Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 11 jan 2019 20:00

Undersökning: Nästan varannan kvinna skäms över sitt underliv

Det framgår av undersökningen att många inte vet hur deras underliv ser ut.

Det framgår av undersökningen att många inte vet hur deras underliv ser ut.

Foto: Shutterstock

Fyra av tio svenska kvinnors skäms över hur de ser ut där nere, visar en ny undersökning på uppdrag av Libresse.

Mest missnöjda är unga tjejer.

Av de drygt 2000 kvinnor som deltog i undersökningen uppgav 42 procent att de skämts eller känt sig generade över hur deras underliv såg ut. Och ju yngre man är, desto jobbigare tycks relationen till underlivet vara. I åldern 18-24 var motsvarande siffra 68 procent, och hos 25-34-åringarna var det 51 procent. 

Dessutom önskade hela 20 procent av de tillfrågade att de såg annorlunda ut därnere.

– Samhällets utseendefixering i kombination med att vi inte pratar om våra underliv har med största sannolikhet bidragit till att kvinnor ofta har en snedvriden bild av sitt underliv. Det måste vi ändra på! Det finns inte ett underlivsideal – alla vulvor är unika och varje kvinnas underliv är perfekt, säger Jenny Smith marknadsansvarig för Libresse i Norden i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Studie: Så ser en ”normal” vulva ut

Skäms för att visa sig nakna och gå till läkaren

Enligt undersökningen får skammen stora konsekvenser både i sängkammaren och på undersökningsbritsen. Var tredje kvinna som deltog i undersökningen har skämts över att visa sig naken inför sin partner på grund av sitt underliv och hela 15 procent har känt att de behövt be om ursäkt för hur deras underliv ser ut. Dessutom har var femte någon gång avbokat, skjutit upp eller undvikit ett gynekologbesök för att de skäms.

Samtidigt framgår det att nära var fjärde person inte tittat på sitt eget underliv i en spegel någon gång. Över hälften anser att de inte fått tillräckligt med kunskap i hur kvinnans underlivsanatomi är.

LÄS OCKSÅ: Ta hand om din vagina – gynekologens bästa tips

– Att så många saknar kunskap tyder på att ämnet får för lite utrymme i skolan. Vi måste öka kunskapsnivån och bryta tystnaden kring det kvinnliga könet. Vi måste bryta föreställningen om att det finns ett idealt underliv, säger Jenny Smith.