Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 31 aug 2018 06:00

”Hur viktig är storleken på könet?”

Spelar penisstorleken någon roll?

Spelar penisstorleken någon roll?

1/2

Foto: Shutterstock

Suzanne Lindström, sexolog.

Suzanne Lindström, sexolog.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Hej,

Jag fick en orolig tanke att storlek på könsorgan är viktigare än vad man tror och hoppas. Jag tänker själv att för mig är egenskaper som charm, att vara trevlig och fina värderingar viktigare än kropp. 

Ja om man kollar på det yttre så tycker jag att det är viktigare jag ett vackert ansikte och en fin röst - dem ser och hör man oftare än den lilla delen av ens tid som det has sex.

Så läser jag en tråd på internet med nån tjej som skriver att vid kärlek och förälskelse är storlek på kön mindre viktigt än om det bara är tillfälligt sex. Då svarar andra tjejer att de inte skulle kunna ha en relation med en man som har ett litet könsorgan. Sen får man läsa om något par där hon haft ett stort könsorgan och han ett litet men där de ändå varit lyckliga. 

Detta förvirrar och skrämmer mig. Jag ser fram emot att fina kärleken. Och som sagt går egenskaper och utseende före kropp för mig. 

LÄS OCKSÅ: ”Ska jag söka upp min ungdomskärlek?”

Men att sex känns bra är viktigt. Skulle det kunna vara så att en del på grund av en viss form och längd på könsorgan inte skulle kunna ha ett lika lyckligt sexliv som andra? Som att livet vore ett spel med en slumpfaktor, där man vinner eller förlorar.

Eller är det matchningen som avgör, att killar och tjejer med mindre könsorgan ska försöka träffa varandra, och de med större ska försöka träffa varandra? 

Men då har vi igen att om ett par har litet respektive stort könsorgan men gillar allt annat med varandra, ska man då behöva dras med detta som ett tillräckligt stort problem för man inte matchat ihop sig fysiskt i stället?

En sista sak, i tråden på forumet jag läste var det en tjej som fick det att låta som att hon skulle välja en kille med sämre personlighet och ett större könsorgan framför en kille med bättre personlighet och mindre könsorgan. Hon skrev att om hon inte ska tappa intresset för en kille med litet könsorgan måste han till exempel ha en storslagen personlighet, men att hon inte skulle kunna ha en relation med en kille med litet könsorgan.

Förlåt för denna långa text. Detta är en känslig fråga.

Rudolf

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Hej Rudolf

Det du säger i början om charm, att vara trevlig, fina värderingar, det är väl det allra viktigaste. Hur du uppskattar din partner, hur du är intresserad av partnern som person betyder väldigt mycket.

Detta sagt, vad man attraheras av kan man inte alltid bestämma viljemässigt, eller ens förstå.

Kroppen och storleken på könsorganet kommer också in där så småningom. 

Men det oftast inte det första man tänker på.

Jag tänker att du är en late bloomer som inte varit ute och provat så mycket och som är orolig inför att börja försöka. Var inte det.

Fortsätt att se fram emot den fina kärleken. Det är som du skriver, att det är viktigt att sex känns bra i en trygg, nära och respektfull relation.  Och du kan komma väldigt långt med dina andra företräden, charm och röst.

Att killar och tjejer med mindre könsorgan borde träffa varandra - det är förvisso en bra tanke, men det är inte så livet ser ut för övrigt. Och det är långt ifrån alltid storleken på könsorganet i avslappnad form motsvarar hur paketet ser ut när en man är upphetsad. Vad gäller kvinnor, handlar det om vulvan och hur trång ingången (introitus) till vagina är, ifall man fött barn och i vilket skick bäckenbottens muskulatur är, samt om hur upphetsad kvinnan är. 

Det här med trådar och att läsa om vad tjejer vill och behöver är ingen sanning.

Och hursomhelst: Storleken på era könsorgan har mindre betydelse. Allt annat ni gör med varandra, hur ni respekterar varandra, förstärker varandra - det är det viktigaste.

Detta sagt, så andas ditt brev en tydlig oro över att inte vara tillräckligt välutrustad. 

Det här med trådar och att läsa om vad tjejer vill och behöver är ingen sanning. Det kan vara sökande tjejer som inte har någon koll överhuvudtaget på vad kärlek och riktig närhet betyder.

Kom ihåg att det är stor skillnad på erigerade könsorgan och hur de ser ut till vardags.

Du skulle kunna fundera på att mäta den. 95 procent av männen har en penisstorlek på mellan 9 och 22 centimeter i erigerat tillstånd. Medellängden var 15 centimeter. De allra flesta var 12-18 centimeter. Fyra procent hade en penis som var mindre än 8 centimeter. Majoriteten hade en omkrets vid roten inom spannet 8-12 centimeter.

Jag tycker att du ska gå till en allmänläkare eller en urolog och prata om ditt könsorgan om det bekymrar dig mycket. 

Men du måste också veta att storleken och tjockleken inte betyder så mycket för en kvinna.

Hennes största känselpunkt är hjärnan och vulvan - och där har inte penisstorleken någon betydelse alls. Och om din penis är väldigt liten finns det andra sätt att stimulera en kvinna och ge henne en fantastisk sexupplevelse. Använd dina fingrar, din mun, din hud, sexhjälpmedel av olika slag. Använd din röst och dina ord och bli en mästare på att stimulera och hetsa upp din partner. Njut av hela hennes kropp och låt henne njuta av din.

Det finns något i de här tankarna du har, att du är så upptagen av huruvida du är tillräcklig som också får mig att fundera på hur du tänker runt kvinnors utseenden. Om du fick ställa upp tio tjejer på rad med olika bröststorleker och bredd - vad skulle du välja själv? Är det personligheten och intresset som betyder mest eller kommer deras kroppsmått också att avgöra?

Jag tycker att du ska släppa fokuset på kroppen och fundera mer på vem du vill träffa och hur hon ska vara. Vilken sorts personlighet, vilken humor, vilka intressen ska hon ha? Vilken framtid och vilka drömmar skulle ni kunna dela?

Varmt lycka till!

Suzanne