ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Hur långt är ett normalt samlag – egentligen?

Jag undrar hur långt ska ett normalt samlag ska vara? Finns det någon statistik? Vad är din syn på det hela?
//anonym

Jag undrar hur långt ska ett normalt samlag ska vara? Finns det någon statistik? Vad är din syn på det hela? //anonym

1/2

Foto: Yuri Arcurs

<span><strong>Suzanne Lindström: </strong>&quot;&quot;De studier som finns visar att ett samlag kan vara allt från 3 till 13 minuter. Men då räknar man bara själva det penetrerande samlaget&quot;&quot;</span>

Suzanne Lindström: ""De studier som finns visar att ett samlag kan vara allt från 3 till 13 minuter. Men då räknar man bara själva det penetrerande samlaget""

2/2

Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

Hur långt är ett normalt samlag – egentligen?

Hej!

Jag undrar hur långt ska ett normalt samlag ska vara? Finns det någon statistik? Vad är din syn på det hela?

//anonym

SEXUALRÅDGIVAREN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

De studier som finns visar att ett samlag kan vara allt från 3 till 13 minuter. Men då räknar man bara själva det penetrerande samlaget, ”in- och ut-et”.

En sexakt kan vara mycket, mycket längre om man inkluderar förspelet. Förspelet är det viktiga, det häftiga sexet. I så fall brukar en sexakt vara ungefär mellan 20 minuter och en timme.

Jag kan inte nog betona vikten av ett rikt förspel som ger gemensam tändning. Ska man generalisera så går det ofta lite snabbare för män att vara redo för penetrerande sex, medan det vanligen tar längre tid för kvinnor att tända och få den rikliga lubrikation (alltså bli våta i slidan) som krävs för att slemhinnorna ska vara skyddade av sekret och för att kvinnan ska kunna njuta fullt ut av penetrationen.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

Samlag är inte bara den penetrerande delen

Oftast är det bäst för kvinnor om den penetrerande delen av samlaget är några minuter, och att sedan variera en stund med smeksex och, eller, oralsex, och sedan penetration en stund igen. Enbart penetration rekommenderar jag inte, jag har sett så många slemhinnor skadas av alltför långa ”in- och ut-samlag”.

Samlag och sex behöver absolut inte betyda att man ska nå klimax varje gång! Som sagt, ta en paus, ändra och stimulera på andra sätt så att lubrikationen hålls i gång. Variera gärna med oralsex, och var noga med att klitoris stimuleras så att klitoriserektionen, och därmed lubrikationen, fylls på och hålls i gång.

Kom ihåg att glidmedel aldrig kan ersätta kvinnans egen lubrikation, glidmedel och olja är endast ett komplement som givetvis är bra att använda.

 

FLER SEXFRÅGOR:

"Finns det sex-kemi mellan människor?"

"Jag har aldrig fått orgasm – hur gör jag?"

Relaterat