ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

"Hjälp! Min sambo är sexmissbrukare"

Läsaren skriver: "Blev misstänksam och konfronterade en av kvinnorna. Hon visade vad han skickat - bilder på sitt kön. Han erkände och erkände också att han är virtuell sexmissbrukare som han själv kallade det. Blev så fruktansvärt äcklad". (OBS, genrebild)

Läsaren skriver: "Blev misstänksam och konfronterade en av kvinnorna. Hon visade vad han skickat - bilder på sitt kön. Han erkände och erkände också att han är virtuell sexmissbrukare som han själv kallade det. Blev så fruktansvärt äcklad". (OBS, genrebild)

1/2

Foto: Colourbox

Suzanne Lindström.

Suzanne Lindström.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM

"Hjälp! Min sambo är sexmissbrukare"

Hej Suzanne!

Mitt liv har vänts upp och ner totalt. Ganska tidigt i förhållandet med min sambo upptäckte jag att han skickat bilder på sitt kön till olika kvinnor.

Spelar ingen roll hur jag upptäckte det. Jag förlät honom då han var riktigt ångerfull (trodde jag). 

I somras, två år efter första händelsen, hittade jag historik på Facebook där han sökt på massa kvinnor och sökt på olika sexgrupper. Vi hade precis fått vårt gemensamma barn så jag blev väl arg och konfronterade honom. Han kom med ursäkter om att det inte var han och så vidare. Jag "glömde" och gick vidare. Nu av en slump såg jag att han fått massa nya kvinnliga vänner på Facebook. Blev misstänksam och konfronterade en av kvinnorna. Hon visade vad han skickat - bilder på sitt kön. Han erkände och erkände också att han är virtuell sexmissbrukare som han själv kallade det. Blev så fruktansvärt äcklad. 

Sitter här gravid och ska föda vårt gemensamma andra barn. Tro det eller ej men hur barnet blev till är en gåta då vi bara hade sex tre gånger förra året, jag har under åren påpekat flera gånger att vi aldrig har sex. Hur hans bristande sexlust går ihop med hans sexmissbruk förstår jag inte. Jag mår så dåligt över situationen han skapat. Känner mig så sviken och förrådd...

Hur ska jag tolka allt det här?

Snälla hjälp mig.

LÄS OCKSÅ: 6 egenskaper hos din partner - som får relationen att hålla 

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Hej!

Jag förstår hur jobbigt du har det. Din man har ett sexmissbruk. Han kan sannolikt inte själv ta sig ur de här behoven att ha kontakt med andra. Jag har precis mött ett sånt par som har gått hos mig, och att släppa de här kickarna kan vara jättesvårt för en sexmissbrukare. Precis som du beskriver har sexmissbrukaren ingen eller mycket liten sexlust till sin partner.

Nu lever ni i en relation och ni har skapat en familj tillsammans med andra barnet på väg. Ni behöver söka professionell hjälp och sätta ord på hur ni upplever er relation och de problem ni har. Jag tror inte bara att din man är en "blottare" som skickar bilder, jag tror att han har tagit och kanske tar rätt så mycket sexuella risker där ute med att träffa andra personer som han hittat via sexsajter.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken: Så vet du att relationen går att rädda

"Du måste ställa ett ultimatum"

Du måste ställa ett ultimatum! Det är alldeles för höga risker för er alla i familjen med att han lever promiskuöst. Tänk om han tar med sig någon könssjukdom hem och smittar dig och barnet ni väntar.

Om han inte kan tänka sig att jobba med sitt sexmissbruk, då riskerar han att förlora dig.

Dels behöver han egen terapi för att komma i land med sig själv. Han behöver jobba med sig själv och sitt behov av att bli tryggare. En annan fråga för honom är hur hans fantasier ser ut och vad det står för.

Väldigt många män sätter hela sin manlighet i det där ståndet. För en del män är det ett sätt att stämma av om de duger. Upprepade och ibland gränsöverskridande sexuella möten kan ge en tillfällig tillfredsställelse, som ett drogmissbruk ungefär. 

LÄS OCKSÅ: 9 skäl att skiljas - eller börja kämpa 

"Det är lätt att missta sexmissbruk för kåthet"

En annan fråga är vad det gör med självkänslan hos sexmissbrukaren. När kicken mattas av kan det leda till att man söker alltmer extrema uttryck för att återuppleva kicken. Du beskriver också en känsla av svek i det att han är aktiv med andra trots att han inte har hettan i er relation. Det är lätt att missta sexmissbruk för kåthet, men det är en speciell form av kicksökeri.

Ni som par behöver prata om hur ni ska ro i land att vara ett par - ja, en hel familj - när din partner har det här missbruket. Att leva tillsammans är svårt om man inte kan lita på varandra och jag förstår att din tillit har fått sig en hård törn.

Så sök hjälp nu!

Suzanne