Vad är målet med att flytta ihop?
Vad är målet med att flytta ihop? Foto: Shutterstock

Sugna på att flytta ihop? Här är 4 frågor att ställa först

Att ta steget och flytta ihop med den du älskar kan vara alldeles underbart – men det kan också bli kaos.

Här är frågorna som ni bör reda ut innan flyttlasset går. 

1. Vem betalar för vad?

Ekonomi är en av de främsta anledningarna till gräl i förhållanden. Inte så konstigt, med tanke på hur mycket i vår vardag som kretsar kring pengar. Ändå är vi ganska dåliga på det.

– En del vet inte ens vad deras partner tjänar, är inte det märkligt? Folk verkar tro att romantik och ekonomi är motsatser, men att bry sig om sin gemensamma ekonomi är ju kärlek, säger Elin Helander, kognitionsvetare och författaren bakom Hjärnkoll till Hälsoliv.

Förutom de mest uppenbara frågorna i samband med flytten – ”Om vi tar din säng, ska vi då betala lika mycket för Ikea-soffan?” och  ”Vad behöver vi köpa för köksprylar?” – kan var vara bra att prata om vilken grundinställning ni har till pengar. Är en av er en Spara och den andra en Slösa? Finns det några skulder? Ska ni betala lika mycket i hyra eller basera utgifter på respektive inkomst?

LÄS MER: Bråkar ni om ekonomin? Expertens bästa tips för att slippa pengastress

2. Hur ska vi dela upp hushållssysslor?

Precis som med pengar kan vi ha olika syn på hushållssysslor. När är en soptunna full? Hur ofta ska man byta lakan? Och är det den som kommer hem först som ska laga maten? Det finns många sätt att dela upp sysslorna mellan sig, för vissa faller det sig naturligt och går helt utan skav, men de flesta gör faktiskt rätt i att diskutera det.

Foto: Shutterstock

– De flesta par hittar en rutin där en gör mer på en viss front. Så länge ni delar upp sysslorna kommer ni antagligen vara okej med det. Det kan vara hjälpsamt att ha ett hjul med sysslor eller ett schema till hands om ni upplever att en av er gör mer än den andra, säger relationsexperten Andrea Syrtash till Huffington Post.

3. Vad tycker du om att ha folk över?

Har ni träffats ett tag har du antagligen bra koll på om din partner är introvert eller extrovert lagd. Kanske har ni olika syn på umgänge och olika smak när det kommer till kompisar. Det behöver inte var dåligt, men om ni ska bo ihop måste ni båda kunna känna er som hemma. 

Hur stort behov har ni av egentid?

Kan folk komma över och dricka öl mitt i veckan?

Är det okej med spontana besök eller vill ni ha en heads up först?

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga gräl som förstör din relation

4. Vad vill vi uppnå med att flytta ihop?

Den här frågan kan vara läskig, eftersom den kan avslöja en del om er relation. Är målet med att flytta ihop att leva som en familj, kanske till och med skaffa barn eller dvärgvädur tillsammans inom kort? Eller är det en tillfällig lösning eftersom en av er precis blivit utslängd ur tredjehandslägenheten? Vill ni spara pengar?

Och: Ska båda stå på kontraktet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!