Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 2 nov 2018 06:00

Fråga sexologen: "Sex ute – är det ens lagligt?"

En läsare undrar om det är lagligt att ha sex utomhus.

En läsare undrar om det är lagligt att ha sex utomhus.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexolog Suzanne Lindström svarar på läsarnas frågor.

Sexolog Suzanne Lindström svarar på läsarnas frågor.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM

Jag har nyligen träffat en ny man och attraktionen är enorm oss emellan, det känns nästan så där elektriskt när vi är nära varandra. 

Vi har inte gått längre än att röra vid varandra lite lätt och hångla än, men sist vi sågs kände båda att det var "farligt" nära att vi ville gå mycket längre. 

Dock var vi utomhus, och folk passerade med jämna mellanrum, så vi höll oss. Men det fick mig ändå att börja fundera på var gränserna går, vad som är lagligt osv. FÅR man ha sex utomhus? Är det olagligt eller inte? Förstår naturligtvis att man inte ska ha sex nära en skola eller kyrka eller liknande. Men i skogen, till exempel? Nästa plan är att antingen boka hotellrum eller hytt på kryssning, där måste det väl ändå vara okej att ha sex? Men blir dyrt att boka sådant varje gång, så därför är jag nyfiken kring det här med offentligheten. Jag vill absolut inte bli påkommen, men det är svårt att hålla fingrarna och tankarna i styr i hans närhet.

/Nykär och kåt, men försiktig.

***

LÄS MER: Anna, 29: "Jag kan inte ha sex – det gör för ont"

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR: 

Hej,

Först ett koncist svar på din fråga: Nej, att ha sex utomhus är inte tillåtet alls, det är ett förargelseväckande beteende. Men det sagt: Jag förstår spänningen och laddningen när man är ute i naturen.  

Och de personer som vill anmäla en är ganska få – de flesta par drar sig självmant tillbaka om de blir tillsagda eller påkomna.

Jag brukar säga det, som tips till par som bara har sex i sängen, att har ni hittat en trevlig plats i solen? Varför inte köra ut i en skog, vara i bilen, hitta en ostörd glänta? Bara den här risken för upptäckt kan vara en trigger för många, även om man anstränger sig för att hitta en ostörd plats.

Och planera lite i förväg. Ta med en filt med för att slippa spink i rumpan och att bli blöta och kalla. Och vill ni ha sex i havet eller en undanskymd bassäng, glöm inte att ta med lubrikationsmedel. Saltvatten och klor kan göra det torrt. 

Kryssningar och på hotell, som du skriver, är ju helt ok. På sitt rum får man ha hur mycket sex man vill så länge man inte stör grannkojarna alltför högljutt. 

Det lite offentliga är eggande också - hur många förspel har inte börjat på en restaurang – eller sittandes på bio. Folk är uppfinningsrika och allt som känns behöver inte synas.

Du har säkert sett folk på film med folk som har sex i hissen, det är inte lika charmigt i verkligheten, men ett bra tillfälle att känna på varandra. 

LÄS OCKSÅ: Adam: Är det svårt att få stånd med en stor penis?  

Jag vet inte om ni intresserade av naturism, men det finns platser som är godkända att vara naken på – både naturiststränder i Sverige och utomlands. Men därmed inte sagt att det finns möjligheter att ha sex helt öppet på dessa.

Ni är så nykära och kåta, men försiktiga. Passa på och njut, tänk på att inte skrämma andra, bara ni känner att ni vill det båda två. Jag blir lite nyfiken över att alternativet i era sängar inte alls verkar vara aktuellt, kanske finns det några saker hemma ni behöver ta itu med innan ni vidareutvecklar relationen?

Vänliga hälsningar

Suzanne