Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Artisten Martin Stenmarck om livet, familjen och skådisyrket.
Artisten Martin Stenmarck om livet, familjen och skådisyrket.
Artisten Martin Stenmarck om livet, familjen och skådisyrket.
Martin med hustrun Hanna Hedlund.
Martin med hustrun Hanna Hedlund.
Martin med hustrun Hanna Hedlund.
1 AV 2
Artisten Martin Stenmarck om livet, familjen och skådisyrket.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
2 AV 2
Martin med hustrun Hanna Hedlund.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Stenmarck: ”Skulle vilja vara en bad guy”

I Camilla Läckbergs tv-såpa ”Lyckoviken” spelar Martin Stenmarck, 48, familjefadern som blir tokkär i sin ungdomskärlek.

Privat lever han med artistkollegan Hanna Hedlund sedan många år. Här berättar han hur de håller kärleken vid liv.

Martin Stenmarck om…

…sin bästa söndag

– Då går jag upp och gör lite söndagsfrukost. Jag tycker om att baka scones eller steka pannkakor, så ungarna vet att vi gör helg. Det är mysigt och folk vaknar upp när de vill. I och med våra yrken är det sällan vi kan göra grejer tillsammans. Ofta jobbar någon.

– På hösten tycker jag att man ska ta en promenad, men det låter kanske tråkigt. Min yngsta dotter brukar oftast ha någon fotbollsturnering. Vi åker ut och tittar på den och jag kan känna mig lugn i det. Efter en fika med våra vänner gör vi en riktigt god middag med ett gott glas vin till.

– Jag kör mycket veganskt och vegetariskt. Det kan bli en linsgryta med tomat, kokos, lite röda linser, vegansk blockost, koriander och garam masala. Jag kan baka bröd också. Nej, nu gick jag över styr. Bakar är det Hanna som gör. Vid middagen sitter vi länge. Det är härligt och vi dricker ett amarone. Jag gillar mustigare viner.

LÄS OCKSÅ: Carola, 54, är redo att träffa en ny man

…vegansk kost

– Jag är inte totalvegan, men äter det till 90 procent. Först ville jag bara prova och insåg att det finns så otroligt mycket gott man kan göra. Jag är inte superstrikt. Om någon serverar en god köttbit äter jag det. Bra kött från djur som mått bra känns helt okej.

Martin Stenmarck

Ålder: 48.

Gör: Artist, låtskrivare, skådespelare.

Bor: Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Hustrun Hanna Hedlund, 45. Barnen Ida, 16, Love, 14, och Saga, 8.

Aktuell: Camilla Läckbergs såpa ”Lyckoviken” på Viaplay.

...Läckbergs ”Lyckoviken”

– De som tittar på ”Lyckoviken” kommer att få en upplevelse. Det händer oerhört mycket och är som en Pandoras ask. Om man gläntar på locket tar det aldrig ta slut. Camilla Läckberg har inte sparat på krutet. ”More is more”.

– När budet kom med en manusbunt på en halvmeter undrade vad jag gett mig in på. Det verkade spännande, så jag kände fasen jag testar det här. Jag är lite sådan. Livet är för kort. Ibland är det bara att köra.

– Jag spelar Danne, en kille som lever med sin fru och två barn. De är det perfekta paret i orten Hammarvik. Seriens huvudperson är polisen Johanna, spelad av Disa Östrand. Hon är Dannes gamla ungdomskärlek och när de stöter på varandra på Ica uppstår ljuv musik igen. Det ställer så klart till superproblem.

...såpahångel i coronatider:

– Under inspelningen av ”Lyckoviken” var det oerhört noga med hur allt skulle gå till. Vi som var par fick ta i varandra och göra det som står i manus.

– Bland annat spelade jag och Disa in en scen, där vi hånglade och lekte i samma säng. När jag gick för att hämta kaffe bröt de scenen. Jag fick inte ge kaffe till Disa. Men vänta, för 30 sekunder sedan hånglade vi. Det blev lustigt, men jag tycker det är rätt att de var hårda.

