Orgasmträna. Att tillfredsställa sig själv ger god träning - sedan kan det gå bättre tillsammans med din partner.
Orgasmträna. Att tillfredsställa sig själv ger god träning - sedan kan det gå bättre tillsammans med din partner. Foto: Anna Omelchenko

8 tricks: Så hittar du vägen till din orgasm

Suzanne Lindström är leg. barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare med steg ett i kognitiv beteendeterapi.

Skicka dina frågor till sex@expressen.se

Jag är en tjej på 24 år och förlorade oskulden förra året med en äldre kille, som jag var tillsammans med i två år. Vi hade sex tre-fyra gånger om dagen. Jag blev blöt och upphetsad men lyckades aldrig komma!

Jag är expert när det gäller att tillfredsställa en kille men aldrig fått någon njutning tillbaka. När jag leker med mig själv så får jag någon slags ryck och stönar till, men jag stannar där då jag trott att det var en orgasm men det kommer inget ut.

 

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

 

Nu har jag en ny partner och älskar att ha sex med honom men problemet återkommer. Jag har väldigt svårt att komma. Han gör alla möjliga ställningar och slickar mig länge samt leker med min klitoris, jag njuter men inte så att jag upplever någon orgasm.

Jag tar inga tabletter eller glidmedel eller liknande. Jag vet bara inte hur jag någonsin ska uppleva orgasm då jag känner det är något fel på mig!

Har jag någon sjukdom?! Vad kan jag göra?! Jag behöver tips och råd!

Jag har aldrig någonsin kontaktat någon expert tidigare men nu orkar jag inte hålla detta inom mig.

Anonym

 

LÄS OCKSÅ: Bli en bättre älskare – gör tantrasex-testet!

Sexexperten Suzanne Lindström svarar:

Grattis till att du träffat en kille som du har det bra sexuellt med! Då har du bra förutsättningar att så småningom även få uppleva en orgasm tillsammans med honom. Mitt första viktiga råd är att inte fixera dig vid orgasmen. Sexlivet är så mycket mer än själva klimax.

 

För att nå orgasm behöver du först träna med dig själv. Att få orgasm tillsammans med någon kräver nämligen träning, först på egen hand och sedan tillsammans med din kille. Din sexdebut är lite senare än många andras och kanske har du inte onanerat så mycket innan? Då är det bra att börja göra det nu.

 

Orgasmen kan beskrivas som ett klimax, en genomgripande känslomässig och fysisk upplevelse. Huvudet och dina känslor måste alltså vara med för att den ska komma. Det i sin tur brukar hänga ihop med att man är välbekant med sin egen kropp och hur den fungerar. Rent fysiskt är orgasmen en serie sammandragningar i livmodern och slidan som följs av en avslappning i hela området. Mentalt kan den beskrivas som en genomsköljning, en upplevelse av att släppa taget och nå både total närvaro och tomhet på samma gång. Efteråt upplever man en stark avslappning och tillfredställelse.

 

Det är långt ifrån alla kvinnor som får sprutorgasmer, så du behöver inte tänka på att något ska kommat ut.

 

Här är några råd för hur du kan göra för att hitta till orgasmen:

1. Titta gärna på filmer och läs om hur andra kvinnor gör för att få inspiration.

 

2. Då du stimulerar dig själv: Andas djupt. Prova att växelvis knipa och slappna av, då du känner värmen i underlivet komma ska du fortsätta stimulera intensivt, andas och växelvis spänna och slappna av. Att öva upp och få kontakt med muskulaturen i bäckenbotten hjälper dig.

 

3. Glidmedel är för att öka njutningen då man stimulerar klitoris. Prova gärna det på egen hand och tillsammans med din man. Ha glidmedel på fingret och dra över klitoris.

 

4. Tänk på att klitoris är ett stort organ. Bara en liten del är synlig. Det går så kallade skänklar, som känselspröt, i hela området och runt blygdläpparna. Utforska det.

 

5. Stereo- stimulera. Smek dina erogena zoner, till exempel bröstvårtorna, samtidigt som du smeker klitoris.

 

6. Prova knipkulor. De finns på apoteket och hjälper till att få kontakt med och öva upp bäckenbotten.

 

7. En effektiv, bra vibrator eller dildo är också ett bra hjälpmedel. Ett tips är Lelo Soraya som bland annat finns på lelo.com och pistill.se

Utforska din njutning genom att använda vibratorn eller dildon växelvis med fingrar.

 

8. Tillsammans med din kille så behöver du också kunna slappna av, släppa taget och ge dig hän så att du bara kan tänka på dig själv och vad du känner - inte på hur du ser ut, inte på att han kanske är trött i handen eller får ont i nacken (om ni har oralsex), eller andra liknande saker.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!