Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 7 dec 2018 06:00

Hjälp! Vilka sexställningar kan vi prova?

Vilken sexställning du väljer kan avgöra hur stor njutningen blir.

Vilken sexställning du väljer kan avgöra hur stor njutningen blir.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Jag undrar om vi kan få tips om positioner om hur man ska göra för att mannen inte ska komma lika djupt in i kvinnan.

Ganska ofta håller jag en hand runt penisroten för att han inte ska komma ända in och det finns en position där han ligger ner på rygg och jag ligger med ryggen snett vid sidan ovanpå som man kan kontrollera djupet väl med. Finns det andra varianter vi borde prova?

/Omaka par.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex 

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Hej Omaka par,

Det här är en fråga om ställningar. Du verkar tycka att det är lite jobbigt att han kommer djupt in - men vi vet inte vad det är som händer då med dig, men jag tänker att det är en fråga om smärta eller obehag. Om du har haft benen runt hans axlar kan det hugga hos många tjejer.

Det kan också handla om ställningen på livmodern - om den är framåtriktad, "anteflekterad", rakt ställd eller så är den bakåtriktad, "retroflekterad".

Det kan också bero på när i menstruationscykeln det är - när det är dags för ägglossning är många kvinnor känsligare.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt 

Träna själv

Du borde träna djupt in med en vibrerande stav själv. Det är inte farligt, men det kan hugga in vid äggledare och äggstockar. Då får man hitta en annan position och svänga lite mer på rumpan och hitta ett sidoläge där det kanske känns bra.

Du kan också ligga helt på rygg och din man kan komma in i dig från sidan - där kan du styra hur djupt han får komma i och med att du har ett ben runt hans midja och bestämmer djupet. Den positionen kallas stjärnställningen.

Om du står på knä och han kommer in bakifrån så kommer han djupt, men då kan du luta dig väldigt mycket fram så att han kommer mer mot rumpan, vilket kan hjälpa er att hitta en bättre position.

Du ska nog definitivt inte sitta på honom - men om du är ovanpå då ska du lägga dig på mage - ansikte mot ansikte, knip ihop benen och luta dig fram och gnid dig mot honom. Det blir inte så djupt inträngande utan nära och rätt så sexigt, och då kan man kyssas samtidigt.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

"Sex handlar inte bara om gymnastiska konster"

En annan fråga jag ställer mig är om det finns ett grundläggande tändningsproblem? Visst, det kan vara så att samlaget har blivit den stora grejen för er och ni kanske skulle ha lite mer smeksex, ni kanske ska utforska varandra sexuellt utan samlag med tekniker som inte bara handlar om positioner.

Sex handlar inte bara om gymnastiska konster utan att hitta zonerna på hudkostymen, hur ni tänder på varandra i huvudet, hur ni förbereder, hur ni är sensuella med varandra och sexuella med varandra. 

Bli riktigt vassa på att hångla och ge varandra sexig stimulering utan att den blir djup.

Då kan man applicera ert sexuella kunnande när ni sedan har samlag utifrån smeksex, oralsex, och så vidare.