Foto: Robin Aron / Robin Aron

Uno Svenningsson: ”Carina är ett enormt stöd på alla plan”

Uno Svenningsson hann aldrig ta avsked av sin pappa. Nu hyllar han honom i en ny låt.

Sommaren har artisten tillbringat i huset på landet i Stenungsund. Här trivs han tillsammans med hustrun Carina, hans livskamrat sedan snart 30 år.

Uno Svenningssons bästa…

...söndag:

– Min bästa söndag är när jag och familjen är lediga på måndagen och helst ska det vara en skön sommardag då man kan grilla och bara hänga med varandra.

…nya singeln:

– ”När natten lindar sig runt mig” handlar om en kväll när du befinner dig någonstans i en ”annan del av världen”. En sådan där härligt ljuvlig kväll, när stjärnorna står rätt på himlen. Du känner doften av hav och restauranger och filosoferar över livet och inser hur bra du har det och vill inte förlora det.

…hyllningen till sin bortgångna pappa:

– Jag skulle jobba med SOS barnbyar på Filippinerna för TV4 2013 och innan jag åkte skulle jag hälsa på pappa som hade börjat bli krasslig. Jag blev dock lite förkyld innan resan och bestämde med mamma att komma hem och hälsa på efter resan. Men han blev hastigt sämre och precis innan vi skulle flyga hem ringde telefonen. Då var han borta. Då brast det, det var så sorgligt och knäckande att inte hinna hem och få säga hejdå.

Uno Svenningsson

Namn: Uno Svenningsson.

Ålder: 61.

Gör: Artist.

Bor: I utkanten av Stenungsund.

Familj: Hustrun Carina, 53. Sönerna Mark, 26, och Joel, 19.

Aktuell: Nya singeln ”När natten lindar sig runt mig”. Släpper ny skiva i höst. 

– Det kommer en skiva i höst som jag skrivit tillsammans med Lars Halapi, och där finns en hyllningslåt till pappa som heter ”Tom Bombadill”. Det är en figur i ”Sagan om ringen”-böckerna. När han kommer gående i sina stövlar visslade och sjöng han bara och alla gastar och demoner försvann. Jag var astmatiker och när pappa gick runt med mig på nätterna ibland, brukade han vissla och gnola lite för att lätta upp stämningen. Han var Tom Bombadill.

– I dag tänker jag på allt jag inte frågade honom om. Den generationen berättade inte så mycket. Jag saknar honom och för ett tag sedan, en mikrosekund, tänkte jag att jag måste ringa honom och säga att han ska vara försiktig nu i coronatider. Min far var en härlig och rolig människa.

…låtskrivandet med sonen:

– Min son Mark började skriva musik bara för några år sedan, och det har gått fort kan jag säga! Han är otroligt begåvad och det ska bli häftigt att få jobba ihop med honom.

…sommarens husprojekt:

– Vi bor i ett äldre hus och en renovering har varit nödvändig, så det har varit fullt av hantverkare som har kommit och gått ett tag. Lite enklare grejer gör jag själv och jag älskar att påta i trädgården. Vi bor lite på landet, men har ändå nära till havet och samhället.

…jakten på mördarsniglarna:

– Mördarsniglarna är borta, precis som giggen. Ibland hittar jag dem skivade av robotgräsklipparen. De ser ut som löv. Robotgräsklipparen är min bästa investering. Den heter Dante, efter Dantes ”Inferno”. Vi trodde att det skulle bli liv på hundarna, men de bryr sig inte.

…hundlivet:

– Våra tre nakenhundar är alltid med och springer ut och in genom dörrarna. Tyvärr gick vår fjärde hund Zorro bort för några månader sedan. Det var hemskt. Han var en sådan personlighet och vår första vovve. Så fort jag var i trädgården stod han där och undrade vad jag höll på med. Han blev nästan 16 och var jättepigg tills för ett halvår sedan. Sedan gick det fort. Jag var inte människa på flera månader efteråt. Det blev en stor sorg i familjen, såväl för oss som för våra tre hundar som är kvar. Samtidigt är det ju ett tecken på hur mycket han betytt och hur mycket glädje han har spridit genom åren.

…kärleksminne:

– Jag kommer ihåg när jag och min fru var nygifta och åkte till Zakynthos i Grekland. Vi hade två underbara veckor och såg bland annat havssköldpaddor som la ägg på stranden. Jag har starka minnen från den resan. När vi kom hem skulle vi flytta till Västkusten och jag skulle påbörja min första soloskiva och en låt, ”Evigt unga”, är inspirerad från den resan. Nu har jag och Carina hängt ihop i 29 år. Det är ganska ovanligt i den här branschen. Carina är underbar, klok, intelligent och ett enormt stöd på alla plan.

…formen:

– Jag började träna rejält i vintras och gick på gym. I och med att jag är astmatiker la jag ned det när coronan kom. I stället har jag gått en mil var och varannan dag. Nu funderar jag på att komma i gång och springa. Jag är så avundsjuk på folk som ger sig ut så där lätt för att få ur sig allt i huvudet. Jag har haft svårt för långdistans, är mer den explosiva sorten men det ska tydligen gå att träna upp.

…hälsa:

– Jag är ju astmatiker som sagt och tar mina mediciner, annars känner jag mig pigg och kry, peppar, peppar ta i trä. Jag trivs bra med min ålder men man blir ju äldre förstås och någon skavank har man väl. Vrickar man sig går det inte över lika fort och man får inse att man inte är 30 längre. 

…livsinsikt:

– Att jag egentligen älskar det här jobbet. I vanliga fall rullar det bara på och man gör det man ska, men nu inser jag hur förtjusande det är att få musicera, träffa publiken och se vackra ställen i sommar Sverige.

– Och så det här med slit och släng. Jag har aldrig lagat så mycket grejer som nu, när man inte ska vara i butiker och dessutom har tid. Jag har målat om utemöbler, som tidigare hade åkt till tippen. De blev som nya. Det är tillfredsställande.

…uppväxten i frikyrkan:

– Det fina med frikyrkan är musiken, det var där jag kände mig hemma. Att Gud ska fixa alla problem och ett liv efter detta, den biten tänker jag inte längre på.  Det var en tid som var väldigt speciell och helt naturlig då. I dag har jag fullt upp med att vara människa.

…havsdopp:

– Det händer att jag tar det, men i Sverige är det rätt kallt och jag är lite av en badkruka. Jag får åka utomlands, Medelhavet funkar.

LÄS OCKSÅ: Ernst Kirchsteiger: ”Vid Ullas sida blir jag en bättre människa”
LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!