Årets upplaga av ”Sommar med Ernst” blir lite annorlunda på grund av pandemin.
1 av 2: Årets upplaga av ”Sommar med Ernst” blir lite annorlunda på grund av pandemin. Foto: TV4 pressbild
I 45 år har Ernst och Ulla varit ett par.
2 av 2: I 45 år har Ernst och Ulla varit ett par.

”Vid Ullas sida blir jag en bättre människa”

Ernst Kirchsteiger har gått vid hustrun Ullas sida i 45 år. Vackraste kärleksminnet är när de gifte sig. 

– Jag insåg att just nu, på platsen vid sidan av Ulla, där vill jag alltid vara.

Den känslan har han fortfarande.

Hur är nya säsongen av ”Sommar med Ernst”?

– Årets ”Sommar med Ernst” är annorlunda. I februari började jag tänka sommar och vi hittade huset. Sedan kom pandemin och vi insåg att vi inte kan ha ett team på tolv, 13 personer. Nu är vi fem. Vi rustar inget stort hus, utan det blir mer som ”Jul med Ernst” fast på sommaren. Det är pyssel och många filosofiska tillbakablickar.

– Det är som att gå tillbaka i ett kärt gammalt familjealbum och möta vänner igen. I programmen är det inte trångt mellan köttbitarna i kalopsen.

Vilken är din godaste sommarrätt?

– I dag har jag ätit matjessill till lunch. Det är gott som bara den. Jag äter mycket hellre det än ostron, som jag alltid är tveksam om jag ska svälja. Ät sillen med stompa, ett tunnbröd med bikarbonat som du steker i stekpannan. Det är rena rama bjudmaten.

Ernst Kirchsteiger

Ålder: Fyller 63 i november.

Familj: Hustru Ulla, 63. Sönerna Sebastian, 35, och Ludvig,31.

Bor: 1600-talsgård på landet utanför Örebro. Sommarhus på Österlen.

Gör: Kreatör och programledare inom trädgård, mat och inredning.

Aktuell: ”Sommar med Ernst” torsdagar kl 20 på TV4, TV4 Play och C More. Totalt nio avsnitt med olika teman.

Hur inreder du ditt sovrum?

– Så lugnt och vilsamt som möjligt. Hemmet är min fristad. Då jag inte klarar av värme är sovrummet svalt. Jag inreder taktilt, för sinnet, och har ett fårskinn på golvet där jag kör ner mina 45:or.

– Här finns linne, inga skarpa färger och bra belysning, eftersom jag älskar att läsa. I sovrummet finns buntar med böcker. När jag säger ”nu går jag upp och läser”, vet min hustru Ulla att jag ljuger. Jag somnar omedelbart. Böckerna får inte vara tunga, då jag har dem på magen.

För mig är inredning också doft. Någon sa att god inredning luktar stekt strömming.

Hur håller du dig i form?

– Genom att äta väldigt lite mejeriprodukter. Jag lagar nästan uteslutande mat med olivolja. Under vår tid i Toscana lärde jag mig laga mat med tomat. Den har den fina egenskapen att den reder av. En gryta med tomatpuré eller krossade tomater behöver inte redas med grädde. Det får mig att må bra i kroppkakan.

– Ulla och jag går flera mil i veckan på grusvägar rakt ut från huset. I år har vi varit med på hela resan från isfläckar till att timotejen står manshög och midsommarblomster i sitt vackraste flor.

Vilket är ditt vackraste kärleksminne?

– Jag har ett enda pärlband av kärleksminnen. När jag och Ulla gifte oss och stod framme i kyrkan, höll jag i hennes hand. Båda skakade av nervositet. Jag insåg att just nu, på platsen vid sidan av Ulla, där vill jag alltid vara. Jag kände mig som den största, starkaste och lyckligaste människan på jorden. Den känslan finns kvar.

– Folk frågar om det är sant att vi har hängt ihop i 45 år, som att det är ett problem. Vid Ullas sida blir jag en bättre människa och hon vid min. Jag tror på evig kärlek. Då menar jag inte att man ska hålla ihop bara för att. Men om det är bra är det fantastiskt att ha en lång, lång historia. ”Kommer du ihåg?” ”Jajamensan, det minns jag.”

När skrattade du senast?

Om jag inte skrattar tio gånger om dagen känner jag mig tom

– För en minut sedan. Paulina på TV4 har ringt mig fem, sex gånger i dag. ”Tjena Paulina, vad har du upplevt sedan sist?” Då hade vi i princip bara varit och kissat och skrattade gott.

– Att skratta ihjäl sig är den vackraste död man kan tänka sig. Om jag inte skrattar tio gånger om dagen känner jag mig tom. Jag ser humor i mycket och ibland höjer Ulla på ögonbrynen.

– Skrattet har vi fått för att balansera upp det som är sorgligt och tungt. Att fnittra och vara glad vittnar om en hög medvetenhet. Att vara seriös med stiff överläpp är att leva halvdant. Vi har hela registret och man vill ju spela piano med båda händerna.

När grät du senast?

– Till någon film om en återförening mellan en far och son, som haft det bökigt. Efter en förlösande kram vill jag gråta en skvätt. Jag klarar inte av när barn är ledsna, då blir jag hyperledsen.

– Det är manligt att gråta ut och visa hela känsloregistret. Att gråta är som att duscha invändigt, ett reningsbad.

Vad är bästa terapin för dig?

– I skogen och markerna på Österlen kan jag slå mig ned och vänta in min själ. Araberna gör alltid det när något gått för fort. Gå igenom dagen en stund. Då inser man att man gjort mycket, är levande och kanske duger. Gör man det behöver man inte ligga på terapisoffan. Jag kan sitta i en fåtölj med en kopp te och tänka att det blev ju inte så pjåkigt. Det är en skön känsla.

Var hittade man dig i trädgården senast?

– Vid måbärshäcken med en högt brummande såg och hörselskydd. Varje år klipper jag 80, 90 meter häck. Efteråt hämtade jag gräslök till sillunchen. Jag fick med mig några violetta gräslöksblommor, som jag stack i ett krus med gulrosa rosor. Storståtligt!

Vad irriterar du dig på?

– Människor som inte visar respekt för andra och skendemokrati. När det påstås att man har ett säg, men i själva verket är det redan bestämt. Jag irriterar mig också på när man förminskar barn och inte lyssnar på dem. Barn har mycket att lära oss med sina direkta tankebanor och fria förhållningssätt.

LÄS OCKSÅ: Lotta Engberg om att bli äldre och våga mer
LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!