Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tina Nordström: ”Inte lätt att se sina barn bli stora”

Hon curlar barnen och serverar mackor till middag. till middag. Nja, inte varje dag, men det händer. Med kärleken Martin är livet stabilt, de har hållit ihop i 23 år.

– Visst har vi haft tuffa perioder, men när man kommer igenom dem har man ju uppnått något tillsammans.

Linda Newnham

Dagen innan vi ses åkte Tina Nordström hem till en väninna, som hon hittade sovandes i sin mans knä. Tina slogs av känslan ”åh vad mysigt, så kan man också ha det”, och åkte hem med ambitionen att slänga sig i soffan. Och så gjorde hon det! Inte nog med det: Hon satte dessutom på serien ”Game of Thrones”, alla jäklar pratar ju om den. Och när hennes man frågade om hon inte skulle komma och lägga sig kände Tina att nej, hon skulle se ett avsnitt till för att riktigt komma in i tittandet, ”jag ska glo på serier så där som andra gör”.

– När jag satt där i soffan kom min son Albin och la sig bredvid mig, och då kände jag att något nytt öppnade sig, en annan mysig plats att vara på, säger Tina, och tillägger sedan raskt:

– Fast jag tänker inte bli besatt av serietittande.

Som om risken var så stor…

LÄS OCKSÅ: Johan Ulveson om stora kärleken till hustrun

Tina Nordström om att bli äldre

Hon har kallats för Turbo-Tina, för sin (till synes) outsinliga energi och sitt sätt att virvla igenom livet. Och på frågan om hur hon är att leva med, är det spontana svaret:

– Jag kan ju inte säga att det är som att leva med en steppande cirkushäst, men jag har oerhört svårt för att sitta ner.

Just orden ”något nytt” återkommer under intervjun. Ja, saker håller på att ställas om i hennes liv. Det kan ha med ålder att göra:

– Jag är i en ny fas, där saker ändrar sig. Exempelvis har jag en ny lokal, där vi bygger ett stort kök och planerar att ha kurser och föreläsningar. Tidigare har jag alltid tackat nej till sånt, för det har inte funnits tid. Men nu känner jag att det är dags.

Tina Nordström

Ålder: 46.

Gör: Kock, programledare, kokboksförfattare och entreprenör.

Bor: Villa i Helsingborg.

Familj: Maken Martin, barnen

Albin, 13, och Elsie, 10.

Aktuell med: Tv-programmen ”Hela Sverige bakar” och ”Sveriges yngsta mästerkock” på TV4 under våren och sommaren. Ny kokbok på gång.

Bakgrund: Första kvinnan på tolv år att

gå till final i Årets kock 2000, silvermedalj

i kock-OS. Slog igenom med ”Mat” på SVT tillsammans med Tomas Tengby. Har sedan dess synts i bland annat ”Tinas mat” och ”Tinas cookalong” på TV4. Vann ”Let’s dance” 2008 och har gett ut elva kokböcker.

Tina säger att hon inte heller jagar efter saker lika mycket längre. Hon behöver inte göra det på samma sätt som när hon var yngre.

– Jag menar inte att det är fel. Att jag har varit naiv, godtrogen och sprungit på allt är en jätteviktig del av den plattform jag står på i dag. Och jag får kämpa lite med att inte fortsätta göra det, för jag är en jagande person, jag har det i blodet. Men jag försöker hitta nya sätt att vara och verka på. Det sköna med åldern är ju att man inte är lika hispig, jag är rätt cool och vet saker och ting löser sig. På det sättet älskar jag att bli äldre. Fast när ens mamma påpekar att man har fått kråkparkar kring ögonen tycker jag att det är mindre kul, skrattar hon.

Det är inte bara lätt att se sina barn bli stora och klara sig själva

Har förändringen även med dina barns ålder att göra?

– Ja, de ropar inte ”mamma, mamma kom” lika ofta längre. Det har gett mig mer tid och nya möjligheter, även om jag känner mig lite kluven...

