Vad är mikrootrohet? Psykologen om fenomenet

Skicka flirtiga emojis till kollegan.

Kommentera på exets selfies på Instagram.

Små svek, som inte riktigt kan kallas för otrohet, eller? 

Psykolog Maria Farm reder ut vad begreppet mikrootrohet betyder och hur man hanterar det.

– Ett beteende kan se likadant ut på ytan, men motiven kan vara olika. 

Cornelia Thomasson

Mikrootrohet, på engelska ”micro-cheating”: Små handlingar som tyder på att man söker bekräftelse utanför relationen man är i. Saker som kan upplevas som svek av ens partner, men som inte innebär att man träffar någon bakom ryggen på hen. 

Beteendet i sig är inte något nytt, men teknikens utveckling har gjort det mycket lättare att söka bekräftelse utanför sin relation.

– Fenomenet är vanligt, och var går gränsen? Det är så klart vanligare i dag, med sociala medier och andra kontaktvägar som gör det lättare att uttrycka det, säger KBT-terapeuten Maria Farm.

Så vad kan de här till synes obetydliga gesterna vara? Mikrootrohet har kommit att innefatta en hel rad olika saker, men åsyftar vanligen kontaktsökande på sociala medier, som kan framstå som ganska oskyldigt. Andra mikrootroheter, not so much.

Exempel: Man gillar en gammal Tinder-flirts bilder på Instagram, kommenterar ofta på sitt ex facebookinlägg eller undanhåller för folk man chattar med att man har en partner. Listan över saker som är mikrootrohet kan göras lång.

Exempel på mikrootrohet

Ljuga om relationsstatus på sociala medier

Kontakta ett ex

Dölja att man har kontakt med sitt ex

Sexta med någon annan, eller skicka lättklädda bilder

Lägga till någon i sina kontakter under påhittat namn

Ha kvar sin profil på dejtingsajter

Gilla en gammal status eller bild i sociala medier

Besöka en profil upprepade gånger

Källa: Bustle 

Hur vet man om man är mikrootrogen? Dels beror det på vad man kommit överens om i relationen, men inom kognitiv beteendeterapi, som är Maria Farms fält, talar man också om beteendens funktion och syfte. 

– Ett beteende kan se likadant ut på ytan, men motiven kan vara olika. Jag brukar ta joggare som exempel: En man joggar för att han tycker att det är jätteskönt och en annan man gör det som en flykt från ett dåligt äktenskap, säger hon.

Även om de gör exakt samma sak är motiven olika, och även följderna kan bli olika. Den första joggaren kanske kommer hem och känner sig full av energi, medan den andra kommer hem till ett stort gräl eftersom han valde att träning i stället för att ta hand om tvätten.

LÄS MER: Är du otrogen utan att veta om det?

Behöver mikrootrohet alltid vara dåligt?

Mikrootrohet kan vara svårt att sätta fingret på, en del menar att det är ett dumt begrepp att använda och menar att antingen är man otrogen eller så är man det inte, och att de som sätter gränserna är de som är i relationen. 

– Var otrohetsgränsen går är olika för olika personer. En del menar att det är om man kysser någon annan medan andra tycker att gränsen går när man börjar luncha med någon annan på stan. Det handlar om att bjuda in någon annan i en sfär som man annars delar med sin partner, utan att fråga partnern.

Men ser man till definitionen av ordet ”micro-cheating” verkar det i de allra flesta fall handla om sökande efter bekräftelse eller spänning. Något som i allra högsta grad är mänskligt, och inte nödvändigtvis något att slå på stora trumman för.

– Det är inte helt enkelt alla gånger. Vi är sociala djur, om man ska hårddra det, och bekräftelse är viktigt för oss. Det är inte konstigt i sig. Det behöver inte vara mer än så.  Är det en krydda i vardagen som inte skadar någon annan, så är det ju ingen fara. Jag tror att man själv märker var gränsen går, säger Maria Farm.

Det kanske kan få vara okej att någon gång göra något för att få bekräftelse av någon utanför relationen för bekräftelsens skull. I vissa fall kan det till och med ge lite extra krydda till ens förhållande.

Maria Farm är legitimerad psykolog. Foto: Cornelia Nordström

Maria Farm menar att det inte behöver betyda mer, men höjer också ett varnande finger.

– Om man märker att man ofta hamnar på Instagram och flirtar med en annan och drömmer sig bort, då kanske det står för något som man borde ta tag i. Vad är syftet? När gör man det? 

Hon tillägger:

– Oavsett tror jag att det är bra att fundera över hur man själv hade mått om rollerna var ombytta.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Hur slipper man handskas med mikrootrohet?

Oavsett om man väljer att klassa det som mikrootrohet, gammal (o)hederlig otrohet eller något annat så är det en bra idé att redan tidigt i relationen försöka snudda vid de här ämnena. Hur ska förhållandet se ut? Vad är okej respektive inte okej att göra? Har man några särskilda triggers?

– Jag tycker mig se att de som träffats genom dejtingappar är mycket bättre på det här än andra. Många har redan hunnit avhandla hur de ser på olika saker innan första dejten, säger Maria Farm.

Maria Farm poängterar också att vi är olika när det kommer till vilka relationsformer som passar oss. I dag är tvåsamheten norm i samhället, men vi har olika förutsättningar och önskemål när det kommer till relationer och kärlek. 

– Vi är olika flirtiga, sexuella och bekräftelsesökande både som personer och under olika tidpunkter i livet, och det är okej. 

Maria Farm tror att mycket mikrootrohet beror på att man känner sig låst i en monogam relation, att man vill kunna vara med flera eller vara singel igen och dejta. Då kan det vara dags att omvärdera vad man vill ha för slags förhållande.

– Då behöver man ju ta konsekvenserna av det och kanske göra slut på sin på ytan monogama relation eller åtminstone vara ärlig med sina tankar gentemot sin partner. Man måste inte vara i en monogam relation, det är inte en pålaga.

LÄS MER: Maria, 25, levde med sexberoende i flera år