Fatima: Varför gör det ont när vi har sex?

Fatima har problem med smärta när hon försöker ha sex.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Fatima har problem med smärta när hon försöker ha sex.

Sexologen Suzanne Lindström svarar.

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

2 av 2: Sexologen Suzanne Lindström svarar.

Fatima överlevde cancer i livmodern och får nu mycket ont när hon försöker ha sex. Hon är rädd för att mannen hon älskar ska lämna henne. Sexologen Suzanne LIndström svarar och ger råd.

Andra har också läst

Hej Suzanne!

Jag är en kvinna i 50-årsåldern som utvecklade livmodercancer under 2009. De gjorde en operation där de tog bort livmodern men sparade äggstockarna. Ibland övar jag onani!

Jag träffade en man, han är yngre än vad jag är och vi hade sex för första gången efter nästan 14 månader. Det var mycket smärtsamt och jag hade mindre blödning (hans penis är lite lång), då kunde jag inte göra det alls eftersom det gjorde väldigt ont. 

Jag känner mig kall, jag träffar min älskling, men jag kan aldrig ha sex med honom.

Jag känner mig underlägsen eftersom jag inte har samma sexuella förmåga som andra kvinnor och är rädd att det ger honom en anledning att vara med en annan kvinna i stället. Det får mig att känna mig ledsen och i underläge, kan du hjälpa mig?!

// Fatima

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM GER RÅD

Hej Fatima,

Vad fint att du är av med din cancer. Skönt att du fick behålla äggstockarna, då har du dina hormoner kvar i kroppen. Häng inte upp allting på canceroperationen, även om jag förstår att rädslan ligger nära till hands så tror jag inte att dina problem beror på den cancer du hade för nio år sedan.

Det är bra att du övar onani, kanske att du borde göra det ännu lite mer regelbundet.

Gärna och helst med en stav som stimulerar både på in- och utsidan.

När du har penetrerande sex så ska det inte göra ont och det ska inte blöda. 

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt 

Boka tid hos en gynekolog

Jag tänker att du blir rädd på grund av din tidigare canceroperation och då spänner du dig och så tänder du av, därför ska du unna dig på att ta din oro på allvar. Om det blöder då ska du kontrollera så att det inte är något som brustit i vaginalbotten. Gå till din gynekolog och be dem undersöka att allting är som det ska.

Ofta kan du i ett första steg enkelt undersöka dig själv genom att ta en handspegel och titta efter var blödningen kommer ifrån. Kontrollera så att det inte är i mynningen, vid slidans ingång, som blödningen uppstår, då kan det helt enkelt ha varit en tunn hudflik i slemhinnan som kommit i kläm för att du varit lite för torr. 

Fråga sexologen

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till: sex@expressen.se

Om du blöder djupare syns det inte. Ett sätt att kontrollera det är att föra in en tampong av minsta storleken djupt, och om det är blod på toppen när du drar ut den så blöder du djupt in i vaginan. Det går bra att mjukgöra tampongen med glidmedel först om det känns obehagligt.

Det finns en annan sak jag vill prata om också: Jag vill ge dig en liten klimakterieföreläsning. Vad som är mer troligt är att du är i menopausen nu och att du nu behöver mer hjälpmedel för att inte få blödande slemhinnor. De kan bli lite skörare då.

Smekningar, närhet, oralsex, det finns så många olika sätt att njuta tillsammans

Jag vill att du snarast pratar med din gynekolog om det finns möjlighet att tillföra östrogen, det kan vara lokalt, med plåster eller tabletter. Slemhinnorna kan du stärka upp med lokalverkande vagitorier eller tabletter, två sorter är ovesterin och vagifem. Ni kan också använda ett silikonbaserat glidmedel för att underlätta och göra samlag skönare.

Du ska inte känna dig underlägsen eller rädd, du är mycket mer värd än så. Om du önskar närhet och sex så njut av varandra på andra sätt tills du känner dig redo och trygg. 

Smekningar, närhet, oralsex, det finns så många olika sätt att njuta tillsammans. Kom ihåg att inte försöka ha sex med honom om du inte känner dig redo och helt tänd, och gör det inte för att försöka behaga eller för att du känner att du borde.

Och om han behöver ha sex med en annan kvinna behöver du ta en funderare över om han verkligen är rätt man för dig. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här