Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 6 jul 2018 06:00

Hjälp! Vi kan inte enas om preventivmedel

Hur väljer man ett preventivmedel som båda är nöjda med? Kondom? P-piller eller rentav spiral?

Hur väljer man ett preventivmedel som båda är nöjda med? Kondom? P-piller eller rentav spiral?

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Vi kommer inte riktigt överens om vilken sorts preventivmedel vi ska använda. Min sambo skulle föredra att jag ska ha p-piller, men det får mig att tappa både sexlusten och humöret, vilket han förstår så klart. Jag tycker att kondom är bra, men han känner inte att det är hållbart i längden.

Nu blir det en hel del avbrutna samlag och oskyddade varianter. Vi har börjat prata om barn, tänkte vänta ett par år till men det är väl inte hela världen om det blir barn lite i förväg heller. Hur funkar säkra perioder? Jag har läst mycket om den där appen som inte funkade, men betyder det att man inte kan lita på det alls? Jag brukar ha regelbunden mens. Vi är 26 och 28 år gamla och är klara med våra utbildningar. Pessar känns kletigt och spiral kanske lite för långsiktigt, det verkar obehagligt att sätta in den och om det bara är för en kortare period kanske det är onödigt. De kan väl sitta i tio år? Finns det andra varianter?

/Tack på förhand

LÄS OCKSÅ: Vill du inte äta p-piller? Här är alternativen 

Sexologen Suzanne Lindström svarar

Hej paret!

Om ni ska använda ett preventivmedel som är säkert och praktiskt och som har absolut lägst hormonnivåer så skulle jag föreslå en spiral.

Det underlättar – särskilt en hormonspiral som gör att menstruationerna minskar och kanske till och med försvinner. Spiralen är främst lokalverkande, det vill säga att den hämmar livmoderns slemhinna från att växa till och den kan dessutom hos en del lindra premenstruella besvär och menssmärtor Det finns också ett hormonfritt alternativ, kopparspiralen. Den kan sitta i fem år, men hämmar inte slemhinnans tillväxt utan kan ge längre och rikligare menstruationer. Många klagar även på ökad menssmärta.

När ni känner er mogna för att skaffa barn så drar du ut spiralen och då är du fertil direkt. Vad gäller hur länge en spiral ska sitta beror det på sorten. De fantastiska hormonspiralerna sitter i tre respektive fem år. De kan jämföras med sterilisering vad gäller säkerhet, och när man drar ut den så är man fertil direkt. 

LÄS OCKSÅ: 6 tips till dig som alltid glömmer dina p-piller 

"Säkra perioder är helt värdelöst"

P-piller är en annan variant, det finns lite olika varianter – kombinerad eller minipiller - men det verkar inte vara aktuellt för er.

En preventivmetod som är lätt att sköta är p-ringarna. Det finns två varianter: Nuva-ringen och Ornibel (den senare är billigare och behöver inte ligga i kylen.) P-ringen ligger i slidan i tre veckor och sen drar man ut den och sätter in en ny. Mängden hormoner är dock på samma nivå som p-piller. Vill man blöda kan man vänta en vecka, men det behöver man inte göra. Man kan stoppa in en ny tills man får en mellanblödning, då håller man upp i fyra dagar och stoppar in en ny ring när slemhinnan blött ut. Vill man kan man ta ut den när man har sex, men det behövs inte för den är så tunn.

Säkra perioder är helt värdelöst, det är en forntida metod! Tempen stiger inte förrän du har haft ägglossningen – och då är det så dags. Man ska inte använda appar som "Natural cycle" om man inte kan tänka sig att få ett barn. Dagarna kan hoppa av så många skäl, lite stress, lite feber. Jag blir så matt av att det kommer ut så osäkra metoder/appar på marknaden.