Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX MED SUZANNE LINDSTRÖM

Publicerad 5 okt 2018 06:00

Anna, 50: "Jag vågar inte berätta att jag har herpes"

Anna har precis börjat dejta igen efter en skilsmässa men vågar inte berätta för nya bekantskaper att hon har könssjukdomen herpes.

Anna har precis börjat dejta igen efter en skilsmässa men vågar inte berätta för nya bekantskaper att hon har könssjukdomen herpes.

1/2

Foto: Shutterstock

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

Sexologen Suzanne Lindström svarar och ger råd.

2/2

Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD / STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BIL EXPRESSEN

Hej, har varit gift i många år och nu har vi skilt oss. Är på dejtingsidor och har varit på olika fikor och middagar men inget sex. 

Problemet är att jag har genital herpes och vågar inte berätta och därefter blir ingen fortsättning efter middagen. 

Vad ska jag göra? Är kvinna, 50 år gammal.

//Anna

SEXOLOGEN SUZANNE LINDSTRÖM SVARAR

Hej Anna,

Du kan inte låta din herpes-sjukdom tvinga dig till livslångt celibat.

Herpes simplex 2, som du förmodligen har, är väldigt vanligt bland den västerländska publiken.

Majoriteten av dem som har utsatts för viruset kan ta hand om det utan att få symtom, men du är tydligen en kvinna som får symtom och får blåsor, tänker jag.

Jag skulle önska att du gick till vårdcentralen och fick virushämmande medicin (acyklovir) utskrivet för att antingen äta profylaktiskt eller i kortare perioder för att hämma dina utbrott.

LÄS OCKSÅ: 6 saker du aldrig ska göra före sex 

"Säkert sex är alltid ett rimligt krav"

Rent juridiskt behöver du inte prata om din herpesproblematik med en tilltänkt partner. Herpes faller inte under smittskyddslagen - till skillnad från till exempel hiv, klamydia och gonorré. 

Om du skulle ha oskyddat sex med en partner kan viruset överföras även om du inte har några blåsor, det är den vanligaste smittvägen. Eftersom cirka var fjärde svensk viruset sedan tidigare så chansen är stor att du hittar någon som redan har det. 

Däremot kan det vara schyst att använda kondom. För kvinnor som har sex med kvinnor finns slickkondomer, och de fungerar väldigt bra i samband med munsex även i heterosexuella kontakter.

En del sexpartners kan ifrågasätta att behöva använda kondom när man är lite äldre. Man är så inkörd på att kondom handlar om ett preventivmedel mot graviditet. Men skydd mot smittsamma sjukdomar är också viktigt. Säkert sex är alltid ett rimligt krav.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips 

Våga prova

Jag satt i dag med en kvinna i din ålder, som just fick ett positivt hiv-svar. Hade hon haft säkert sex med kondom hade hon inte behövt vara så orolig och genomgå den kris det innebär att behöva leva resten av livet med en kronisk sjukdom. 

Var vänlig och tydlig med att du vill ha det så. Det handlar inte bara om att inte få barn ihop.

Jag ser dig framför mig, kvinnor som du är en vanlig person på min klinik. Man kanske är osäker som nybliven singel efter många år i en relation. Kroppen och själen har förändrats och du är tillbaka i en situation där du varit förut, men i ett nytt läge.

Det låter bra att du vågar prova med dejtingsidor och middagar. Du kanske behöver det efter allt du har varit igenom och kanske är det också tryggt att ta allting stegvis och inte gå och lägga sig med någon ny och okänd det första man gör. 

LÄS OCKSÅ: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta 

"Var öppen med din sexualitet"

Var rädd om dig, du bestämmer själv i vilken takt saker ska hända. 

Genom att vara tydlig med dina önskemål på dejtingsidor kan utfallet bli bättre. Är du mest intresserad av en varaktig relation så måste du vara tydlig med det, skulle du vilja fokusera på mer lättsamma relationer kan du skriva det.

Du behöver en nystart. Var öppen med din sexualitet, tänk mer på dig själv och försök att formulera hur du vill ha det, både för dig själv och i relation till en partner du är sugen på att gå vidare med.

Det kommer att förändra din syn på sex. 

Varmt lycka till!