under tre år har varit lögn. Han har bekräftat för mig att han inte alls förstått mig eller bryr sig om mina känslor, och bekräftat att min kropp är väldigt ful efter graviditeten. Är så ledsen och kränkt nu. 

Vi har en bebis ihop, så att göra slut känns inte som ett första alternativ. Det känns som han har förstört allt. Hur går jag vidare från det här? Hur ska jag ha tillit till honom igen? Jag vet inte om något han säger är sant, eller om han tänker göra om något för att såra mig om jag förlåter honom för det här. Hjälp!

//Anonym

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Mitt första råd till dig är att inte dra för stora slutsatser av det här, även om det var en olycklig tajmning av din man. Ni inte haft sex på ett tag, men det finns en orsak - ni har fått en bebis och din kropp känns ny och ovan. Allt det här är helt normalt då man just har blivit föräldrar. Och han har inte varit otrogen, han har bara tittat på porr. Din reaktion är helt normal, klart man skulle reagera, kanske kasta en schampoflaska i huvet och säga ”Här ammar jag, så sitter du och kollar på porr din jävla snuskis!” 

Men försök att fundera på om det är så att du klistrar ihop dina gamla upplevelser med det som är nu? Jag tror att du gör det. Tänk på att det som hände dig i den förra relationen inte är relevant nu. Det kan vara så att din man inte vill pressa och stressa dig och tycker att det är lika bra att göra det själv. 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer 

Terapi kan hjälpa

Just nu kan fokus vara att behålla närhet. Även om du inte vill ha sex så be honom att hålla om dig. Förklara, säg något i stil med ”Jag saknar också sex, men just nu är jag mest mamma. Men håll om mig, pussa mig, visa att du vill ha mig.” Med lite tid så kommer det här gamla som ni hade när ni var älskande att komma tillbaka. Din självkänsla och ditt självförtroende är sårat, du är också sårbar efter förlossningen med allt vad det innebär av att inte känna igen sin egen kropp. Det är inte konstigt alls. 

Jag tror att du behöver prata med någon som vet vad det här handlar om. Vissa familjecentraler kan ha resurser. Annars råder jag dig att söka en terapeut med sexologisk inriktning. Det kan räcka med två-tre samtal där ni får ordning på det här. Där din man får säga hur han känner, du hur du känner, och ni kan komma till tals om hur ni vill vara tillsammans i den här nya situationen som en familj innebär. 

Låt honom vara omhändertagande pappa också. Lämna bebisen med pappa och unna dig något du vill göra, det kan också vara ett sätt för er att hitta tillbaka till varandra.