Viva vagin! ta hand om den – du har bara en.
Att stoppa in främmande föremål – som bananer eller gurkor är en dålig idé!
1 AV 2
Viva vagin! ta hand om den – du har bara en.
Foto: Panthermedia
2 AV 2
Att stoppa in främmande föremål – som bananer eller gurkor är en dålig idé!
Foto: Colourbox

Viva vagina! 4 saker som din muff hatar

Tror du att du tar hand om din vagina när du är där och tvålar in den för jämnan? Då är det dags att tänka om.

Detta fantastiska organ tycker nämligen inte om när vi lägger oss i för mycket. Låt den sköta sig själv i stället – och lyssna på vad den vill.

Frida Anter

Vår vagina är fantastisk – och en bra förebild i sin självständighet. Den reder sig själv på alla tänkbara sätt. Den talar om vad den tycker om och inte. Om den exempelvis inte är sugen på att ha sex, kommer du definitivt märka att den inte är med på noterna. Den kommer varken bli våt eller svullen, som den blir då lusten finns där. Även rengörandet tar den hand om på egen hand, så det finns ingen anledning att vara där med tvål och rubba den naturliga balansen.

Ett hett tips är att lita på din kära vän och inte lägga dig i för mycket – det kommer att ge dig en glad och nöjd vagina. Med inspiration av tidningen Prevention listar vi här fyra saker som du inte ska utsätta ditt underliv för.

Tvätta inte för mycket. Foto: Panthermedia

1. Tvätta för mycket

Precis som att kvinnors bajs inte luktar rosor luktar inte heller deras underliv som en vårbukett. Den luktar kön, eftersom det är just vad den är. Ibland finns en falsk uppfattning om att det förväntas att underlivet snarare ska lukta som en väldoftande parfym, men det här är fel på alla sätt. Om det är för din partners skull du oroar dig över odören kan det vara värt att tänka på att de allra flesta går i gång på att det luktar just kön och sex. Så länge vi är hygieniska och duschar, förstås.

Och på tal om duschandet – när det gäller vaginan ska du vara försiktig. Som du säkert redan vet är den självrengörande. Om du är där och stör för mycket kan du rubba den naturliga pH-balansen, vilket kan göra vaginan känsligare och störa den naturliga motståndskraften. Känner du ändå ett starkt behov av att rengöra lite extra, använd dig då enbart av tvål och vatten – och bara utanpå. Ignorera produkter som utlovar ett mer väldoftande kön.

– Sådana produkter påverkar mikroorganismerna i vaginan helt fel, och gör den mer mottaglig för infektioner, säger Constance Young, professor på Columbia University Medical Center.

2. Använda en ångmaskin eller liknande...

Ibland kan det vara svårt att sålla i utbudet av goda råd för hur vi ska ta hand om vårt underliv. Trender i könshårsfrisyrer kommer och går – och ibland får vi även råd om hur vi bäst sköter vaginan av självutnämnda experter. Här gäller det att hålla huvudet kallt och allt som oftast ta det du hör med en stor nypa salt.

Tidigare i år uppmärksammades exempelvis att skådespelerskan Gwyneth Paltrow tipsade om en så kallad vaginasteamer, alltså en ångmaskin för vaginan, i sitt nyhetsbrev Goop. Hon menar att den här apparaten renar livmodern och balanserar hormonnivåerna.

Skådespelerskans goda råd ifrågasätts skarpt av Raquel Dardik, klinisk docent på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid NYU Langone Medical Center i New York.

– Här blir det ett definitivt nej, eftersom du skulle bränna din vagina, säger hon.

Nej, vitlök och vagina går inte ihop! Foto: Colourbox

3. Experimentera med egna huskurer

Du känner naturligtvis din vagina allra bäst och märker när den inte är i balans. Det är en trygghet för ditt underliv att du finns där och håller lite koll. Och visst finns det tillfällen när du känner igen symptomen och faktiskt kan göra något åt det på egen hand. Som vid en svampinfektion eller obalans i pH-värdet till exempel, då det finns receptfria läkemedel att köpa på Apoteket.

Men det är inte alltid lika lyckat att behandla din vagina på egen hand, särskilt inte när du är ute på djupt vatten och inte riktigt vet vad du gör. Det cirkulerar en hel del tips om diverse huskurer som påstås göra gott för din vagina, men här gäller det att vara försiktig.

– Försök aldrig att självmedicinera med hemmagjorda botemedel som vitlök eller tea tree-olja. Jag har sett en del av råden som florerar på nätet leda till frätskador i vaginan, och det är ingenting jag önskar någon, säger Raquel Dardik på NYU Langone Medical Center.

4. Stoppa in konstiga föremål 

Tänk dig din vagina som en exklusiv nattklubb skyddad av en sträng dörrvakt. Här är det hyfsat restriktivt med vad som får komma in. Vi har några stamgäster som kan tillåtas passera, som tampong, penis, glidmedel, menskopp, pessar samt en och annan sexleksak.

Men i övrigt är det bra att hålla på exklusiviteten. Att experimentera med saker som gurkor, bananer eller köksredskap är inte en särskilt bra idé. Även om du är säker på att de är ordentligt rengjorda riskerar du att föremålens material, yta och form skapar irritation.

– Det handlar om sunt förnuft, och självklart ska även sexleksaker, pessar och menskoppar rengöras ordentligt mellan användningarna, säger Constance Young på Columbia University Medical Center.