Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vera Vitali.
Vera Vitali.
Vera Vitali.
Erik Johansson och Vera Vitali i ”Bonusfamiljen”
Erik Johansson och Vera Vitali i ”Bonusfamiljen”
Erik Johansson och Vera Vitali i ”Bonusfamiljen”
1 AV 2
Vera Vitali.
Foto: EERO HANNUKAINEN/TT / EERO HANNUKAINEN TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Erik Johansson och Vera Vitali i ”Bonusfamiljen”
Foto: Ulrika Malm / SVT

Vera Vitali: ”Mitt motto är att vara en snäll typ”

Hon blev van vid kameran redan som 15-åring då hon blev upptäckt som modell. För Vera Vitali, 40, var det ett extrajobb och en kul erfarenhet, hon visste redan då att modellyrket inte skulle bli långvarigt.

– Jag har alltid velat hålla på med skådespeleri, säger Vera som drivs av en nyfikenhet på människan och hennes beteende, säger stjärnan som är aktuell med ny säsong av ”Bonusfamiljen”.

Åsa Görnerup

Tio snabba frågor med Vera Vitali:

1. Hur blir nya säsongen av ”Bonusfamiljen”?

– Man kommer att känna igen sig. Alla är bekanta, men det är nya problem, nytt trassel. Den som gillar ”Bonusfamiljen” kommer raskt in i den världen, där karaktärerna står inför nya utmaningar, konflikter och nya människor som dyker upp.

– Felix Herngren har satt en ton i serien. Det pågår en rörelse i den som jag tycker är härlig och gör den levande och på riktigt. Det är inte ett uppställt drama, utan i farten. Man kommer rakt in i situationer som känns verkliga. Saker pågår och något rollfigurerna pratar om vid middagen, tar de sedan upp igen i nästa avsnitt.

LÄS OCKSÅ: Liv Mjönes: ”Jag är ganska blyg”

2. Hur går det för din karaktär Lisa?

– Jobbet fungerar fint och hon är lite mer strukturerad. Att Lisa har mer för sig karriärmässigt gör att hon inte är inne och vispar i andras liv lika mycket. Det gör att det blir mindre rörigt på hemmafronten.

– Lisa hamnar inte i fullt så många konflikter längre. Förut har hon behövt ”deala” med allas problem, det har blivit komplicerat och uppstått smålögner.

– Nu driver de hemmet som ett företag med mycket logistik. Det mår inget par bra av och det finns ingen tid att se varandra. Det är här skon klämmer och i serien blir det en konflikt mellan Lisa och Patrik, som Erik Johansson spelar.

Vera Vitali

Ålder: 40.

Gör: Skådespelare.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Ja. Stor familj.

Aktuell: Ny säsong av ”Bonusfamiljen” har premiär i SVT den 25 oktober.

3. Vad finns det för likheter och olikheter mellan dig och Lisa?

– Hon har en lite naivare bild än jag av att man måste ha bra stämning och kan gå över gränser för att alla ska må bra. Ibland är det på bekostnad av verkligheten. Jag är mer närvarande och strukturerad, medan hon är mer rörig och flaxig. Jag gillar henne mycket. Hon vill väl, är kul och river ner Patriks murar. De är bra för varandra och är kära, men olikheterna krockar ibland.

– Lisa har kanske varit en ”people pleaser”. Karaktären lever i en bonusfamilj med en massa barn. Det är klart att hon vill att det ska fungera. Det är en stress. Föräldrarna lever med varandra och barnen får haka på. Jag kan förstå de som överkompenserar och gullar för att det ska gå smidigt. Ibland blir det fel för Lisa, men hon har aldrig ont uppsåt. Det krockar med Patriks hjärna, som är pragmatisk och vill ha struktur.

– Själv får jag ihop livet på något sätt, precis som alla andra. Med tiden lär man sig vad som funkar bättre och sämre.

LÄS OCKSÅ: Henrik Fexeus: ”Camillas hjärna är sjukt snabb”

4. Vad hade du arbetat med om du inte blivit skådespelare?

– Regi. Det tangerar skådespeleriet, men med blicken från andra sidan. Jag vill vara med och skapa bilder och stämningar. Människan har alltid intresserat mig. Jag har jämt känt att jag vill vara i den världen där jag är nu.

5. Vad har präglat dig?

– Det är nog människointresset. Jag tror inte det finns någon skådespelare som inte är nyfiken på människan och hennes beteende. Att få spela ut det som skådespelare är spännande. Det är en konstant undersökning. Någon skriver ett manus och sedan ska jag få fram de känslorna. Min drivkraft är att göra det så bra som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Pernilla: ”Svartsjuka är det osexigaste som finns”

6. Vad gör dig tokglad?

– Att jobba med Erik under inspelningen av ”Bonusfamiljen” var väldigt roligt. Han är en skicklig skådespelare. Vi har hittat en ton och atmosfär som är kul att vara i, samtidigt är det lika mycket på allvar. Båda vill vi att det ska bli bra.

– Erik har sagt att det är som att dansa, fast han inte kan dansa. Det här är så nära han kan komma. Det blir nästan som en lagsport, där man behöver vara lyhörd och kunna varandra. Man får impulser och det blir flera lager. Det uppstår en spelglädje som är skitkul. Då kan jobbet vara hur tufft som helst. Vi ger det bästa ifrån oss. Det är en respekt vi delar och det gynnar oss bägge.

7. Hur var det att bli upptäckt som modell som 15-åring?

– Det var så otroligt länge sedan och pågick inte under en lång tid av mitt liv. Som ung var det ett bra extrajobb. En jättekul erfarenhet och mycket tid med kameran. Det gjorde mig kameravan.

– Klart jag blev glad över att bli upptäckt som 15-åring, det var en kul grej, varken mer eller mindre. Jag jobbade med människor som var bra. Jobbet var en god erfarenhet, men jag tror aldrig att jag såg det som att det stannar där. Att vara modell var inget jag kände skulle bli långvarigt. Det funkade och sedan gick jag vidare. Jag har alltid velat hålla på med skådespeleri.

8. Vad är ditt motto?

– Svara på meddelanden så fort jag kan. Nej då, mitt motto är att vara en snäll typ. Man behöver inte vara mesig för att man är snäll. Snällhet är att se, respektera andra och se det stora. Att ha distans till livet och det egna jaget ibland.

– Att hålla en snäll kurs i livet gynnar både en själv och andra. Det får man träna på livet ut.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: ”Jag kom hem som ett vrak”

9. Vad har du för temperament?

– Jag tycker att det förändras lite med åren, vad man är i för ålder och var man befinner sig i livet. Det är en pågående förändring. Man är inte densamma under en hel livstid. Jag har ju inte samma temperament och är mindre frustrerad i dag än som tonåring. Just nu är jag ganska lugn.

10. Vilket är ditt favoritplagg?

–Kappa är bästa plagget. Man kan leka med både jacka, kappa och skor. Det är kläder man kan uttrycka sig med.

– Jag har en garderob med mycket olika kläder. Vad jag klär mig i beror på vad jag känner för och tycker är snyggt den dagen. Det förändras.