Bredda njutningen - 8 punkter som kan ge orgasm.
1 av 2: Bredda njutningen - 8 punkter som kan ge orgasm.
GUIDE till hemliga orgasmknapparna.
2 av 2: GUIDE till hemliga orgasmknapparna.

Upptäck kvinnans hemliga orgasmknappar

Det finns väldigt många sätt att nå orgasm på om man är kvinna. 

Här är en hemlig guide till platser du aldrig har hört talas om.

- Men glöm aldrig hjärnan, den är vår viktigaste erotiska punkt, säger sexologen Suzanne Lindström.

För vissa är orgasmen mer som en hägring, eller en plats dit man når någon gång i bland. Andra kommer varje gång - men kanske alltid på samma sätt. Man har sin golfsving, om uttrycket tillåts.

Det finns så mycket mer än så att uppleva.

- Vi har många erogena zoner, säger sexologen Suzanne Lindström.

Det finns också en lång rad heta punkter som kan få oss att nå dit: c-punkten, g-punkten, a-punkten - för att bara nämna några. Tidningen Women's Health har listat hela tolv punkter. 

Det finns mycket att upptäcka. Och variationen i sig har ett egenvärde för att hålla spänningen och intresset uppe.

Alla kan träna

- Glöm aldrig hjärnan. Det är där allt börjar. Ni måste kittla ert sinne. Alla upplevelser blir så mycket starkare om man får dem hela vägen upp till hjärnan – och kanske med en samstimulering med en annan erogen zon på kroppen, säger Suzanne. 

LÄS MER: 12 sexleksaker för kvinnor och män - test!

Det går dessutom alldeles utmärkt att träna upp nya zoner. Bara för att det inte funkar första gången betyder det inte att man inte kan hitta stigen till orgasmen om man återvänder dit fler gånger.

Suzanne Lindström delar med sig av en historia om en man som blev förlamad och som tillsammans med sin fru lärde sig att nå klimax via örat. Han beskrev att känslan var densamma som den han upplevt innan olyckan.

Lika drastiskt måste det inte vara att utforska sina nya erogena zoner. 

För att börja med klitoris är det bara en liten del av den som når ytan. Inne i kroppen ligger skänklar och omsluter vulvan och slidans yttre del. Nerver går bak mot ändtarmsområdet och mot mellangården. Precis hur den går varierar mellan olika kvinnor. Därför kan en del uppleva starkare känslor vid stimulering av ändtarmsområdet.

- Jag tror att det härrör till klitorisskänklarna – slidan och ändtarmen ligger nära varandra. Klitoris omfattar hela det här området, säger Suzanne Lindström, som tipsar om att använda en dubbelvibrator, exempelvis Lelo Soraya.

Hitta fontänorgasmen

När klitoris ollon är färdigutforskat finns det skäl att bry sig om den berömda g-punkten. Den sitter på slidans framvägg och heter Grafenbergs platta. Den svullnar vid erektion, men i området finns också nervändar som kan fungera lite smärtstillande. 

LÄS MER: 60 heta sextips 

G-punkten är också involverad i den mytomspunna fontänorgasmen. Det finns små körtlar på andra sidan väggen, utmed urinröret, som kan vara med och medverka till denna orgasm.

Utöver de heta punkterna på listan här intill finns det andra sätt att förhöja sexkänslan. 

Andhållning kan förstärka orgasmen. En del vill böja huvudet bakåt för att det ska bli trängre. Genom att lära sig gympa underlivet, med kulor, onani och knip, kan man uppleva starkare orgasmer. 

- Det finns också de som gör situps så att de får orgasm. Spänner magen och jobbar med bäckenbottenmusklerna samtidigt – det blir som en djup coreträning som också kan ge bäckenbottenstimulering, säger Suzanne Lindström.

ORGASMLISTAN: HÄR ÄR PUNKTERNA DU INTE VILL MISSA

G-punkten

Var sitter den? Ganska nära slidans mynning, ett par centimeter in på framväggen - det vill säga mot magen till. 

Hur gör man? G-punkten svullnar när kvinnan blir upphetsad och många kan uppleva en skön känsla vid stimulering. En "kom-till-mig"-rörelse med fingret kan framkalla känslan. Här sitter nyckeln till fontänorgasmen (se nedan). Bakifrånpositioner kan ge en ökad stimulans vid penetrerande sex beroende på penis krumning. En vibrator kan vara ett bra hjälpmedel.

Tänk på: Det kan också vara bra att gå och kissa före, när man närmar sig höjdpunkten kan det kännas som att man kommer att kissa på sig. Om man inte är tillräckligt stimulerad kan man i stället få en känsla av kissnödighet vid beröring. 

