Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Undvik bråk efter en dålig dag på jobbet

En skitdag på jobbet orsakar ofta gräl på hemmaplan. Men genom tre enkla steg slipper du tjafset med partnern. Och får en bättre relation på köpet.

Har du svårt att skaka av dig stressen efter en dålig arbetsdag ? Känns det stundom som om du tar med dig den negativa jobbenergin hem – där din partner står som slasktratten som tar emot vreden du hållit tillbaka hela dagen.

I sådana fall är du inte ensam – undersökningar visar nämligen att timmen efter jobbet är en riskfylld tidpunkt då det kommer till gräl par emellan. Med andra ord: det berömda "Älskling, jag är hemma" är i verkligheten inte alls alltid lika med ett varm välkomnande – utan snarare en varningssignal om att irritation ligger i luften.

– Jag kallar det den ilskna vuxentimmen. Du har hållit humöret uppe hela dagen, men när du kommer hem släpper vi ut allt. På vår partner, säger parrådgivaren Laurie Puhn som skrivit bästsäljaren "Fight Less, Love More" i en intervju i Womens Health.

Men, sett från ett annat perspektiv, kan den "ilskna vuxentimmen" även stärka relationen. Enligt en studie i Journal of Family Psychology är par som klarar att gå igenom den dagliga stressen lyckligare än par som inte tar itu med den. Rådet som ges är att följa följande tre steg den första hemmatimmen efter jobbet:

1. Stressa ner ensam i 20-minuter

Hitta ett sätt att koppla bort jobbtankar så fort du sätter nyckeln i dörren.  Det kan handla om något så enkelt som att stänga av mobilen, läsa en bra bok eller att ta en varm dusch. Viktigt är att du gör detta ensam eftersom gräl lättare uppstår vid stress. Med andra ord riskerar du att göra en höna av en fjäder om din partner säger något irriterande vid tidpunkten då du just avslutat den jobbiga arbetsdagen.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga konflikter i sängkammaren – och hur du löser dem

2. Tillåt gnäll i 20 minuter

Att tala om eventuella jobbproblem med sin partner är ett sätt att stärka bandet i relationen. Kom dock ihåg att det är skillnad på att dela känslor och att dumpa över dem.

LÄS OCKSÅ: Expertens bästa tips: Så räddar ni kärleken

3. Stötta och visa engagemang 20 minuter

Att höra din partner gnälla över sina arbetskamrater må inte vara det roligaste i livet, men vill du ha stöd från henne/honom måste du också ge stöd.

Och i slutändan har ni bägge att vinna på ömsesidigt supportande. Studien visar nämligen att par som stöttar varandra i vardagen har mer sex än de som låter varandra deala med sina egna problem.