Foto: Shutterstock

Verkliga orsakerna till att par gör slut

Fyra vanliga relationsproblem ligger till grund för oändligt många skilsmässor.

Men om vi nu vet så väl vilka fällorna är: borde vi då inte då kunna förhindra dem?

Här är vad alla par borde göra för att undvika en eventuell framtida separation, enligt psykologen Maria Farm.

– Även de som anser sig vara lyckliga eller nöjda gör klokt i att jobba på sin relation i förebyggande syfte.

Foto: Shutterstock

Problem 1: Dålig kommunikation


Dålig, eller rentav ingen, kommunikation är en vanlig orsak till att man glider ifrån varandra. Man är av olika skäl oförmögen att berätta för den andra partnern vad man önskar, och är inte lyhörd för vad hen vill heller.

Men få människor är tankeläsare, varför man inte kan räkna med att ens partner bara ska bättra sig utan att man sagt något.

För att inte tappa kommunikationen i första hand bör man satsa på små opretentiösa samtal dagligen, till exempel före middagen.

– Ambitionen bör vara att man vill hinna möta sin partner i ett samtal om hur man har haft det i dag, eller vad man tänker på. Ibland blir det lite längre, ibland blir det lite kortare och det är viktigt att båda pratar och lyssnar, så att det inte blir för skevt vinklat.

– Det kan handla om väldigt konkreta saker, som vad man ska göra i helgen. Men det kan också gå ut på att vara bollplank i partnerns funderingar kring att byta jobb, säger psykologen Maria Farm.

Förebyggande lösning: Dagliga små samtal om vad som hänt på jobbet och/eller annat som man har på hjärtat.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra


Foto: Shutterstock

Problem 2: Brist på visad omsorg


I början av en relation behandlar man varandra med silkesvantar: bedyrar ständigt sin kärlek med ord eller gester. Men med tiden smyger sig bekvämligheten på och många glömmer hur viktigt det är att visa sin partner uppskattning och att man finns där i vått och torrt.

När den ena (eller båda) slutar bry sig övergår vänskapen man hade i irritation eller ilska. Och plötsligt ser man inte vad det var man en gång älskade hos den andra?

För att inte hamna i denna återvändsgränd är det viktigt att aldrig sluta ge. Fortsätt med romantiska dejter, vad ni nu definierar som "romantiskt".

Psykologen Maria Farm tycker inte att man behöver åka på dyra weekendresor till Europa eller lägga pengar på flotta middagar, där man ändå inte kan vara sig själv.

Hennes råd: boka barnvakt och stanna hemma och ät pizza i pyjamas i stället.

– Vad man tycker om att göra är olika från par till par. Men välj en aktivitet som NI tycker är mysig och avslappnande. Risken med tjusiga weekends eller restauranger är att man känner sig förfrämligad inför den andra.

– För många handlar bristen på omsorg just om att man slutat se den andra som en egen person, med ett eget behov av uppvaktning. Gör en mental ansträngning och fortsätt titta på din partner med nyfiken blick: vad är spännande med hen, vad har hen som du gillar?

Förebyggande lösning: Regelbundna opretentiösa dejter samt att fortsätta se sin partner med nya ögon.


Foto: Shutterstock

Problem 3: För lite intimitet


Inte sällan hör man personer som varit tillsammans länge med sin partner klaga över att de inte har sex längre. En vill kanske oftare än den andra, vilket i vissa fall leder till otrohet och/eller skilsmässa. I grunden brukar problemen handla om att man tillhör olika personlighetstyper, säger psykologen Maria Farm, där den ena parten i förhållandet upplever intimitet och samhörighet GENOM att ha sex – medan den andra måste uppleva närheten och intimiteteten FÖRST: det är just den tryggheten som får hen att vilja ha sex. I början av en relation, när man är nyförälskade, är det lättare för båda att anpassa sig efter den andra.

För att undvika att hamna i en ond spiral, där en kräver mer och den andra bara blir ännu mer pressad och avig, bör man redan från starten av förhållandet försöka föra ett öppet och ärligt samtal om sitt sexliv: vilka behov man har, vad man önskar och vad man tycker om.

Dessutom ska man inte underskatta kramar, pussar och andra små dagliga kroppsberöringar.

– För väldigt många börjar sex långt innan själva samlaget. Ganska få personer i mogen ålder går nog från noll till hundra, man behöver lite uppvärmning.

Förebyggande lösning: En öppen dialog om sexlivet redan från starten av förhållandet. Dessutom daglig "mindre" kroppsberöring, som en kram eller en smekning över kinden.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt


Foto: Shutterstock

Problem 4: Brist på engagemang


För att ett förhållande eller äktenskap ska hålla över tid krävs engagemang från BÅDA parter. Men enligt psykologen Maria Farm är ett av de vanligaste skälen när par söker terapihjälp att den ena personen är missnöjd med att den andra inte gör lika mycket för att nära relationen, i form av både känslomässiga och ”husliga” insatser.

Bästa sättet att förhindra att det uppstår en ojämlikhet i engagemanget är att redan från början dela lika på allt.

– Relationsområdet och den problematik som eventuellt finns där måste vara lika mycket bådas ansvar. Båda parter behöver vara lika investerande i relationen.

– Där ingår också ett ansvar, kanske framför allt för kvinnor i traditionella förhållandestrukturer, att inte ta på sig för många uppgifter. Man kanske inte ska köpa sin mans mammas födelsedagspresenter, eller påminna honom om allt han ska göra.

Förebyggande lösning: Full jämlikhet och delat ansvar för både relationen och det praktiska från start.


Maria Farm. Foto: Cornelia Nordström

Psykologen: Det GÅR att få ett långt och lyckligt liv ihop


Med största sannolikhet känner du igen de relationsproblem som redovisats i föregående punkter. De är tyvärr vanligt förekommande, både som orsaker till separationer och som störningsmoment i pågående förhållanden.

Med vilja och kraft kan man förhindra att de uppstår, men enligt Maria Farm, legitimerad psykolog och kbt-terapeut, är det lättare sagt än gjort.

Då par kommer till hennes mottagning har situationen inte sällan gått för långt.

– När man väl dyker upp hos psykologen eller terapeuten så kan det redan ha hänt ganska mycket. Som behandlare känner man ofta "tänk om jag hade fått träffa er för två år sedan".

– Hälsan tiger still. Många tänker att "det här går väl tillräckligt bra" och så investerar man inte så mycket i sin relation. Det tuffar mest på, säger hon.

"En relation är inte något som bara fortgår"

Bättre vore om fler par tog sig tid att reflektera över sin relation och vad man vill i det långa loppet redan i stadiet när det mesta känns bra. Rida på framgången och bara fortsätta investera, precis som man gör med kost och träning efter en härlig och uppiggande semester.

– Vi satsar på egentid och på barnen, men vi pratar sällan om "vi-tid". En relation är inte något som bara fortgår automatiskt, utan den behöver också omsorg.

Enligt Maria Farm ökar chanserna till ett långvarigt förhållande eller äktenskap om man aktivt ser till att etablera goda vanor redan under den mest förälskade eller tillfredställande tiden:

– Har man det bra och tycker om varandra genuint så ökar ju sannolikheten att man verkligen vill umgås och ge bränsle åt relationen utöver den tid som logistiken hemma kräver.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation kommer att hålla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!