Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Choklad kan göra dig både frisk och glad.
Choklad kan göra dig både frisk och glad.
Choklad kan göra dig både frisk och glad.
Men satsa på en hög kakaohalt.
Men satsa på en hög kakaohalt.
Men satsa på en hög kakaohalt.
1 AV 2
Choklad kan göra dig både frisk och glad.
Foto: Adobe Stock / Adobe Stock/Mitt kök
2 AV 2
Men satsa på en hög kakaohalt.
Foto: Adobe Stock / ©VadimGuzhva - stock.adobe.com

Sex goda skäl till att frossa i mörk choklad

Är mörk choklad nyttigt? Enligt forskningen kan det leda till både lägre blodtryck, skydd för hjärtat och gladare ­humör!

Men det gäller också att välja rätt och satsa på en hög halt av kakao.

- Vi har sett att choklad kan sänka blodtrycket och ha en positiv effekt på blodkärlen, säger Susanna Larsson, forskare vid Karolinska institutet.

6 skäl till att mörk choklad är nyttigt

1. Snällt mot blodsockret

I en studie som utfördes av forskare vid Karolinska institutet och Örebro universitet fick testpersoner provsmaka tre olika typer av choklad. Medan den vita chokladen och mjölkchokladen ökade insulinnivån och blodsockerhalten hade den mörka chokladen marginell påverkan. Mörk choklad är därför särskilt bra för diabetiker och överviktiga.

2. Skyddar hjärtat

Att kakao har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar har flera studier visat men orsaken upptäcktes av en forskargrupp vid Linköpings universitet. Enzymet ACE, som bland annat är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering, hämmas nämligen av kakao.

- Vi gav försökspersonerna en engångsdos på 75 gram mörk choklad och såg en rejäl hämning av enzymet. Effekten går att jämföra med mediciner som man ger för att behandla högt blodtryck, säger Ingrid Persson, läkemedelsforskare vid Linköpings universitet.

3. Sänker blodtrycket

Det bittra ämnet i choklad, tebromin, tros vara det som håller blodtrycket i schack. Forskare vid Yale University drog den slutsatsen efter att ha kartlagt 2 500 kvinnors matvanor under deras graviditet. Av de som åt eller drack mycket choklad hade färre drabbats av havandeskapsförgiftning och dessutom hade de jämnare blodtryck.

4. Minskar risken för stroke

I en studie som omfattade 33 000 medelålders kvinnor i Sverige var det de som åt mest choklad som löpte 20 procent mindre risk för att få en stroke. Den fjärdedel som löpte mindre risk att drabbas åt i genomsnitt 66 gram choklad i veckan. Det är tack vare flavonoider, ett slags antioxidanter, menar Susanna Larsson vid Karolinska institutet som är en av forskarna bakom studien.

5. Bli lyckligare

Fettet i chokladen sätter i gång produktionen av ämnena serotonin och endorfin i hjärnan, vilket gör att vi känner oss lugna och glada. Choklad innehåller flera stimulerande ämnen, bland annat koffein och fenyletymin, som även finns i vin och som gör dig euforisk och avslappnad.

6. Vitaminer och mineraler

Förutom antioxidanter innehåller choklad också en hel del olika mineraler och vitaminer. Zink, natrium, magnesium och kalcium finns i mörk choklad. Även aminosyran tryptofan finns i choklad, den aminosyra som behövs när kroppen ska tillverka serotonin som även är känt som vårt lyckohormon.

Choklad kanske kan verka onyttigt men alltmer tyder på att kakao innehåller mängder av ämnen som kan göra gott för kroppen. Susanna Larsson, forskare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, har forskat på hur choklad kan minska risken för stroke hos kvinnor och män.

- Vi såg att de som åt mest choklad hade en minskad risk för stroke. Det är kakaon som har den effekten, flavonoiderna är de hälsosamma ämnena i kakaon. Enligt den hypotesen är mörk choklad bättre än ljus.

LÄS OCKSÅ: Åtta hälsoskäl att äta choklad varje dag

Mörk choklad är nyttigt - i rätt mängd

Och de positiva effekterna är många:

- Det vi har sett är att flavonoiderna minskar det dåliga kolesterolet, sänker blodtrycket och har en positiv effekt på blodkärlen. Det minskar även risken för åderförkalkning.

I sin forskning såg Susanna Larsson att de som hade minskad risk för stroke åt cirka 50 gram choklad i veckan.

- Men man får komma ihåg att choklad kan innehålla mycket socker och då kan negativa följder ta över, som övervikt. En liten mängd kakao räcker för att få en bra effekt, säger Susanna Larsson.

Kostrådgivaren och LCHF-experten Anna Hallén tycker att det är helt rätt att vi ska njuta av choklad i lagom mängd.

"Inte mindre än 70 procent"

- Kakao är supernyttigt och kan man äta en eller två bitar utan att bli söt­sugen är det absolut inga problem. Den enda risken som finns är att den där chokladbiten triggar i gång ditt gamla ät­be­teende, säger hon.

Själv njuter hon av äkta tryfflar en eller två gånger i månaden.

- Det ska vara gott, tycker jag. Men eftersom det är kakaon som är nyttig och full med antioxidanter skulle jag inte rekommendera choklad med mind­re än 70 procent kakaohalt.