Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 18 okt 2014 16:00

Välj ett billigt bröllop – då håller ert äktenskap

Foto: Joshua Rainey

Är det att jinxa sitt äktenskap om man slår på stort på bröllopet?

Ja, forskning tyder på det.

Enligt en ny studie löper par som bjuder på påskostade vigselfestligheter större risk att sluta i skilsmässa.

Bröllopsindustrin jublar. På senare år har det blivit inne med stora, påkostade och annorlunda giftermål. Förälskade par sliter sitt hår för att ha råd med proffsiga inbjudningskort, exklusiv mat och häftig liveunderhållning. Har man inte föräldrar som kan "sticka till" kan det bli fråga om att ta ett lån.

Men tänk om ansträngningarna är helt i onödan? Eller till och med att avråda från? Så verkar faktiskt vara fallet, om man ser till en ny amerikansk studie.

 

LÄS MER: Här är bröllopsvideon som alla pratar om

LÄS MER: Maris hjärntumör fick inte stoppa hennes bröllop

 

Två ekonomiprofessorer vid Emery university i Atlanta har upptäckt ett samband mellan makar som spenderare mindre på sina bröllop och långlivade äktenskap. Enligt undersökningen skilde sig kvinnor som pungat ut mer än motsvarande 145 000 kronor på sin stora dag i betydligt högre grad än kvinnor som höll nere sina kostnader på mellan 36 000 och 72 000 kronor, rapporterar CNN.

Forskarna har flera teorier om vad det kan bero på:

– Det kan vara så att den typ av par som har ett billigt bröllop är den typ som passar perfekt ihop.

– Eller så kan det vara så att ett billigare bröllop lättar på den ekonomiska bördan som kan belasta i synnerhet yngre pars äktenskap, säger professor Hugo M Mialon.

 

LÄS MER: Världens 10 galnaste bröllop?

 

Resultatet går stick i stäv med hur industrin vill få oss att konsumera alltifrån inbjudningskort och blommor till videofilmare och fotografer. I handlarnas annonser anges ofta påkostade bröllop som en garanti för ett långt och lyckligt äktenskap.

– Våra upptäcker stöder inte industrins generella budskap som kopplar ihop dyra bröllop med positiva äktenskapliga utfall, säger professor Andrew M Francis till CNN.

 

FOTNOT: CNN:s artikel om billiga bröllop illustreras bland annat av en bild från den svenska prinsessan Madeleines och Chris O' Neills stora dag i Stockholm förra sommaren. Tihi.