Kontrollerande man. "Han har gått igenom hela min Facebook."
1 av 2: Kontrollerande man. "Han har gått igenom hela min Facebook." Foto: FOTOLIA
Suzanne Lindström.
2 av 2: Suzanne Lindström. Foto: STEFAN LINDBLOM

"Han är så svartsjuk, är det jag som flörtar?"

Snälla, hjälp mig med ett problem som håller på att förstöra allt. Vi träffades tidigt och har i dag varit tillsammans i över 40 år. Jag är 56, min man lite äldre. Ingen av oss har haft någon annan sexuell relation. Vi har vuxna barn och barnbarn. Min man har alltid varit svartsjuk och kontrollerande. 

För många år sedan var det våld inblandat i relationen men han kom till insikt och vi la det bakom oss. Dock har vi ofta haft det stormigt med många gräl.

Själv blev jag utsatt för sexuella övergrepp i 3-4-årsåldern.

Jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha sex med någon annan än min man, känner mig relativt trygg med honom. Men han ser alla signaler som andra män sänder och jag har nu insett att det faktiskt stämmer till en viss del det han säger.

Till exempel: En snickare var här förra sommaren, maken påstod att denne hela tiden tittade efter mig, jag var inte medveten om det men började hålla mig undan. En annan granne har pratat bara med mig när vi varit ute, fast min man stått bredvid. Vi pratade visserligen om ett speciellt ämne, men maken blev sur och gick i väg och förstod inte hur jag kunde stå kvar i flera minuter och "prata färdigt". Nu undviker jag grannen.

"Sedan insåg jag hur barnsligt jag betedde mig"

Jag värjer mig för sexuella signaler. Jag vill inte se dem.

Via Facebook, där jag i stort sett bara har kvinnliga vänner, skrev en gammal klasskamrat "Hur har du det nu förtiden?" samt vänförfrågan.

LÄS MER: 5 saker som kan vara värre än otrohet 

Strax därefter hamnade vi i en risig situation då min man dels anklagade mig för allt möjligt, dels sårade mig genom att stöna en gammal flickväns namn när det gick för honom när vi hade sex. Ett tag därefter la jag till klasskompisen i vänlistan, som hämnd. Sedan insåg jag hur barnsligt jag betedde mig och tog bort honom. När min man frågat har jag sagt att jag inte har behov av manliga vänner på Facebook. Enligt maken är alla bara ute efter att knulla ändå och det fattar inte jag! Nu har han gått igenom hela min Facebook och sett att jag tog bort den här personen för ett år sedan - men det syns inte när han blev tillagd.

"Gick på familjerådgivning förra hösten men psykologen gav upp"

Nu är helvetet lös. Jag har ljugit och svikit och jag är inte värd att lita på. Nu tror han att jag ljugit om allt igenom hela vårt liv och att jag varit konstant otrogen. Suck.

Vi gick på familjerådgivning förra hösten men psykologen gav upp. Hon tyckte att hon inte kom någonstans med maken. Efter detta tyckte jag ändå att han blev snällare och vi hade en nytändning. Och så kommer min dumma lögn upp i ljuset och hotar att rasera allt. Jag tar på mig hela skulden men han är vansinnigt arg och kränkt, vilket jag förstår.

Tacksam för hjälp! 

/Vilsen

LÄS MER: 6 tecken - så vet du att relationen går att rädda 

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

SVAR: Du bör på allvar fundera på hur ett liv utan din man skulle se ut. Er historia låter inte frisk, men både våld och svartsjuka inblandat. Utifrån det du berättar kan jag konstatera att ni har stora problem med svartsjukan som förgiftar relationen. Din man respekterar dig inte, utan gör ditt liv instängt och begränsat. Det är osunt och inte bra för någon att leva så. Att inte ens kunna lägga till en manlig klass­kamrat på Facebook eller kunna skämta och småprata artigt med en annan man är obegripligt. Förstår du hur illa det låter? Sätt dig ned och läs ditt brev till mig. Och jag är ledsen att säga, en person som beter sig som din man och har den typen av anklagelser har ofta inte själv rent mjöl i påsen. Men jag förstår ju att du levt så här begränsat under mycket lång tid, det har blivit normalt för dig, så du känner inte de sjuka signalerna. I stället tar du på dig hela ansvaret för din mans svartsjuka.

"Jag garanterar att det finns män som inte är svartsjuka"

Ni har också provat länge tillsammans, ni har gått till en psykolog som gav upp. Men jag tycker inte att du ska ge upp! Du har ju bara upplevt den här mannen, och jag garanterar att det finns män som inte är svartsjuka, som är omtänksamma och kärleksfulla, som tycker det är helt okej att man har vänner av båda könen. Som behandlar sin partner med respekt.

Jag hoppas att du fått chans att bearbeta de övergrepp du varit med om i terapi, och jag kan tänka mig att din man i början av ert förhållande tog hand om dig. Men så som du har det nu försnävar han ditt liv genom begränsningar, ja, kort sagt, han låser in dig och det är inte bra. Livet är för kort för att du ska må så här, jag råder dig att snarast börja i en egen terapi. Jag hoppas att du genom det får hjälp och stöd att kunna se och förstå hur du har det - och sen med egen kraft ta steget till ett friare och värdigare liv på egna villkor.

Tänk dig en dag då du går upp och får göra vad du vill, prata med vem som helst, göra vad du har lust till utan att du behöver känna att du gör något fel. Det är dit du ska nå!

LÄS MER: 9 skäl att skiljas – eller börja kämpa! 

Fråga Suzanne

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Aktuellt just nu