Martin Stenmarck tillsammans med Camilla Läckberg och Disa Östrand, hans motspelerska i ”Lyckoviken”. Foto: Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

...att spela kärlekskrank

– Det gick bra, tycker jag. När jag skriver låtar i mitt vanliga jobb är jag inne och krafsar på de här känslorna. I låtskrivandet är jag van vid att styra det mesta själv. Här säger en regissör att jag ska spela dumförälskad och inte kunna sluta le. Att inte ha kontroll över slutresultatet tycker jag är läskigt.

LÄS OCKSÅ: ”Livet med Jonas kan vara utmanande”

...skådespelarkarriären

– Det är kul. Sedan är det klart att nästa gång skulle jag vilja hitta en helt annan karaktär än Danne. Jag skulle vilja vara en ”bad guy”, någon folk tycker illa om.

– Jag har inga problem med folks bild av mig och tycker man ska vara snäll, trevlig och lyssna på folk. Det handlar inte om att jag vill ge en annan bild av Martin Stenmarck, utan att få använda den paletten. Alla har vi sådana sidor, att man är förbannad och ledsen.

…coronatiden

– Hela min bransch har stått stilla. Jag hade en väldig tur som tackat ja till inspelningen av ”Lyckoviken”. För mig var det noll jobb först i juli och då hade jag ändå tänkt vara ledig.

– Hanna och jag åkte på coronan tidigt och har antikroppar. Jag var dålig i tio dagar, hade hög feber och låg i sängen en vecka. Jag var ordentligt sjuk och hade inget smak- och luktsinne. Nu är jag helt återställd. Även Hanna klarade sig bra.

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin: ”Jag blir ganska lätt berörd”

...kramar

– Jag har alltid varit kramig av mig. Killkompisarna får en kram, alla får det. Det finns något fint i den närheten. Kanske kramas jag lite väl mycket och chockar folk när jag kommer fram.

...kärleksrelation

– Hannas och min kärleksrelation är bjussig, varm och rolig. Vi har känt varandra så länge och är mycket kompisar också. Vi håller kärleken vid liv på det där klassiska sättet: Var och en gör sina grejer man drömmer om. Man får inte stå i vägen för varandras drömmar. Vi peppar varandra i alla lägen. Är man bjussig blir det bjussigt tillbaka.

...familjeliv

– Det är ett heltidsjobb bara det. Att barnen börjar bli lite större är härligt. De har utvecklats, intressen och egenheter börjar ta form. När barnen är små kan man peta dem åt vilket håll som helst. Nu har de mer egen vilja.

...ålder

– Jag trivs i 48-årskroppen. Jag gillar verkligen att vara i den här åldern och känner mig cool med det mesta.

...formen

– Även om jag hela tiden håller i gång, är jag inte en överdrivet supertränad snubbe med sexpack. Jag är ingen kille som lyfter tunga vikter på gymmet och kollar mina biceps. I stället tränar jag för att må bra och det har blivit mycket mountainbike. Jag vill kunna utföra det jag vill. Ringer du mig i morgon och frågar om vi ska klättra upp på Kilimanjaro ska jag känna att det är inga problem för mig. Ju äldre man blir, desto mer jobb krävs för att hålla sig i form. Jag kör mycket funktionell träning. Någon timmes löpning, crosstrainer och cykling några dagar i veckan. Det håller mig fräsch och stark.

...skönhetstips

– Sömn! Det är väl det enda. Utan sömn är det katastrof. Sömn, vatten och ett glas vin då och då.

...syskonkärlek

– Den finns alltid där, även om det går upp och ner hur mycket vi hinner träffas. Att ha elva syskon har påverkat mig. Svärdet har två sidor. Är man många blir man tvungen att anpassa sig snabbt. Det motsatta är att man blir duktig på att ta det man behöver, annars är det borta.