Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 13 apr 2018 06:00

"Är jag lesbisk eller bara trött på min man?"

En läsare ifrågasätter sin sexualitet. Hon lever ihop med en man, men undrar ibland om hon är lesbisk.

En läsare ifrågasätter sin sexualitet. Hon lever ihop med en man, men undrar ibland om hon är lesbisk.

1/2

Foto: Shutterstock

Suzanne Lindström, sexolog.

Suzanne Lindström, sexolog.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Är jag gay? Jag har levt hela livet som straight och är gift med en man som är straight, men ibland funderar jag på om vi egentligen är rätt för varandra. Ibland tänker jag att han egentligen är homo, ibland tänker jag att jag vill skilja mig och börja leva med kvinnor.

Ofta går det över av sig själv, och jag tänker att det kanske egentligen står för att jag är arg på honom av ena eller andra skälet. 

Jag kan tycka att kvinnor är snygga, det har hänt att jag blivit attraherad av en tjej men jag har aldrig valt att ta det vidare. Är det honom jag är förbannad på eller är jag gay? Det skulle inte göra så mycket om det var på det viset, men jag tänker att det faktum att jag brukar tänka mig honom som homo talar för att jag egentligen mest är förbannad och känner att vi inte passar ihop just då. 

/Tvivlande kvinna

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Hej tvivlande kvinna,

Jag blir så nyfiken!

Jag får så mycket tankar om dig och din man.

Varför får du för dig att han är homosexuell när du är arg på honom - är det för att ni inte har sex då eller för att han inte vill ha sex? Varför får du för dig att han är homosexuell, vill han hellre åka och spela tennis och fotboll med kompisarna så att du känner åsidosatt på något sätt? Så kan det ju vara - att du känner dig lågprioriterad.

Jag tror att ni har kanske inte har det så himla bra i er relation. Fundera över hur ni har det där hemma med vardagssysslorna, egen och gemensam tid. Hur går det med barnuppfostran, delar ni jämlikt, är ni goda vänner?

LÄS OCKSÅ: "Jag tror att jag är kär i min kompis, är jag gay?"

"Inte alls är enklare att vara med kvinnor"

Jag tänker att det inte är så, du tar upp det här med din ilska och irritation och tänker att det skulle vara lättare att vara med kvinnor. Det kanske inte alls är enklare att vara med kvinnor, det har kanske inte med könstillhörighet att göra. Vad är det som gör dig så arg?

Är ni inte lika lustfyllda? Du kanske har anklagat honom för att vara gay när han inte vill ha sex. Det är också ett sätt att förminska den personen, och inte särskilt schyst. Anklaga inte honom för att vara homo bara för att du känner så. Vilken läggning man har kan man få avgöra själv.

Att du funderar över om ni egentligen är rätt för varandra är en viktig tanke. Vad vill ni uppnå med er relation? Är ni för olika?  Sätt er ner och prata om det. Vad har ni för framtidsplaner ihop, hur ser ni på er relation om några år. Fråga din partner - hur tycker du att vårt samliv är, hur skulle du vilja ha det. Vad går du i gång på, hur får vi det bättre sexuellt? Ska vi fortsätta att kämpa med den här relationen?

LÄS OCKSÅ: "Varför kan hon inte ge mig orgasm?"

Prata om hur ni vill ha det

Ha lite kommunikation om samliv och förväntningar. 

Om du är gay, det vet inte jag, vi har nog alla lite bisexualitet i oss. 

Du behöver inte vara rädd för att du känt att kvinnor är snygga, det behöver inte betyda inte att du är lesbisk, bara att du tycker att vissa kvinnor är snygga.

Vilken preferens du väljer handlar väl om vilken person du möter, man blir inte kär i ett kön. Det kan vara så att längtan efter att leva med någon av samma kön kan väckas om man blivit illa behandlad av det motsatta om och om igen, det kan väcka en inneboende bisexualitet. Men det är inte riktigt den känslan jag får av ditt brev.

Gå gärna till en samtalsterapeut så kan ni prata om hur ni har det i er relation och hur ni hanterar konflikter och frustration. Det underlättar och snabbar på att få rätsida på ert problem.