Träna! Alla kvinnor kan få flera orgasmer i rad, men man behöver träna bäckenbotten för att hitta rätt.
Träna! Alla kvinnor kan få flera orgasmer i rad, men man behöver träna bäckenbotten för att hitta rätt. Foto: Photographer: Artem Furman

Hur får jag multipla orgasmer?

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Hej Suzanne!

Jag har läst om multipla orgasmer och undrar om du kan förklara vad det är? Hur får man dem? Är det något man kan träna upp?

Undrar också vad fontänorgasm är? Kan alla få det?

 

Sexualrådgivaren Suzanne Lindström svarar:

Ja! Detta går att träna upp. Om du har intresset och skaffar dig
kunskap om din egen kropp går det att träna upp bäckenbottenmuskulaturen för att öka din sexuella njutning.

 

1. Multipla orgasmer

 Det betyder att du som kvinna kan få flera orgasmer på rad. När du väl har fått en orgasm kan du helt enkelt komma en eller flera gånger till med hjälp av träning och teknik.

 

Gör så här:

När du fått din första orgasm så vänta ett ögonblick och hämta andan utan att släppa "orgasmvågen". Be din partner (eller prova själv) fortsätta att kraftigt stimulera det vi kallar g-punkten eller g-plattan (Graffners platta), området fram i slidväggen cirka 3–4 centimeter in. Jobba samtidigt med bäckenbottenmusklerna. Då kan du få i gång orgasmen igen.

Man kan även prova att stimulera med vibrator, eller att din partner har sina fingrar inne i dig och stimulerar G-plattan med en "kom-till-mig"-rörelse.


Ett annat tips är att om du kommer först så kan din partner – om han är inne i dig – fortsätta samtidigt som du arbetar med bäckenbottenmusklerna. Ha tålamod, det kan ta lite tid att komma på hur man ska göra. Utforska även det faktum att klitoris är ett stort organ. Från den synliga knoppen går det starka känselnerver som gör hela området mottagligt för beröring och stimulans.
Kom ihåg att vårt största lustorgan är hjärnan – ta hjälp av dina fantasier. Tänk erotik!

 

2. Fontänorgasm

 Det betyder att även kvinnor kan få en ejakulation från de körtlar som sitter på var sin sida om urinröret. De heter Skenes körtlar och vid orgasmen utstöter de ett sekret. De samverkar med Bartholins körtlar som sitter i edre delen av de inre blygdläpparna. Vid en fontänorgasm är det alltså Skenes körtlar som tömmer sig och många tycker om den känslan.


Gör så här:
Prova själv, eller be din partner, att ha ett eller två fingrar i slidan och stimulera g-punkten samtidigt som två fingrar stimulerar på båda sidor om urinröret. Greppet kan man likna vid ett "bowling-grepp", ungefär som man håller ett bowlingklot.

Arbeta samtidigt själv med bäckenbottenmuskulaturen. Man behöver träna för att hitta rätt. Vill man lära sig mer rekommenderar jag filmen "Female Ejaculation for Couples", finns på amazon.com. Förhöj även känslan med ett bra silikonglidmedel, jag rekommenderar märket Pjur som finns i specialbutiker och på martinshop.se