– Det är inte bara lätt att se sina barn bli stora och klara sig själva. Jag vet att det är som det ska vara, att de måste få ta steg och öka på sin frihet. Men kvar står mamman och har inte ändrat sig i riktigt samma takt. Just nu funderar jag ganska mycket på vad jag ska göra av all tid som börjar uppenbara sig. Vad vill jag fylla mitt liv med? Vi har skaffat en hund, en springer spaniel, som fyller en bit i livet, men det här är inte helt färdigbearbetat.

Tina Nordström gifte sig med Martin Holmqvist 2011. Foto: TOMAS LEPRINCE

Du jobbar med mat i en tid då mattrenderna och hälsopåbuden skiftar snabbare än vinden. Vad tycker du om allt det här?

– Jag gillar inte trender, för de kommer och går. Och jag struntar i vad du äter, om det gör dig glad och du mår bra. Men jag har alltid haft en underliggande tro om att maten påverkar oss på många plan. Därför tycker jag att det är spännande med all ny forskning om vilken effekt maten har på tarmfloran, som i sin tur påverkar psyket. Och det kommer att komma ännu mer kunskap om vad vi ska mata lillhjärnan med för att bli pigga och glada.

Vad äter ni i det Nordströmska hemmet?

– Jag försöker dra ner på sockret och använder ofta honung som sötningsmedel. Jag gör egen müsli, serverar mycket grönsaker, lär barnen hur man blandar nyttiga smoothies, och försöker kasta så lite mat som möjligt av klimatskäl. Ibland känner jag mig som en ganska sträng matmorsa, men andra dagar kan jag till barnens stora glädje servera mackor till middag. De älskar det, och mular i sig. Jag tänker att det är okej, bara grunden är bra.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: ”Jag har alltid lite dåligt samvete”

Mansdominerat yrke

Redan som ung började du jobba i restaurangkök, där varmköket var männens bastion. Hur var det?

– Det var en ganska tuff miljö. Jag fick slå mig in i varmköket. Men motståndet ökade mitt ”jävlar anamma”, fick mig att gasa och tänka jag ska minsann bevisa dem.

Varför överlevde just du? Eller överlevde, du klarade dig med bravur! (Tina blev vår första kvinnliga kockstjärna, och vann silver i kock-OS 2001.)

– Bra fråga…Kanske för att jag är rätt så bra på att säga ifrån när något inte funkar. Visst kunde jag gå undan och gråta en skvätt ibland, men sedan skakade jag av mig saken, bet ihop och gick ut och körde igen.

Tre snabba frågor med Tina Nordström

Hur är du som bilförare?

– Bra! Jag gillar att köra bil. Jag njuter av att ibland få egentid i bilen, gärna med en god kopp kaffe och bra musik. Förutom den vanliga bilen har vi en buss med dragdörrar. Jag älskar den, för där kan man stuva in hur många ungar som helst och dra i väg på äventyr! 

Vad borde du ta tag i hemma?

– Garderoben. Där hänger många plagg som jag aldrig använder. Ibland hänger jag fram en blus eller klänning. Har jag ändå inte använt den på en månad, så åker den ner i rullarkivet. Mina vänner älskar det, för där får de plocka vad de vill. När de gräver runt tittar jag bort, för om någon hittar ett snyggt plagg kan jag ångra mig, den är ju fin ändå, trots att jag vet att jag aldrig kommer att använda den.

Vilket är ditt favorit-mellis?

– Kokt ägg. Det är min överlevnadsmetod. Jag börjar dagen med kaffe och två ägg. Sedan stoppar jag några ägg i handväskan, så att jag har innan träningspass eller jobb. Jag knäcker ett ägg, och sen kan jag prestera i några timmar till.

Hon pratar om att det finns en styrka i att veta att man klarar tuffa situationer.

Man pallar. Det som på engelska kallas för resilience.

