Akta dig för att ha föreställningar om hur saker och ting "ska" vara. Försök att ha ett helt öppet sinne och glöm erfarenheter från gamla relationer.
Kom ihåg dina vänner – även om du bara vill vara med din nya kärlek hela, hela tiden.
1 AV 2
Akta dig för att ha föreställningar om hur saker och ting "ska" vara. Försök att ha ett helt öppet sinne och glöm erfarenheter från gamla relationer.
Foto: COLOURBOX
2 AV 2
Kom ihåg dina vänner – även om du bara vill vara med din nya kärlek hela, hela tiden.
Foto: Monkey Business Images

Vanliga tabbar vi gör i början av ett förhållande

Förälskelsen i början av ett förhållande – finns det något som slår den?

Man är kär, på tårna och överseende.

Men sväva inte i väg helt, för då kan det sluta i magplask.

Här reder psykologen och KBT-terapeuten Maria Farm ut vad man bör akta sig för när man går in i en ny relation.

1. Ha föreställningar om hur det ska vara

"Om man går in i en ny relation lite senare i livet och kommer från ett långt eller flera längre förhållanden så har man med sig en massa föreställningar om en partner, som oftast är präglade av ens ex. Alltifrån hur det ska vara i sängen till hur man delar upp hushållsysslorna hemma eller hur man firar födelsedagar. Men när man lär känna en helt ny människa är det viktigt att inte tynga honom eller henne med bilder från en tidigare relation – och i stället försöka vara förutsättningslös. Hur är DU när vi joggar eller firar jul tillsammans? Det är ju en del av tjusningen att allt är nytt."

2. Dölja sina mindre goda sidor

"Det ligger i sakens natur att vi för den andre vill framstå som fina, önskvärda och attraktiva. Vi vill lyfta fram våra goda sidor och kanske dölja de mindre goda. Men att låtsas att de sämre sidorna inte finns och inte kommer att påverka en den här gången är bara att skjuta problemet på framtiden. Bättre att visa sitt exempelvis hetlevrade humör från start och göra tydligt att man jobbar på att det ska bli bättre, kanske genom att gå och prata med någon."

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

3. Vara svartsjuk

"Jag tror det är ett kardinalfel att vara alltför svartsjuk eller kontrollerande av det förflutna. Det är nog ganska vanligt i början av en relation, i synnerhet om den andre rätt nyligen har brutit upp från ett förhållande – eller att man vet att det var en långvarig relation med många goda aspekter. Det är mänskligt och förståeligt, men som författaren Mari Jungstedt sa i någon intervju: vi behöver inte veta allt om varandras förflutna och kärlekshistoria. I svartsjuka ligger ofta ett förhörsliknande korntrollbehov, men kom ihåg att du har ett val. De här tankarna och känslorna kommer att komma, men i stället för att förpesta situationen eller relationen med frågor om det förflutna bör man fokusera på att man har valt varandra här och nu. Vi kan behöva blicka tillbaka ibland, men vårt huvudfokus i livet ska ligga framåt. Det är lite som i en bil: det finns en anledning till att vindrutan är jättestor i jämförelse med backspegeln."

4. Umgås för tätt

"Partners, vänner och kolleger kan vara jätteviktiga, men det är alltid bra att veta att man klarar sig själv, att man står pall för ett visst känslotryck på egen hand. Många byter raskt ut en person mot en annan, utan att prova att vara ensamma. För att göra sig av med rädslan för ensamhet kan det vara bra att bo själv ett tag och smaka på den nya relationen på ett dejtingstadium. Det kan ju till och med vara något härligt att det inte blir vardag precis på en gång? Genom att träffa kompisar, träna och ägna sig åt sina egna intressen har man något att tillföra förhållandet. Att bara vara med en annan människa kan bli lite syrefattigt."

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

5. Överge sina vänner

"Utöver att vännerna kan bli sårade och kanske inte finns där när man vill träffa dem igen, så kan det också vara något som man själv missar. När det händer något i livet är det ju främst de närmsta kompisarna man vill bolla tankar med, eftersom de är personer som känner och vill en väl. Sedan tycker jag att vänner till någon som fullständigt försvinner ska vara uppmärksamma på om det kan röra sig om en destruktiv relation, med missbruk, kontrollbehov eller svartsjuka till exempel. Då ska man som kompis inte dra sig för att ligga på - och inte acceptera 'försvinnandet'."

6. Försöka ändra på sin partner

"I början av en relation ser man bara det bra och rosaskimrande: han eller hon är perfekt. Men när den starkaste nyförälskelsen släpper blir man varse andra mindre smickrande egenskaper, som faktiskt har funnits där sedan start, bara det att man har varit blind. Och då får man fråga sig själv vad man kan leva med och vad man inte kan acceptera. Det handlar ofta om centrala värderingar, som att man kommunicerar med varandra med respekt, hur man tar hand om sin hälsa, hur mycket alkohol man dricker eller hur man gillar att umgås med familj och vänner. Ser man plötsligt att den nya killen inte prioriterar samma saker blir det svårt. Personligheten är rätt stabil hos de flesta, så man ska inte leva i en illusion att man kan ändra på sin partner."