Bråkar du och din partner alltid om samma sak?
Bråkar du och din partner alltid om samma sak? Foto: Shutterstock

7 knep för att slippa ständiga gräl

Att bråka med en partner är jobbigt, även om det kan vara nödvändigt.

Om ni fastnar i exakt samma gräl om och om igen kan det däremot bli skadligt för relationen.

Inspirerade av sajten Bustle listar vi strategier för att undvika återkommande konflikter – innan det är för sent.

1. Identifiera vad som triggar dig

Foto: Shutterstock

Insikt kring dina triggerpunkter är ett bra första steg. Det vill säga vilka ämnen som gör dig upprörd och extra känslig. 

På så vis kan du stanna upp och lugna ner dig, innan du låter känslorna ta över. Familjeterapeuten Amy McManus säger till Bustle att kroppen ofta slår larm när den förbereder sig för kamp. Så lyssna på din kropp.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

2. Förbered ett alternativt svar

Foto: Shutterstock

När din partner gör eller säger något som skapar frustration är det lätt att bara gå till attack, vilket förstärker den onda spiralen. 

Därför är det bra att ha ett alternativt gensvar förberett, som inte innefattar anfall.

– Om du har förmågan att berätta för din partner att detta är något som triggar dig. Då äger du dina känslor i stället för att skylla allt på dem och kan förändra dynamiken, säger familjeterapeuten Amy McManus.

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga fällor som förstör din relation

3. Slipa på kommunikationen

Foto: Shutterstock

Kommunikation handlar inte bara om att delge varandra information och det är något som många glömmer bort. 

Det är lika viktigt att vara en aktiv lyssnare. Du behöver inte skynda dig fram till poängen som du vill göra, våga lyssna innan du öppnar mun.

Att diskutera vad ni ska äta till middag i kväll må vara viktig information, men bredda gärna repertoaren. Att kommunicera handlar också om att dela med sig av sina känslor, drömmar, rädslor och allt däremellan.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

4. Identifiera vad ni faktiskt bråkar om

Foto: Shutterstock

Om du och din partner är fast i samma hjulspår finns risken att ämnet ni bråkar om letar sig in i alla gräl – även de som är helt orelaterade. 

Det är vanligt att vi börjar bråka om saker när vi i själva verket är arga över något helt annat.

Psykoterapeuten Lucas D. Saiter brukar uppmana sina klienter att ställa följande fråga till varandra: "Vad är det egentligen som pågår här, som ingen av oss säger?"

Vi människor är trots allt inte tankeläsare. Gå på djupet och prata om vad som verkligen gör er upprörda och försök hitta en lösning på det problemet.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation

5. Lås in ditt ego

Foto: Shutterstock

Tips: Du behöver inte alltid ha rätt. Ibland måste dina behov stå tillbaka för att helheten ska bli bättre. 

Om något inte är särskilt viktigt för dig, men viktigt för din partner – försök lösa det på ett sätt som gör din partner nöjd. Om det är ett ämne som är viktigt för båda två krävs kompromisser, något som är av yttersta vikt i princip alla relationer. Hitta en lösning som båda två kan acceptera.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

6. Kom ihåg att din partner inte är ditt ex

Foto: Shutterstock

Låt inte ditt förflutna påverka din nuvarande relation. Bara för att du blivit sårad i ett tidigare förhållande betyder det inte att din partner kommer agera likadant. 

Den typen av antaganden kan nämligen påverka hur vi själva agerar. Du kanske triggas av småsaker som ditt ex brukade göra, trots att din nuvarande partner är en helt annan person. Behandla din partner som en unik individ och blicka framåt i stället för bakåt.

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

7. Sök professionell hjälp

Foto: Shutterstock

Att bryta sig ur den onda spiralen kan vara svårt på egen hand. Det kan helt enkelt behövas en utomstående med neutralt perspektiv som ser över era problem. 

En duktig terapeut kan vara nyckeln för att undvika att konflikten eskalerar. Ni får viktiga verktyg för framtiden och kan, förhoppningsvis, gå till botten med vad som orsakar era konflikter.

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att det är dags för parterapi