Uttråkad av ditt förhållande? Enligt en ny studie ska du inte göra slut

En ny studie visar att du inte kommer bli lyckligare med någon annan – om du inte är beredd att ändra på ditt eget beteende.

Foto: Shutterstock

En ny studie visar att du inte kommer bli lyckligare med någon annan – om du inte är beredd att ändra på ditt eget beteende.

Går förhållandet på slentrian? 

Får det dig att vilja göra slut och börja om med någon ny?

Det kanske är lika bra att hålla fast i din partner ändå.

En ny studie visar att du inte kommer bli lyckligare med någon annan – om du inte är beredd att ändra på ditt eget beteende.

Andra har också läst

Tror du att gräset är grönare på andrasidan? Enligt undersökningen, som Allas tidigare skrivit om, är det föga troligt. Vi har vi helt enkelt en tendens att upprepa samma relationsmönster gång på gång, i stället för att lära oss av våra misstag.

Det här är slutsatser som forskare vid Jenas universitet i Tyskland och University of Alberta i Kanada dragit baserat på data från tysk enkät om familjeförhållanden. Forskargruppen lyckats gallra ut och analysera informationen från 554 personer som ingått flera partnerskap under en åttaårsperiod.

– Även om dynamiken i förhållanden kan se olika ut är du fortfarande samma person, säger Matthew Johnson, artikelns huvudförfattare, enligt Medical News Today, och tillägger: 

– Nyförälskelse är fantastiskt, men ett förhållande fortsätter även efter det.

LÄS OCKSÅ: De vanliga misstagen som gör det svårt att gå vidare efter ett uppbrott

Värre den andra gången

Frågorna som de 554 deltagarna fått besvara på handlade om dynamiken i deras kärleksförhållande, och de fick svara på följande frågor:

Hur nöjd man var generellt med sin relation    

Hur tillfreds man var med sitt sexliv

Hur frekvent de hade sex

Hur trygg man kände sig i förhållandet

Förekomst av konflikter och bråk

Hur förtrolig man var med sin partner

Hur ofta de visade uppskattning mot varandra.

Även om de kunde urskilja en smekmånadsfas i början av den andra relationen visade svaren att deltagarna inte var lyckligare. Forskarna såg tvärtom att personer som lättare faller in i negativa känslor tenderade att må sämre i sitt andra förhållande än i sitt första: De var mindre nöjda med sexlivet, uppskattning och bråkade oftare.

LÄS OCKSÅ: De vanligaste anledningarna till att sexlivet kraschar

Med andra ord: Du är din egen lyckas smed

Alltså: Även om det är mänskligt att nära en önskan om att någon annan ska vara ens lyckas smed, är det sunt att inse att man själv bär ansvar för hur relationen utvecklas.

Om alla parter i en kärleksrelation förstår att de inte kan hålla den andra ansvarig för hela sitt välmående, blir det också lättare att ha ett sunt förhållande, något som Hälsoliv tidigare skrivit om

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här