"Min man är 57 år och det har visat sig att han har högt blodtryck. Han har börjat med medicin, men vi har inte fått svar ännu hur det går. Vågar vi ha sex?".
1 av 2: "Min man är 57 år och det har visat sig att han har högt blodtryck. Han har börjat med medicin, men vi har inte fått svar ännu hur det går. Vågar vi ha sex?". Foto: Peepo / GETTY IMAGES E+
Suzanne Lindström: ”Det kan vara förenat med risker att utsätta kroppen för stor ansträngning med högt blodtryck”.
2 av 2: Suzanne Lindström: ”Det kan vara förenat med risker att utsätta kroppen för stor ansträngning med högt blodtryck”. Foto: Stefan Lindblom

"Har högt blodtryck – är det farligt med sex?"

Hej,

Min man är 57 år och det har visat sig att han har högt blodtryck. Han har börjat med medicin, men vi har inte fått svar ännu hur det går. Vågar vi ha sex? Är det risk för hjärnblödning eller hjärtinfarkt om han anstränger sig i sängen – det vill jag absolut inte vara med om…

/Marie, 52

LÄS MER: 60 heta sextips

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

I det här fallet är det är viktigt att ni pratar och rådgör med din mans läkare. Eftersom din man börjat äta medicin så borde det inte vara någon fara att ha sex alls, eftersom förmodligen blodtrycket redan gått ner och meningen är att han ska leva som vanligt – inklusive ha sex.

Och att ha sex är väldigt bra för kroppen, välbefinnandet och konditionen i stort, så det rekommenderar jag varmt att ni har så fort ni fått klartecken från din mans läkare.

Sex och högt blodtryck - hur går det ihop?

Att ha högt blodtryck är en väldigt vanlig åkomma. Dessvärre är ett högt blodtryck påfrestande för kroppen och därmed farligt i längden. Därför är det viktigt att söka läkare för det. Man behöver oftast göra både livsstilsförändringar och äta medicin för att få ner trycket till ofarlig nivå.

LÄS MER: Högt blodtryck: 12 sätt att sänka det

Du har rätt i att det kan vara förenat med risker att utsätta kroppen för stor ansträngning med högt blodtryck, det är därför många behöver medicin under en tid för att få ner trycket och då kunna motionera och förändra kosten. Det brukar leda till en god cirkel som gör att många så småningom till och med kan trappa ned på medicinen.

Men viktigt är att man ska absolut inte ska experimentera med detta på egen hand, utan alltid göra förändringar i samråd med läkare.

Vanligt att blodtrycksmedicin ger erektionsproblem

Om ni har en blodtrycksmätare hemma så kan ni mäta själva, håller din mans tryck sig under 160/100, eller ännu hellre 140/90 så är det ingen fara. Att mäta blodtrycket hemma i kombination med mätningarna hos läkare är alltid bra – många drabbas av det man lite slarvigt kallar ”vita-rocken-hypertoni”, det vill säga att blodtrycket går upp bara för att man blir så nervös inför mätningen hos doktorn. Men jag utgår från att din man har fått göra en så kallad dygnsmätning av sitt blodtryck, så att ni vet hur blodtrycket ligger generellt och därmed hur det ska stabiliseras med de rekommendationer och den medicinering han fått.

LÄS MER: 6 saker du ALDRIG ska göra före sex

En sak ni kan vara vaksamma på är om din mans potens påverkas av medicinen. Det är inte ovanligt att man kan få problem med erektionen av blodtrycksmedicin. Penis slaknar snabbare än vanligt och det kan ibland vara svårt att få en så pass styv erektion att det går att genomföra ett normalt samlag. I så fall är det väldigt viktigt att man inte börjar experimentera på egen hand med potenshöjande piller. Händer det så ska ni kontakta läkaren. Det finns flera olika slags blodtrycksmedicin och att byta sort brukar oftast räcka för att potensen och erektionen ska komma tillbaka.

Fråga Suzanne

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!