Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 22 feb 2019 06:00

Hjälp! Jag kommer alltid för tidigt

Signaturen ”LU” kommer väldigt snabbt under samlag med sin fru och har svårt att njuta.

Signaturen ”LU” kommer väldigt snabbt under samlag med sin fru och har svårt att njuta.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Jag känner inte att jag njuter av sex tillsammans med min maka, och hon är den en enda kvinnan som jag har haft sex med. Mitt problem är att jag inte kan hålla mig länge, jag har snabb utlösning och det varar bara i några sekunder.

Sedan orkar jag inte ha samlag en andra gång. Jag har provat lite olika saker för att det ska bli bättre, jag har tränat, onanerat, tagit Viagratabletter, men det är fortfarande samma problem. Kan ni hjälpa mig och ge råd om vad jag kan göra eller hur jag kan komma i kontakt med någon som kan hjälpa mig? 

//LU

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Det du har provat för att förhindra din för tidiga utlösning hade jag velat få reda på lite mer om. Du skriver ingenting om att du sökt hjälp hos urolog eller sexolog. Jag undrar även om du har problem med din erektion, ofta finns det nämligen en samsjuklighet mellan erektionssvikt och för tidig utlösning. Det tycker jag att du borde gå och prata med en urolog om. Du behöver också göra en hälsoundersökning, kontrollera din allmänfysiska kondition, blodtryck och hjärta, för att utesluta andra orsaker till dina problem. Urologen har också ett lite specifikt fokus på att utesluta bakomliggande urologiska problem. 

Det låter också som att du och din partner behöver träffa en sexolog. När man kommer till en sexolog arbetar vi med något som kallas för stopp- och start-tekniken. Den går ut på att du ska kunna onanera tills du närmar dig utlösning, trycka på ollon och penis-roten, andas och röra på dig medan du håller bestämt vid penisroten och frenulum tills vågen lägger sig. När allt har lagt sig onanerar du upp penis igen. Detta ska du kunna göra fyra gånger innan du kan släppa satsen.

Öva på egen hand

Det här måste man öva jättemånga gånger själv. Har det varit så över tid är tre gånger i veckan ett minimum tills du kan pausa dig fyra gånger själv varje gång och inte misslyckas efter två. Att man ska andas och röra sig är för att träna bort att man spänner sig och håller andan för att inte komma. 

Du kan stå i duschen eller där du känner att du inte är stressad över att bli avbruten, en lugn miljö. Hitta en position, kanske stående på knä, eller stående, det kan vara lite enklare för vissa. Men du ska också till slut kunna det liggandes på rygg. 

Har du problem med erektionen kan du klippa av en kondom, ta gummiringen på kondomen och sätta den längst ner på penisroten för att enklare bibehålla ståndet. 

När du kan detta och har gjort det många gånger ska du kunna klara av det med glidmedel. Välj ett silikonbaserat glidmedel för att efterlikna slidans fuktighet.

Avhåll er från penetration i det längsta för att få er totala sexuella samvaro att vara längre och bli mer fantasifull

När du klarar av att bromsa dig fyra gånger även med glidmedel är det dags att ta in partnern. Då är det samma träning med partnern. Det är kanske inte så sexigt, men bra träning. Partnern ska kunna onanera upp och hålla, instruera din fru och visa henne hur ni behöver göra. Det ska ni också klara av fyra gånger. 

Sedan är det dags att prova ett samlag i träningssyfte. Då kan hon sitta på dig. Använd glidmedel och håll dina händer på hennes höfter. När vågen kommer, trycker du med handen mot höftkammen, eller använder ett stoppord, då måste hon sitta alldeles stilla. När vågen lagt sig så kan hon få börja röra sig igen. Sedan ska ni klara det fyra gånger. 

Det är inte jätteroligt sex, det här är ren träning, men som ni har det nu är inte heller så roligt. När ni börjar bli duktiga på det här kan ni ta in det i förspelet och låta det bli en del av ett bättre sexliv. Dessutom måste du kunna stimulera henne på en massa olika sätt, som hon njuter av, som hon vill bli berörd. Avhåll er från penetration i det längsta för att få er totala sexuella samvaro att vara längre och bli mer fantasifull och njutbar. Och när det väl kommer till penetration är det bättre om din fru sitter ovanpå, inte tvärtom, så att ni tillsammans har kontroll. 

Kan finnas läkemedel

Det här kan ta många månader. Min erfarenhet är att killar ger upp lite för snabbt. De behöver verkligen träna ordentligt själva. Det är ingen quick fix, utan vid onani måste man öva varje gång. 

Din partner tycker säkert inte heller att sex varit så roligt hittills. Sexuell samvaro, sensuella övningar man kan ha, lära sig att beröra varandras kroppar utan att stimulera erogena zoner. Beröringsövningar när man ger varandra tio minuters sensuell beröring åt gången lämpar sig väldigt väl att göra under den här tiden. 

Till sist vill jag nämna att det finns ett läkemedel som förlänger samlagstiden för män med för tidig utlösning. Priligy (dapoxetin) utvecklades som antidepressivt läkemedel, men man såg i studier att det förlängde samlagstiden för män med för tidig utlösning. Det är ganska dyrt eftersom det inte ingår i Läkemedelsförmånen och det kan ha vissa biverkningar, exempelvis yrsel. Om man har vissa hjärtsjukdomar ska man inte ta det.