Har viss smärtlindrande effekt, den skapar en endorfinfrisättning som bedövar, och kanske finns den där som naturlig smärtlindring vid barnafödande.

LETA TILLSAMMANS - eller på egen hand.

Klitoris

Var sitter den? Ollonet på utsidan sitter under en skyddande hudflik långt fram. Därifrån löper den uppåt/inåt i nedre delen av vulva och delar upp sig i två byglar som går bakåt runt slidan i riktning mot ändtarmen.

Hur gör man? Den yttre är lättstimulerad, de inre kan man nå via olika punkter som beskrivs längre ner på listan. Vid penetrerande samlag kan man behöva ge klitoris extra stimulans för att nå klimax. Skapar den klassiska orgasmen med ryckningar i slidan.

Tänk på: Experimentera med olika sorters beröring - saker med annan temperatur, annat tryck, annan struktur - för att återupptäcka känslan på nya sätt.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt  

Blandad orgasm

Vad är det? En kombination av g-punkts- och klitorisorgasm. 

Hur gör man? Börja med att hitta punkterna var och en för sig. Montera ihop.

Tänk på: Här är det viktigt att ha en hög grad av tändning för att nå i mål med båda samtidigt. 

C-punkten

Vad är det? Livmoderhalstappen - övergången från slidan till livmodern. Ser ut som en ollonet på en man, runt och 1-2 centimeter i diameter, högst upp i slidan. Den har riktligt med nerver.

Hur gör man? Också här är upphetsningen väldigt viktig. Suzanne Lindström beskriver att man måste uppnå en situation med många komponenter, ha en manlig partner djupt inne och nära och samtidigt jobba med bäckenbottenmusklerna. Man kan också kombinera kroppsnärhet och en kraftfull dubbelvibrator. "Då kan man känna att det blir en djupare orgasm", säger hon, men beskriver också att det till stor del handlar om klitoris djupa skänklar. 

Tänk på: Om man känner på den i oretat läge är det hos de flesta mer en känsla av beröring djupt i magen, det måste hända något med blodtillflödet för att njutning ska uppstå.

LÄS OCKSÅ: Männen avslöjar: det här är vår favoritposition 

A-punkten

Vad är det? En punkt längre in på framväggen, efter g-punkten, men innan c-punkten. Den kallas även AFE-zonen.

Hur gör man? Bakifrånposition som når högt och djupt. Den här punkten kan behöva tränas upp innan man upplever den som erogen. Suzanne Lindström säger att det enligt hennes erfarenhet är en stimulering som är svår för de flesta.

Tänk på: Forskare menar att alla kvinnor nog inte har möjlighet att hitta den, och alla är inte överens om att den finns. Suzanne Lindström lutar åt det senare.

LÄS OCKSÅ: 14 sexställningar att prova i livet… eller redan i natt 

Anal orgasm

Hur gör man? Mellangården och ändtarmen är rik på nervtrådar. Om man letar sig in lite på djupet kan det ge mersmak. "Det finns en del tjejer som tycker om att stimulering ner mot ändtarmen, eller i det området. Jag tror att det härrör till klitorisskänklarna – slidan och ändtarmen ligger nära varandra. Klitoris omfattar hela det här området.", säger Suzanne Lindström, som tipsar om att det kan behövas en hel del träning och kanske en vibrator. 

Tänk på: Anal stimulering kan även förhöja sensoriken vid vaginal stimulering. Var försiktig så att rörelserna inte orsakar skada. Använd glidmedel och kondom.

INTE ALLT SAMTIDIGT. Dessa njutningar kräver övning, ömsinthet och repetition - men tål att upprepas ofta.

Bröstvårtan

Hur gör man? Gärna som en del av en sensuell situation med mycket och lätt beröring. Ibland lite hårt, med en nagel, om vårtan är riktigt erigerad. Låt det finnas löften om efterrätt, men dra ut på situationen. Smek, nafsa, dra, rulla lätt. "Bara att dra i en bröstvårta kan många njuta otroligt av. Att göra det ihop med knipövningar – kan leda till orgasm för många" tipsar Suzanne Lindström.

Tänk på: Kan vara lika härlig för män.

LÄS OCKSÅ: Test av sexleksaker - här är vinnaren 

U- punkten

Vad är det? Urinrörets mynning, mellan klitoris och slidan. Ett mycket känsligt område med små muskler, som kan krama rytmiskt.

Hur gör man? "Många lesbiska tjejer gör mycket framväggsstimulering – då kommer det sekret ur det paravulvovaginala körtlarna. Detta är mytomspunnet - och långtifrån alla kan uppleva det", säger Suzanne Lindström. Trycket blir så kraftfullt att sekretet stötvis kommer ut. 

Tänk på: Kan vara svår att skilja från fontänorgasmen - kan vara densamma.

Aktuellt just nu