Programledaren Pernilla Månsson Colt har många järn i elden.
1 av 2: Programledaren Pernilla Månsson Colt har många järn i elden. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Hon är bland annat producent för ”Antikrundan”.
2 av 2: Hon är bland annat producent för ”Antikrundan”. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Vi har bägge två en dos temperament”

Det blir en hemmasommar och lite klurigheter kring ”Antikrundan” för Pernilla Månsson Colt.

Anledningen är förstås coronaviruset som påverkar på olika sätt. Pernilla planerar för växthuset och har det bra med maken. Numera väljer de sina strider när ett bråk tornar upp sig.

Så här får Pernilla ihop livets alla delar.

KÄRLEK: ”Man blir lyhörd och pejlar in varandra”

– Jo tack, jag tror den går bra. Vi har hängt ihop i 24 år. Det är klart att vi har varit med om ”ups” and ”downs”, men vi är på en ganska behaglig och lugn plats nu. Jag ser inga mörka, otäcka moln närma sig.

– Man är härligt medelålders och tycker att det är okej att lägga sig tidigt. Att gå på krogen en lördagskväll känns inte lockande, inte ens när man bestämt det. Behovet att ha det skönt hemma är stort. Vi känner varandra på djupet.

– Jag kan se något på tv eller höra en låt och vet hur den påverkar Stellan, han behöver inte ens vara i samma rum. Man blir lyhörd och pejlar in varandra väldigt bra

 – Vi har bägge två en dos temperament. Vi vet när vi är på väg in i något emotionellt, som skulle kunna skapa bråk. Då kan man överväga: Ska man dra i gång eller släppa det? Där har båda blivit mer taktiska. Han vet hur han ska lägga fram saker. Jag vet hur jag ska få min vilja igenom.

– Vi träffades på jobbet, när jag var programledare och Stellan trummis i programmets husband. Det var kärlek på arbetsplats.

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 53.

Gör: Programledare för tv och radio, producent. 

Bor: Parhus från början av 1900-talet i Klagshamn, Malmö. 

Familj: Maken Stellan Colt, 55. Gemensamma barnen Noel, 13, och Gabbe, 23. Bonusbarnen Linnea, 29, och Leopold, 31. Aktuell: Leder ”Trädgårdstider” tisdagar kl 20 i SVT1. Programmen finns även på SVT Play. Programledare även för ”Husdrömmar Sicilien”. Avsnitten finns på SVT1 och SVT Play. Producent för ”Antikrundan”. Programledare för ”Ring så spelar vi”.

EKONOMI: ”Jag har det bra”

– Jag tycker jag har det bra. Punkt. Jag ska inte vara en person som gnäller.

BOSTAD: ”Vi har bott in oss”

– Jag bor i samma hus sedan 22 år tillbaka, ett 100 år gammalt parhus, som vi renoverat och byggt ut. Det är absolut inte drömhuset, men vi har bott in oss och det ligger både nära havet och bussen till stan. Jag tycker om att måla om och inreda med kuddar och plädar. Häng upp nya gardiner, så blir det som nytt. Hepp!

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: ”Han väcker så mycket kärlek i mig”

FRITID: ”Det blir en hemmasommar ”

– Det är mycket familj, skön vardag, träning och vänner. Jag håller också på med min villaträdgård i Malmö. Den är lite halvskruttig och väntar på att jag ska ta hand om den på bästa sätt. I år ska några rabatter grävas upp och några förvuxna träd ska klippas ner. Sedan pratar jag och min man om att lägga grusgångar i stället för att ha en misslyckad gräsmatta som inte tar sig. Vi har stora rabatter med rosor, hortensia, olika perenner och buxbom. Däremellan sticker jag ned allt möjligt. Finns det något litet hål kan jag köra ned en rosenskära.

Pernilla i ”Trädgårdstider” som sänds i SVT. Foto: Max Tellving/SVT

– Så fort vädret blir bra öppnas alla dörrar mot trädgården, som ett stort uterum. Jag är jättelycklig över att bo så. Eftersom det blir en hemmasommar ska vi odla mycket tomater i växthuset. Vi ska ha mycket ätligt, som gurka och basilika. Vi har också en söt, kärnfri druva som heter Himrod. I soffan i växthuset kan jag sitta, ta ett glas vin och läsa en bok.

KARRIÄR: ”En massiv våg av kärlek”

– Jag inbillar mig att ”Trädgårdstider” blir mer och mer kärt. Det är en massiv våg av kärlek från tittarna. Jag blir nästan generad när jag tänker på reaktionen. Programmet handlar inte bara om att man mår bra av att påta i jorden. Det ger också en känsla av att solen skiner och våren är här. Särskilt i år kan jag känna att det är ett superviktigt program. Det ger inspiration, något att gräva ned händerna i, men också underhållning. Det behövs en timme när man får se vackra blommor och människor som i viss mån tramsar lite. När det värsta tramset är bortklippt kan till och med jag dra lite på munnen.

