Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sofia Wistam: ”Jag har alltid lite dåligt samvete”

Sofia Wistam är en riktig ja-sägare. Hon skulle aldrig tacka nej till tio minuters älskog med maken.

I familjen är hon ”the good cop”, som har svårt att sätta gränser. Men det händer att hon smäller så hårt i dörrarna att de går sönder.

Åsa Görnerup

Sofia Wistams bästa…

…söndag

– Det knasiga med mig är att jag jobbar hela tiden. Jag trivs bäst så. Min bästa söndag går jag upp på morgonen, ser till att podden kommer ut och lägger ut poddbilden på Instagram. Sedan spelar jag padel i Frihamnen. Roligast är att spela med ungarna.

– Rätt ofta har vi en stor söndagsmiddag med släkt och vänner. Vill man komma, så kommer man och har ungarna någon kompis så hänger de på. Det brukar bli en 10–15 pers.

– Min man Magnus lagar maten och det kan vara allt från stek till chili con carne eller en stor pasta. Det är inte maten som är det viktigaste. Min stora kille Kid är väldigt bra på att dra i gång sällskapsspel. Det är så härligt när alla gästerna börjar spela spel eller kort. När jag tar disken hör jag det där sorlet. Det är så mysigt då barnen, som är i olika åldrar, hittar varandra.

Sofia Wistam

Ålder: 53.

Gör: Tv-personlighet. 

Familj: Maken Magnus Wistam, 51. Barnen Kid, 28, Sindy, 20, Texas, 15, och Lennox, 13.

Aktuell: Leder ”Sofias änglar”. Säsong 14 som sänds på onsdagar i Kanal 5. Podden Wahlgren & Wistam tillsammans med Pernilla Wahlgren. Spelar just nu in ”Över Atlanten” som har premiär i höst.

…ängel

– Mitt liv är fullt av änglar. Jag jobbar ju med ”Sofias änglar”. Både Johnnie Krigström och Mattias Särnholm är änglar, men även de andra som jobbar med programmet och familjerna som delar med sig av sina historier.

– Hemma har jag egna små änglar, som inte är så änglalika jämt. Det är mina barn, som älskar mig villkorslöst, precis som jag älskar dem. Men det är också barnen som testar mitt tålamod mest.

LÄS OCKSÅ: Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

…kärleksknep

– Man ångrar sällan tio minuters älskog i en bra relation. Man tror att man är för trött och ska upp och jobba dagen efter, men man hinner alltid. Säg ja bara, så löser det sig. Jag har gett det här tipset i ett föredrag. När jag var med i ”Let’s dance” kom det fram en man: ”Jag säger tack”, sa han. Jag trodde att han pratade om dansen, men nej. ”Tack för att du har räddat mitt sexliv. Min fru hörde att man inte ska säga nej och nu har vi det så härligt.” Tänk att jag påverkat någons sexliv!

…kärleksminne

– Oj! Jag har varit kär så många gånger och älskar att vara kär. Jag har singelkompisar som är rädda för att de ska bli brända, men jag tycker man ska bejaka kärleken, inte vara rädd och tänka att det här är nu.

– Att det har hållit i 16 år mellan mig och Magnus är fantastiskt. Han är en väldigt, väldigt bra man, som investerar i oss. Medan jag varit en curlingmamma med prio på barnen, har han prioriterat oss. ”Barnen klarar sig, nu är det du och jag.” Magnus skapar nya kärleksminnen hela tiden.

– Snart kommer vi in i nästa fas, eftersom barnen börjar bli stora. I somras var en på konfirmationsläger och en på seglarläger. De första dagarna satt vi och pratade om barnen och undrade hur de mådde. Sedan kom vi på att nu var det ju han och jag och ett glas rosé. Då kopplade vi på det där gamla, som vi hade innan. Det var häftigt. Och jag säger ju ja!

LÄS OCKSÅ: Lindorff: ”Lovade att aldrig svika henne igen”

…temperament

– Oftast, när jag är harmonisk inombords, har jag väldigt stort tålamod. Som så många andra har jag jäkligt kort stubin när jag blir stressad eller mår dåligt. Då blir jag alldeles för arg, skriker alldeles för mycket och slår i dörrar. Jag har slagit sönder flera dörrar hemma eller snarare låsen till dem. Det lustiga är att när jag ser barnen smälla i dörrar säger jag till, men de gör ju som jag. Ibland är det ett himla smällande.

