Foto: George Dolgikh

Sex är bra för hälsan – så lyfter ni ert sexliv

Sex är bra för hälsan. Forskning visar att man mår bättre både i både kropp och själ om man är nöjd med samlivet. Och bara för att kroppen förändras med åldern behöver inte njutningen avta. Det kan till och med bli bättre!

Efter 50 upplever många att livet går in i en ny kanske lite lugnare fas. Många är till exempel runt 50 när barnen flyttar ut och efter alla år i ekorrhjulet blir det tyst. Alldeles förfärligt tyst, tycker vissa. Andra njuter.

Tänk att äntligen få tid för sig själv och sin partner.

Sexlivet, som kanske inte legat på första plats på prioriteringslistan de senaste decennierna har nu chansen att åter blomma. För som Maria Bergström, socionom och sexualupplysare på RFSU, säger:

- 50 är ingen ålder. Dagens äldre är yngre än tidigare generationer och synen på äldre och sexualitet har förändrats. Delvis handlar det om att det kommit en ny generation som vuxit upp under den sexuella revolutionen. Varför ska jag lägga av med det här, liksom? Sedan är vi också fysiskt friskare. Det påverkar lusten och förmågan.

 

Klimakteriet behöver inte ställa till problem för sexlivet. Hormonhalterna påverkas mindre än många tror. Dessutom höjer ett aktiv sexliv dessa halter.

Så förutom att vara skönt och trevligt påverkar regelbundet sex kroppen positivt, rent biologiskt.

- Hälsan blir bättre av regelbundet sex, säger Maria Bergström. Forskning har visat att det finns starka samband mellan det allmänna välmåendet, både det psykiska och fysiska, och hur nöjd man är med sitt sexliv. Det blir en växelverkan.

Vad betyder då samlivet för relationen? Eller, enkelt uttryckt, måste man ha sex med sin partner för att vara lycklig?

- Alla som lever i en relation har inte sex med varandra och det behöver inte betyda att de har de sämre tillsammans, säger Maria Bergström. Men generellt kan man säga att relationen blir bättre om båda engagerar sig i den. Och vill man ha ett sexliv tillsammans är det också bra om båda tar ansvar för att det blir så.

 

LÄS OCKSÅ: 5 råd – så slipper du erektionsproblem

 

Så det är bara att sätta i gång. Inte vänta på i morgon eller att du ska gå ner fem kilo eller köpa nya underkläder. Kärlek behöver underhållas. Det fungerar inte som i den där gamla Norrlandshistorien om kvinnan som anklagande frågar sin man: "Varför säger du aldrig att du älskar mig?" Mannen: "Jag sa ju att jag skulle älska dig i nöd och lust när vi gifte oss. Du får veta om jag ändrar mig."

- Men även relationer som går på tomgång kan kickas i gång igen genom att man ägnar varandra och relationen engagemang, menar Maria Bergström.

Fastän 50 inte är någon ålder och hormonpåverkan inte är så stor som många tror, händer ändå saker i kroppen, både hos kvinnan och mannen. Framför allt tar det lite längre tid att bli upphetsad, men sedan är glöden ofta densamma som förr. 50+-kvinnans slemhinnor är skörare än tidigare, därför kan hon behöva glidmedel eller östrogensalva.

Mannen då?

- Redan medelålders män kan uppleva erektionsproblem som inte är kopplat till bristande lust, säger Maria Bergström. Det kan vara ett tidigt tecken på hjärtkärlsjukdom.

Så den man som känner lust men har problem med erektionen bör gå till doktorn och kontrollera att han inte lider av någon sjukdom. För även andra åkommor än hjärtkärlsjukdom kan påverka sexlivet. Den som har diabetes typ 2, till exempel, kan uppleva minskad lust på grund av medicineringen, extrem trötthet och hormonförändringar. Även depressioner, som många medelålders och äldre drabbas av, minskar lusten. Dessutom medverkar många antidepressiva läkemedel till att dämpa lusten ytterligare.

