Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 maj 2013 16:00

Sex goda skäl till att frossa i mörk choklad

Frossa i choklad kan göra dig både frisk och glad.

Frossa i choklad kan göra dig både frisk och glad.

Foto: Kornelia Buãöâçanowska

Lägre blodtryck, skydd för hjärtat och gladare ­humör. Kakao kan vara rena hälsomaten.

- Vi har sett att choklad kan sänka blodtrycket och ha en positiv effekt på blodkärlen, säger Susanna Larsson, forskare vid Karolinska institutet.

Choklad kanske kan verka onyttigt men alltmer tyder på att kakao innehåller mängder av ämnen som kan göra gott för kroppen. Susanna Larsson, forskare vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, har forskat på hur choklad kan minska risken för stroke hos kvinnor och män.

- Vi såg att de som åt mest choklad hade en minskad risk för stroke. Det är kakaon som har den effekten, flavonoiderna är de hälsosamma ämnena i kakaon. Enligt den hypotesen är mörk choklad bättre än ljus.

LÄS OCKSÅ: Åtta hälsoskäl att äta choklad varje dag

Mörk choklad är nyttigt - i rätt mängd

Och de positiva effekterna är många:

- Det vi har sett är att flavonoiderna minskar det dåliga kolesterolet, sänker blodtrycket och har en positiv effekt på blodkärlen. Det minskar även risken för åderförkalkning.

I sin forskning såg Susanna Larsson att de som hade minskad risk för stroke åt cirka 50 gram choklad i veckan.

- Men man får komma ihåg att choklad kan innehålla mycket socker och då kan negativa följder ta över, som övervikt. En liten mängd kakao räcker för att få en bra effekt, säger Susanna Larsson.

Kostrådgivaren och LCHF-experten Anna Hallén tycker att det är helt rätt att vi ska njuta av choklad i lagom mängd.

"Inte mindre än 70 procent"

- Kakao är supernyttigt och kan man äta en eller två bitar utan att bli söt­sugen är det absolut inga problem. Den enda risken som finns är att den där chokladbiten triggar i gång ditt gamla ät­be­teende, säger hon.

Själv njuter hon av äkta tryfflar en eller två gånger i månaden.

- Det ska vara gott, tycker jag. Men eftersom det är kakaon som är nyttig och full med antioxidanter skulle jag inte rekommendera choklad med mind­re än 70 procent kakaohalt.

Relaterat