Marlon Brando, har blivit utsedd till en av världens snyggaste män. Och vem kan glömma hans manliga käkar i "Gudfadern"?
Marlon Brando, har blivit utsedd till en av världens snyggaste män. Och vem kan glömma hans manliga käkar i "Gudfadern"?

Studie: Maskulina män har sämre sperma

Genom tiderna har machomän varit hett villebråd.

Men nu visar ny forskning att killar med maskulina drag har sämre spermakvalitet.

Män med Marlon Brando-utseende har genom historien haft vissa fördelar. Maskulina drag som fyrkantiga ansikten och rejäla käkben har ansetts attraktivt av både det motsatta och det egna könet.

 

Men nu visar det sig att killar med manliga drag kan vara mindre fertila än sina mer feminina motsvarigheter. Enligt ny forskning hämmar nämligen en hög testosteronhalt spermaproduktionen.

Att döma av studien, som publiceras i tidningen Journal of evolutionary biology, bär män med tydliga machoegenskaper på sperma av sämre kvalitet än resten av den manliga befolkningen. Andra undersökningar har visat att killar med mörk röst har mindre antal spermier än sina motsatser.

 

De nya rönen påverkar tidigare teser om att traditionellt snygga ansiktsdrag signalerar god hälsa - varvid kvinnor väljer "attraktiva" män för att få friska, intelligenta barn.

Vill man öka chanserna att bli förälder ska man alltså satsa på mjukare killar?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!