Foto: Shutterstock / Shutterstock

Vanliga misstagen efter uppbrott som gör det svårare att gå vidare

Uppbrott kan vara fruktansvärt jobbiga att gå igenom. Oavsett om man gjort slut gemensamt, blivit dumpad eller själv tagit beslutet att avsluta förhållandet väcks många känslor.

Men det finns några misstag som gör det ännu svårare att gå vidare.

Cornelia Thomasson

I en intervju med Insider berättar relationscoachen och författaren Erika Ettin att många nyblivna singlar går i fällor som gör det ännu svårare att gå vidare i livet.

– Många dras med i negativa tankespiraler eller drabbas av självtvivel som smyger sig på, som ”Jag kommer vara ensam för alltid” eller ”Ingen är lika bra som mitt ex”, förklarar hon. 

Börja dejta för tidigt

Ett av de vanligaste exemplen på fallgropar är att stalka sitt ex på sociala medier, eller att allt för tidigt söka bekräftelse genom att till exempel börja nätdejta, menar Ettin. Ett beteende som känns bra i stunden, men i längden riskerar att förlänga processen att läka.

– Om du vill gå vidare efter ett uppbrott är det två element som måste komma i en viss ordning – tid och sedan, en ny person. Ledsamt nog, i en tid där dejtingappar är så lättillgängliga, underskattar folk tidens nytta när det kommer till att sörja ett förhållande och läka.

Stressad över att livet inte går ihop

Det är också vanligt att bli stressad när det tar slut, i synnerhet om man kommit till en punkt i livet då många av ens vänner lever i stabila relationer och kanske skaffar barn. Kanske oroar mig sig för att själv inte få uppleva det här, eller att man hamnat på efterkälken.

– Sluta upp med tidslinjerna. Ingens liv kommer bli exakt så som de föreställt sig det. Dessutom hindrar framtidsplaner dig från att leva i nuet.

I stället för att kasta sig in i en ny relation, seriös som mindre seriös, tycker Ettin att det är bättre att fokusera på sina vänner, sig själv och sina hobbyer.

LÄS OCKSÅ: Det snabbaste sättet att komma över ett ex

– När du åter blivit den version av dig själv som du vill vara är det dags att kasta sig ut igen, säger Ettin men är också noga med att framhålla att det inte är troligt att man kommer träffa ”den rätta” med detsamma.

Men det betyder inte att det är slöseri med tid.

Vill bli ”räddad” av någon annan

När man mår dåligt efter en relation är det lätt att tänka att man inte kommer bli hel förrän man träffat någon ny. Man vill bli räddad.

Men det går inte att bygga en relation på det, menar Erika Ettin. Det är orättvist att lägga en sådan börda på en annan person, och det kommer inte att göra dig hel. Enligt Ettin bör man ställa sig frågan om man skulle dejta sig själv. Om svaret är nej är det bra att fundera över varför – kanske är det något hos sig själv man behöver ta itu med innan man börjar dejta andra.

LÄS OCKSÅ: Fyra typer du ska se upp för när du dejtar