Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Hon bedyrar att hon inte varit otrogen. Men jag får inte ihop det?", skriver läsaren.
"Hon bedyrar att hon inte varit otrogen. Men jag får inte ihop det?", skriver läsaren.
"Hon bedyrar att hon inte varit otrogen. Men jag får inte ihop det?", skriver läsaren.
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige.
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige.
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige.
Sexualrådgivaren Suzanne Lindström.
Sexualrådgivaren Suzanne Lindström.
Sexualrådgivaren Suzanne Lindström.
1 AV 3
"Hon bedyrar att hon inte varit otrogen. Men jag får inte ihop det?", skriver läsaren.
Foto: Marin Conic
2 AV 3
Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige.
Foto: Lev Dolgachov
3 AV 3
Sexualrådgivaren Suzanne Lindström.
Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

Vanliga symtom på klamydia - experten svarar

Klamydia är vår vanligaste könssjukdomen, men den ger inte alltid några symtom. Man kan ha infektionen utan att man märker det – och riskera både att bli steril och att föra den vidare till andra. Därför är det viktigt att ta ett klamydiatest om man misstänker att man kan ha smittats.

Sexologen Suzanne Lindström svarar på vanliga frågor.

Adam 28: Kan Klamydia smitta utan samlag?

"Jag har fått klamydia och jag och min tjej har varit tillsammans i tre år. Jag har bara varit med henne och hon bedyrar att hon inte varit otrogen. Men jag får inte ihop det? Hur i helskotta har jag blivit smittad i så fall?"

Sexologen svarar: Smittar vid alla typer av sexuellt umgänge

Jag förstår att ni har en besvärlig situation som väcker tankar och känslor. Hur kom det sig att du testade dig? Jag antar att du, eller din tjej, fick symtom och att det var därför?

Först lite fakta om klamydia:

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Sjukdomen orsakas av en bakterie som sätter sig i slemhinnorna i slidan, livmodern, urinröret och kan ta sig upp till äggledarna. Klamydia smittar vid sexuellt umgänge – inte bara vaginala eller anala samlag, utan också vid oralsex, hångel och petting.

Symtom på klamydia – hos kvinnor och män

Fakta från Netdoktor om klamydia

En klamydiainfektion ger ofta få symtom, detta gäller båda könen. Minst hälften av alla med klamydia har inga symtom alls. 

 Hos män är urinrörsinflammation ett viktigt symtom. Det förekommer ofta klara flytningar från urinröret och man kan också känna klåda eller sveda när man kissar.
Hos kvinnor kan det förekomma flytningar från slidan, samt sveda vid urinering.
En klamydiainfektion i ändtarmen kan ge flytningar och smärtor samt tendens till diarré.
Klamydia kan även sitta i ögonen, och visar sig då ofta som ett rött öga.
 

Källa: Netdoktor är Sveriges ledande hälsoportal. Mer än 100 framstående läkare och andra medicinska experter skriver och uppdaterar faktainnehållet på Netdoktor.se 

Alltså alla tillfällen då man kommer i kontakt med varandras slemhinnor, sekret från könsorganen och är sexuellt intim med någon. Om du har infekterat underlivssekret på fingrarna kan du föra över klamydiainfektionen till ögonen som sen kan börja klia, svida, kladda och rinna.

LÄS OCKSÅ: Vårtor i underlivet? Så vet du om du har kondylom

Många har inga symtom

Suzanne Lindström. Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

Det luriga med klamydia är att man kan ha bakterien utan symptom. Hälften av de som testas positiva med klamydia har inga symtom alls. En av er kan alltså ha varit smittbärare under längre tid, utan att veta om det. Rent teoretiskt kan alltså någon av er blivit smittad innan ni inledde er relation och gått med smittan under åren ni varit tillsammans. Det kan också vara så, om än ovanligt, att man är bärare av bakterien men inte är smittsam hela tiden. Jag vet inte var ni drar gränsen för otrohet, men det är också möjligt att bli smittad vid petting, det vill säga en intim situation då man tar på varandras kön. Så den andra möjliga förklaringen är att man kan ha blivit smittad i en intim stund – men inte samlag – med någon annan.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med din klåda i underlivet

Behandling av klamydia

Misstänker man klamydia är det mycket viktigt att söka läkare. Sjukdomen kan leda till sterilitet hos kvinnor genom att den sprider sig i slemhinnorna och kan ta sig upp till äggledarna och orsaka infektion som kan ge sammanväxningar där. För män kan den sprida sig till bitestiklar kan det också orsaka sterilitet. Därför är det en sjukdom som faller under smittskyddslagen vilket innebär att man är skyldig att berätta om tidigare parters så att dessa kan spåras och ta ett test. Det är alltså viktigt att din tjej testar sig så fort som möjligt, om hon inte redan gjort det.

Man behandlar med antibiotika som man tar som tablett och det är alltid kostnadsfritt. Ni kan få hjälp vid närmaste vårdcentral, barnmorskemottagning eller hud- och könmottagning.

LÄS OCKSÅ: Här är 12 vanliga frågor om gonorré

Så skyddar du dig mot en könssjukdom

Bästa skyddet mot klamydia är alltid kondom. Kondom ska man alltid använda i början av nya relationer, tycker jag. Vill man ha oralsex så finns också en så kallad slicklapp som man lägger över könsorganen vid oralsex. Man kan tillverka en slicklapp genom att klippa upp en kondom.

Tips: Inleder man en ny relation, varför inte gå och testa er tillsammans innan ni har sex.

Slutligen så är mitt råd: Har ni det bra tillsammans för övrigt, släpp tankarna på otrohet och fokusera på att bli friska och satsa på er relation.

Klamydiatest och smittskyddslagen

Klamydia är en sjukdom som finns med i smittskyddslagen. Det innebär att man gör en smittspårning, det vill säga den som är smittad får uppge vem man har haft sex med de senaste 6-12 månaderna. De kontaktas sedan av sjukvården, de får inte reda på vem som har uppgett dem.

Vänd dig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning. Där får du lämna ett urinprov, kvinnor brukar också få lämna ett prov från livmodertappen eller slidan, det tas med en bomullspinne.

I många landsting går det också att ställa diagnos med hjälp av test som du beställer via internet. Då får du hem ett diskret brev, följer instruktionerna och skickar tillbaka brevet som redan är förbetalt.

Klamydia behandlas med antibiotika. Man bör inte ha samlag förrän behandlingen är avslutad.