– Jag är också bra på att coacha mig själv, jag pratar mig själv till rätta. Om jag känner mig förolämpad eller ledsen kan jag säga ”nej, nu skiter du i det och jobbar på, det får du ta sen i bilen”, och så stänger jag av. Och är jag nervös, jag är fortfarande nervös inför framträdanden och tv-inspelningar, så kan jag säga ”kom igen Tina, nu går du ut och gör det bästa du kan”. Andra gånger har jag en mjukare ton och säger ”njut av eftermiddagen, det är du värd”.

Jag känner mig skeptisk till att gräva fram och damma av gamla saker

Om du gick i terapi, vad skulle du prata om då?

– Ja, vad skulle jag prata om? Jag känner mig skeptisk till att gräva fram och damma av gamla saker. Varför öppna upp det jag så fint har lagt undan, bara för att få en käftsmäll till? Jag tänker hellre framåt. Vissa tycker säkert att jag stoppar undan saker på ett osunt sätt, men det har funkat för mig i 46 år.

Jag gissar att det inte är så lätt att komma dig inpå livet?

– Nej, det är nog inte helt lätt att ha mig som vän. Jag är 100 procent service, det sitter djupt inpräntat i mig, samtidigt som jag förstår att äkta vänskap bygger på förtroenden och att man öppnar upp för varandra. Men det har jag svårt för, säger hon och tänker ett varv till:

– Fast jag är inte rädd för känslor, och går inte runt och bär på allt inom mig. Nej, jag är en känslomänniska som har nära till både skratt och gråt, och gränsen däremellan är subtil. Jag kan skratta så mycket att det övergår i gråt, och då låter jag allt komma. Min familj bara stirrar på mig och ruskar på huvudet. Men jag tycker att det är oerhört uttömmande och skönt. Som en slags ursköljning. Du borde prova!

LÄS OCKSÅ: Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

”Frågar du min man så curlar jag barnen”

Positivitet och det breda leendet har blivit lite av Tinas signatur. Till viss del tror hon att det är medfött, till viss del kommer det från uppväxt och livserfarenhet.

– Redan som barn fick jag lära mig att ta folk. Mina föräldrar drev Ramlösa Wärdshus, och var riktiga yrkesproffs. Mamma var alltid noga med att ta hand om personalen och visa att alla är precis lika viktiga delar av helheten. Hon visste också att det hjälper att ha ett leende på läpparna, såväl ute i matsalen som bland personalen. Det har jag tagit med mig. Leenden och glädje är avväpnande, och om jag ler så får jag ofta ett leende tillbaka. Så jag blir hela tiden matad med energi från människor jag har omkring mig. Det blir som ett positivt kretslopp. Det här försöker jag lära mina barn.

Hur är du som mamma?

– Frågar du min man så curlar jag barnen, haha. Fast jag vill ju göra det. Jag tycker exempelvis att det är mysigt att gå upp tidigt, träna och sedan åka hem och fixa en god frukost till ungarna, som de äter medan jag dricker kaffe. Det är lyx för mig.

Tina om maken Martin: ”Bra på att älska varandra”

Du och din man Martin kände varandra redan i grundskolan och har varit ett par i 23 år. Varför håller ni fortfarande ihop?

– Vi är bra på att älska varandra, och det finns något häftigt i att hålla ihop och kämpa för relationen. Visst har vi haft tuffa perioder, men när man kommer igenom dem har man ju uppnått något tillsammans. Och vid det här laget är vi ju en del av varandras livshistoria.

Vad gör ni för att hålla kärleken vid liv?

– Ja du ... det är inte så att vi går på dejt särskilt ofta eller åker i väg på romantisk weekend. Men vi har vårt ”happy place” i Vemdalen, ett ställe där hela familjen njuter av att vara. Författaren Maria Borelius pratar om att man ska tanka bilder, stanna upp och riktigt ta in fina stunder, och där tankar vi bilder tillsammans.