…tonårsförälder

– Jag har en 13-åring och en 15-åring. Det är bråk och tjafs om när man ska komma hem, läggtider och skärmtider. Det känns som att allt jag säger är pinsamt, men vi har det mysigt också. Eftersom jag är en ja-sägare och tycker det är härligt att säga ja, är jag dålig på att sätta gränser. Jag jobbar mycket och har alltid lite dåligt samvete. Har jag inte varit hemma och lagat mat är det svårt att säga att barnen ska värma det som finns i kylskåpet. Då är det lätt att swisha lite till en middag på stan.

– Jag tänker frihet under ansvar. Det gör inte min man, så hemma hos oss är det good cop och bad cop. Men är jag lika hård som Magnus pratar de inte med någon.

– Jag har två barn kvar hemma och två som är utcheckade. Det var så skönt när de checkat ut och jag kunde konstatera att jag lyckats och fått ansvarsfulla, smarta barn med bra värderingar. Det är ju det enda man vill.

– Jag och sonen Kid jobbar ihop och hörs hela tiden. Som mamma får man inte vara för på. Det ska inte kännas som ett krav att hälsa på.

…smycke

– Det är mina egna smycken By Sofia Wistam. Jag började för ett och ett halvt år sedan med ”Hjärtslaget”, som är inspirerat av en EKG-kurva. Smycket står för att man ska ta vara på livet.

– Jag kom på ”Hjärtslaget” genom att slå ihop en ring jag såg i Thailand med en lampa som jag såg i Los Angeles. Sedan gick jag till en silversmed och frågade om hon kunde göra 100 halsband. Det sålde slut på tio minuter. Poff!

– Sedan i maj är Mamma-smycket det största. Det är en hyllning till alla mammor. En större ring är hoplänkad med mindre ringar, som står för barnen. Jag har fyra småringar, ett för varje barn. Jag har sålt upp till åtta, tio ringar för att folk vill ha med sina bonusbarn, barnbarn och husdjur.

LÄS OCKSÅ: Helena Bergström: ”Jag vill omfamna mitt åldrande”

…formen

– Jag är egentligen inte så sportig, men tvingar mig till det. Jag gillar att springa, spela padel och gå på gym.

– Johnnie och Mattias kan fråga om vi ska sticka ut och springa tillsammans, men jag måste göra det själv på mitt sätt. Jag vill ha mina lurar och lyssna på något intressant, så jag glömmer att jag springer.

– Jag skulle vilja äta semlor varje dag, men tyvärr kan jag inte det. Titta till exempel på skådespelerskan Cissi Forss, som fått barn och är så slank. Hon sa att hon bara äter och äter. Apa! Hon ammar, men jag har också ammat och jag såg ut som en stor Jabba the Hutt i ”Star Wars” i fyra år efteråt.

– Mammor som sitter med sina nya bebisar på caféer i Stockholm och är jättesmala, dem blir man bara arg och avundsjuk på.

…hemmamys

– En ”guilty pleasure” jag har är att sträcktitta på tv-serier. Min man brukar säga att jag ska göra något av mitt liv och sticka ut och springa i stället. Jag får så dåligt samvete.

– Har jag en kväll för mig själv kan jag plöja fem avsnitt på rad. Då ligger jag i sängen och äter ostbågar. Så härligt! Jag har precis tittat på ”Euphoria” på HBO. Den rekommenderas. Serien är producerad av Drake och handlar om unga och droger. Man får sig en liten käftsmäll i hur ungdomar har det nu för tiden.

…jobbet

– Jag vet inte varför jag jobbar så mycket, men det är min puls. Jag måste hålla mig i gång och har världens roligaste jobb med världens härligaste människor. Då vill man ju vara i det. Skulle jag trilla av pinn i dag kan jag konstatera att jag haft ett väldigt roligt liv.

– Jag vill vara i rörelse. Just nu när vi sitter här kliar det i min kropp och jag vill röra på mig. Om min man vill att vi ska sätta oss i soffan, ta ett glas rött och prata, svarar jag bara att det inte går: ”Jag kan ta ett glas bubbel och gå runt dig när du sitter.” Att ta det lugnt är inte min melodi