Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 16 aug 2019 06:00

Studie: Så ofta är det "normalt" att ha sex

Forskare har kommit fram till hur ofta det är "normalt" att ha sex.

Forskare har kommit fram till hur ofta det är "normalt" att ha sex.

Foto: Shutterstock

Vad som är normalt och inte i ett förhållande är förstås olika från par till par. Men nu har forskare kommit fram till hur ofta det är "normalt" att ha sex.

När det kommer till sex är siffror något som ständigt pratas om. Hur många sexpartners har man haft? Hur länge varar ett samlag? Och hur ofta har man sex? När det gäller den sist nämnda verkar vetenskapen faktiskt ha hyfsat bra gissning på. Enligt en studie som publicerades 2017 i Archives of Sexual Behavior har vuxna generellt sett sex 54 gånger på ett år. Alltså ungefär en gång i veckan.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer 

Sex en gång i veckan gör en lycklig

I en annan studie från 2015 kom forskare fram till att par som har sex minst en gång i veckan är lyckligare i deras förhållande än par som har sex mer sällan än det. Men, man kom också fram till att ha sex en gång eller mer i veckan inte påverkade ens välmående mer. Alltså blir man inte automatiskt lyckligare i sitt förhållande bara för att man skulle ha sex flera gånger i veckan.

- Par kan ofta göra misstaget att sikta mot ett specifikt antal gånger för att kunna vara nöjda med sitt sexliv. Sanningen är att vad som är som bekvämt och som funkar för dig och din partner är ert normala. Ni behöver inte ha sex varken mer eller mindre än vad ni skulle vilja, säger parterapeuten Raffi Bilek till Health.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att du har hittat din drömpartner

Mycket påverkar sexlivet

Om man slutar fokusera på siffor kan man se att det är många faktorer som spelar in i hur ofta par har sex. Brian Jory, professor och chef för familjestudier vid Berry College i Georgia, berättar för Health att ålder, värderingar, livsstil, sexlust, hälsa och - främst av allt - kvaliteten på förhållandet spelar in i pars sexliv.

- I nästan alla längre förhållanden finns det något som kallas 'sexuell mättnad', som kommer runt år två eller tre i förhållandet. Sexuell mättnad är varit där/gjort det-känslan för par. Det är den mänskliga tendensen av att vara uttråkad. Det är inget fel, och det är inget att skämmas för, säger Jory och berättar att det är hur man tar sig an mättnaden som är kritiskt för ett lyckligt, långt förhållande.

- För vissa par betyder mättnaden bekvämlighet, säkerhet och förutsägbarhet. Andra upplever mättnaden som uttråkning, besvikelse, eller som ett tecken att de är inkompatibla och borde göra slut.

LÄS OCKSÅ: Vill din partner göra slut? 4 tecken på att kärleken sinat 

Lyckligt förhållande leder till bra sex

Det är dock viktigt att komma ihåg att målet för ett förhållande är att man ska trivas med varandra och känna sig lycklig i den andres sällskap, inte sex.

- Forskare skulle hålla med om att ett lyckligt förhållande leder till bättre sex, inte vice versa, konstaterar Jory.

Se alltså till att du och din partner jobbar på andra bitar än bara sexbiten, om ni skulle ha en fnurra på tråden.