– Jag tycker det är svårt att se mig själv på tv. Jag fattar inte att jag är den där konstiga personen, som inte ser ut, låter eller framstår som jag tror. Jag har hållit på med i tv i 25 år, men det spelar ingen roll. Det är klart att jag kan titta på ett program och säga att där var jag bra och där var jag fint sminkad.

LÄS OCKSÅ: Sofia Rågenklint om stora sorgen efter mamma

– Jag är självkritisk. Jag skäms inte över mig själv, men jag kan inte slå mig ned med min familj och säga att nu ska vi titta på mamma. I stället tittar jag lite i smyg. Senast såg jag på ”Trädgårdstider” på mobilen, samtidigt som jag jobbade med ”Antikrundan” på datorn. Jag har inte det där jättestora egot. Det är dubbelt, jag vill både vara anonym och känd.

– Vi spelar in ”Antikrundan” i augusti och september, om Gud vill och pandemin lägger sig. Det kommer bli en antikrunda, men hur programmet ser ut om vi är coronadrabbade får jag klura på. Jag är också programledare i megasuccén ”Husdrömmar Sicilien”. Alla älskar det, men det är inte min förtjänst. Marie Olsson Nylander och hennes familj är fantastiska!

PERSONLIG UTVECKLING: ”Att vara mamma håller mig ung”

– Det är lite dubbelt. Jag tycker fortfarande att jag har världens roligaste jobb. Jag har hela kakan och får både stå framför och bakom kameran. Jag skulle kunna vara lugn och nöjd, men jag vill gärna göra mer. Jag gör ju radio också. ”Ring så spelar vi” är Sveriges största radioprogram med nästan två miljoner lyssnare.

– Jag tror att det är bra att vara lite i rörelse, så man inte stelnar. Jag har lite tankar på att skriva mer. Däremot vill jag inte stressa eller ruscha in i något annat. Att det inte går att jobba mer än 100 procent har jag med mig sedan jag jobbade för mycket. Man måste ha balans mellan jobb och fritid.

Pernilla Månsson Colt gifte sig med maken Stellan 1999. Foto: PAVEL KOUBEK / TT NYHETSBYRÅN

– Jag är 53, medelålders och får ett orange kuvert. Ändå känns det så avlägset att sluta jobba. Folk längtar efter barnbarn. För mig är det främmande. Jag har fortfarande ett barn på 13. Att vara mamma håller mig ung i huvudet i alla fall. Det är föräldramöten, uppfostran och hålla ordning på gympapåsen. Åldras gör vi alla, men man behöver inte bli gammal för fort. Man måste hålla kvar nyfikenheten och lusten, både till sitt jobb, sin partner och sitt liv.

HÄLSA: ”Jag har respekt för coronan”

– Min hälsa är bra. Vi har varit lite krassliga och valt att jobba hemma två veckor. Sonen har varit förkyld, flunsig eller vad nu var. Jag har en väldig respekt för coronan, ingen bransch eller människa är opåverkad. Jag är inte orolig för sjukdomen för egen del och har präntat i mamma och hennes man att nu får de fan ta det här på allvar. Eftersom jag en gång gått in i väggen får jag alltid frågan om det, men jag mår bra och har balans. Jag sover mina åtta timmar och släcker jag vid 22 är det sent.

– Förut gick vi morgonpromenad vid 5.15, men numera går vi ut 5.45. Då får vi inte prata, det har min man bestämt. Han behöver tänka och det får jag acceptera, annars får jag gå själv. Mestadels går vi runt en udde vid havet. Vintertid går vi på cykelbanor i mörket.

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: ”Det var rätt in i torktumlaren”

– Vid årsskiftet skaffade jag mig en PT på gym. Det har gjort underverk för konditionen och styrkan, men jag har diskbråck som krånglar. När jag gräver gör det ont. Det är därför jag kör med andra ibland i ”Trädgårds­tider”. Tyvärr har inte träningen gjort så stor skillnad på disken och de inflammerade kotorna. Annars är det stor skillnad. Det är så gött med den inre tillfredsställelsen. Hyn är bättre, blicken piggare och jag har fått muskler.

– Än har jag inte fått beachkroppen 2020, men hade jag inte gjort något alls hade jag kanske varit fru Svullo?

FAMILJ OCH VÄNNER: ”Mycket skratt, dans och hög musik”

– Jag har skaffat mig både bra familj och vänner. Jag har kvar de närmsta vän­nerna sedan gymnasiet, har nya arbets­ kompisar och nära vänner i bekantskaps­ kretsen. Jag tycker om att tillbringa lördagskvällarna med kompisar, laga mat, dricka vin, prata och skratta.

– Jag har fått två bonusbarn på köpet. Leopold bor i USA och Linnea i Vietnam. Jag och Stellan har två barn tillsammans. Gabriel, 23, är militär. Noel går i sjuan. Det är mycket skratt, dans och hög musik när vi hänger tillsammans. Jag är jätte­glad över att ha en så bra relation till barnen. Det är en ynnest.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!