- Fråga din läkare hur din medicin påverkar lusten och förmågan, tipsar Maria Bergström. Det är viktigt att få saken utredd och att du får svar på just dina förutsättningar. Fråga också om det finns något alternativt läkemedel.

 

Naturligtvis kan mannens erektionsproblem kombinerat med kvinnans sköra slemhinnor ställa till problem för samlivet.

- Det är viktigt att ha en öppenhet för varandra, att ägna varandra tid och energi. säger Maria Bergström. Prata om problemen. Och kom ihåg att man kan vara nära varandra på många olika sätt. Ligg och hångla i soffan eller kramas i köket.

Maria Bergström är noga med att påpeka att man inte måste ha en fast relation för ett lyckligt sexliv.

- Viktigast är att man mår bra i kropp och själ och har en bra relation, vare sig den är fast eller tillfällig.

Efter många år tillsammans har de flesta par hitta sina sexuella rutiner. Klockslag, plats och ordningsföljden tenderar att bli desamma - vilket kan bli rätt ospännande med tiden. Bryt slentrianen, uppmanar Maria Bergström.

- Gör något nytt! När barnen flyttat får man tillfälle att variera sig lite mer. Sex man kan ha på många olika sätt fast det bara är två kroppar. Att testa nya sätt gör att man fokuserar mer på det som händer i stunden och det kan öka njutningen.

- Variation innebär inte att man måste spela rollspel eller liknande. Man kan till exempel pröva att vara mer aktiv eller passiv än tidigare. Bryt manualen helt enkelt. Undersök vad som passar just er. Det kan vara att ha sex på morgonen i stället för på kvällen.

Hur länge kan man då ha ett aktivt sexliv?

- Hur länge som helst. Den avgörande faktorn är hur man mår i livet i stort och att man har en positiv attityd till sex. Och att man har någon att ha sex med förstås.

 

TEXT: Lotta Byqvist

Hitta inspiration

Här är några nätbutiker som specialiserat sig på sexleksaker och hjälpmedel. Här kan du också hitta erotisk litteratur och erotiska filmer.

* afroditesapotek.se

* lekosmek.se

* intimera.se

* vuxen.se

* lustjakt.se

* martinshop.se

* amorspilar.se

Kvinnans kropp efter 50

Det är inte säkert att kvinnan märker några större förändringar efter 50. Slemhinnorna blir skörare efter menopausen. Det kan också ta längre tid att bli upphetsad och få orgasm. I vissa fall kan dålig återfuktning vara ett tidigt tecken på hjärtkärlsjukdom.

Behandlingar och hjälpmedel för att öka lusten: Glidmedel, lokal östrogenbehandling. Även sexleksaker som vibratorer och massagestavar.

Mannens kropp efter 50

Erektionsproblem blir vanligare. Det kan ta längre tid att få erektion och den kan bli svagare. Redan medel­ålders män kan uppleva erektionsproblem som inte är kopplat till bristande lust. Det kan vara ett tidigt tecken på hjärt- kärlsjukdom.

Behandlingar och hjälpmedel: Viagra, erektionspump, pubesring. Besök en läkare för att undersöka att erektionsproblemen, eventuellt kombinerat med bristande lust, inte beror på sjukdom eller de mediciner du äter.

Öka glöden

* Bryt rutinerna. Gör något nytt. Det kan vara att ha sex på morgonen i stället för på kvällen eller att variera samlagsställningen. Ligg på sidan för omväxlings skull.

* Ge er ut på upptäcktsfärd och hitta nya erogena zoner hos varandra.

* Engagera er i relationen. Se och prata med varandra. Flirta.

* All närhet måste inte leda till samlag. Massera varandra, hångla i soffan eller kramas i köket.

* Strö komplimanger över varandra så att ni känner er attraktiva och uppskattade.

* Gör er fina för varandra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!