Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 11 maj 2018 06:00

"Är det en orgasm jag känner eller något annat?"

Läsaren Clara är osäker på om hon fått en orgasm eller inte.

Läsaren Clara är osäker på om hon fått en orgasm eller inte.

1/2

Foto: Shutterstock

Suzanne Lindström är sexolog och barnmorska.

Suzanne Lindström är sexolog och barnmorska.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD

Jag brukar känna på mig själv. Först med några fingrar sen med en leksak. Efter ett tag blir det så skönt att jag får en sjukt skön känsla. Den släpper efter ett tag. Då tar jag bort leksaken. Det är en stav. Kan man ha det på klitoris? Är det orgasm?

Det är lättare att få det när jag spänner mig. Jag är väldigt förvirrad och blir arg och avundsjuk på andra som det står om som får orgasm. Jag vet inte riktigt om jag får det. Kan i alla fall inte lita på folk som säger att det är en orgasm.

Jag skrev på 1177 och fick höra att det kunde vara epilepsi eller något annat.

När jag får känslan så rycker kroppen och spänns, det blir varmt och riktigt skönt.

Tänk om jag tar bort leksaken för tidigt? Hur länge varar en orgasm? Är riktigt förvirrad. Jag brukar fortsätta och få samma känsla igen. Brukar kanske hålla på i 30 till 40 minuter.

Kan det vara något annat? Går det att använda en stav i stället för vibrator?

Har ni några andra tips på någon leksak? Jag har vissa leksaker som inte känns så mycket. Den här staven är väldigt stark, vibrerar hårt. Snabbt.

Finns det någon leksak som är rätt tjock längst fram och nästan suger runt klitoris? Jag har förresten klitoris väldigt långt upp, har jag fått höra. Svårt att komma åt. Jag tog åt mig av det.

/ Clara

LÄS OCKSÅ: Fråga sexologen: "Hur stora är normala blygdläppar?"

SEXOLOG SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR:

Hej Clara,

Det finns lite kvar att lära om kroppen här, förstår jag. Det är bra att du börjar forska på din egen kropp och studera vad som är skönt och mindre skönt. Och visst är det vanligt att man börjar med fingrar och sen underlättar  eller lägger till stimuleringen med en stav, vibrerande eller ej eller något annat.

Att du får en "sjukt skön känsla" är ju bra, och att den släpper efter ett tag är också normalt. Om du vill fortsätta går det också bra. En del lär sig till och med att få multipla orgasmer.

Jag tror att det är en orgasm som du upplever, det låter så på din beskrivning. Att man får ofrivilliga kramper, rytmiska kramper inne i vagina är ett tecken på att det är orgasm, men man kan också bli väldigt stel. Det innebär inte att du har fått epilepsi. 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

"Dra ut på njutningen"

Man kan använda stav, vibrator, inre eller yttre kombinationer, dusch, händer. Om du tycker att den hårda vibrationen som kommer från stav är bra för det mesta men inte alltid, ska du kanske hitta ett hjälpmedel med lite mjukare stimulering som man kan använda även på andra delar av kroppen och trigga, dra ut på njutningen. Läs gärna om erotik, titta på erotisk film, vårda, träna och smörj in din kropp.

Ju mer du tränar upp det här själv, desto lättare kommer det att bli tillsammans med en partner.

Det är bara du som känner hur du ska stimulera din klitoris - den är ett större organ än det vi ser eftersom den största delen ligger gömd djupt inne i vulva. Visst kan man ha en vibrator på klitoris. Den vibrator som du nämner finns i flera varianter, till exempel Womanizer eller Sonja från Lelo . Det är en klitorisstimulerare som suger och vibrerar mer. Du hittar lätt bilder på nätet. 

Att du har klitoris långt upp stämmer inte riktigt, den ligger precis bakom där de inre blygdläpparna och förhuden går ihop. Den blir större när du är upphetsad och är mindre annars.