Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för fjärde året i rad.
Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för fjärde året i rad.
Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för fjärde året i rad.
Sanna Nielsen leder ”Allsång på Skansen” för fjärde året i rad. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Skönt att slippa vara Sanna Nielsen hela tiden”

Sanna Nielsen ser fram emot ännu en sommar på Sollidenscenen som programledare för ”Allsång på Skansen”. När strålkastarljuset släcks har hon ett stort behov av att få dra sig tillbaka och hämta kraft i det lilla. 

– Det är så skönt att slippa vara Sanna Nielsen hela tiden, säger hon.

Det har gått nio månader sedan vi hördes sist. Då, den här dagen i oktober förra året, var Sanna Nielsen på inspirationsresa i New York.

Hon stod inför att förverkliga en stor dröm – att sätta upp en egen show på Hamburger Börs i Stockholm. Under våren har hon kväll efter annan dragit fullt hus till ”Börsen” med före­ställningen ”Mitt Sanna jag”. För första gången visar hon upp en ny, lite kaxigare sida av sig själv, både i musiken och anekdoterna från uppväxten. När Sanna ser tillbaka på det halvår som gått kan hon konstatera att det blev precis som hon ville.

– När jag stod där i den där hissen innan min entré, efter att ha repat i så många veckor, var jag så nervös. Tänk om det går åt helvete? Att publiken inte skulle interagera med mig var min största nervositet inför showen. Sedan flöt det bara på, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Danny Saucedo: ”Mamma har hjärntvättat mig” 

Flyttade till Årsta efter separationen

Vi har slagit oss ner mittemot varandra vid ett bord i Kafé Årstabo i Folkets hus på torget i Stockholmsförorten Årsta. Det är på Sannas initiativ vi stämt träff här eftersom hon gillar atmosfären. Hon själv bor bara ett stenkast bort med sambon Joakim, i den tvåa som hon först flyttade till ensam 2008.

– Jag separerade från min dåvarande, vi bodde på Lidingö. Min manager bodde i Årsta och sa ”kom hit”. Sedan är jag fast här, säger hon och suger i sig en klunk smoothie.

Sanna Nielsen

Ålder: 34.

Gör: Artist och programledare.

Bor: Årsta söder om Stockholm.

Familj: Sambon Joakim Ramsell, 46. 

Aktuell: Som programledare för ”Allsång på Skansen” med premiär 25 juni. I höst åker hon ut på turné med sin show ”Mitt Sanna jag”. Premiär 14 september och sista föreställningen 2 november.

Född och uppvuxen i det skånska sam­hället Bromölla omgiven av natur har hon fortfarande ett starkt behov av lug­net i det lilla.

– Jag behöver den sidan för att också bli kreativ. Jag mår bäst då och jag tycker det är så skönt att kunna få gå till Ica. Vi går massor med promenader längs Årstaviken i mysbyxor och flottigt hår. Folk känner inte igen mig, eller så gör de det. En dag som den här jobbar jag och då vill jag vara lite fin. Men just den pri­vata Sanna, det är så skönt att slippa vara Sanna Nielsen hela tiden. Och jag säger inte att jag måste vara det om jag bor inne i stan. Men det är en annan stress där och jag är en ganska stressad person har jag fått lära mig. Detta är precis vad jag behöver.

Han tar ju ner mig på jorden ibland. Han är lugnet själv

Det är lätt att förstå hur hon menar. När jag sitter kvar i kafét medan Sanna går ut för att bli fotad hör jag en mamma vid bordet bredvid säga till sina tre barn. ”Ser ni, det är hon Sanna Nielsen. Hon som är med i Melodifestivalen ni vet”.

För Sanna är det viktigt att ha ett bra nätverk omkring sig där familj, vänner och management ingår. Kärnan och Sannas stora trygghet är sambon Joakim.

– Han tar ju ner mig på jorden ibland. Han är lugnet själv. Jobbet är mitt liv men så ska jag också försöka vara privata Sanna som är väldigt viktigt för mig.

Sanna flyttade till Årsta efter sin separation. Sedan dess har hon blivit kvar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Paret träffades genom jobbet för tio år sedan och Joakim spelar ofta med i hennes band i olika projekt. Sanna har tidigare sagt att hon gärna jobbar ihop med sin kärlek och att det funkar bra då det var så de först träffades. Att båda får möjlighet att syssla med den passion de dessutom delar ser hon som ett privile­gium. Den stora utmaningen blir i stället att stanna upp och hinna njuta.

– Jag kan det ibland. Inte alltid. Då och då kan jag känna att ”gud vad det här gick fort”. Som den här våren på Hamburger Börs. Jag har drömt om den så länge och så bara försvann den. Det är svårt att just då bara vara i det och njuta. Ibland säger jag det på scen ”jag måste bara få ta in att jag står här”.

LÄS OCKSÅ: Shirley Clamp: ”Jag är väldigt rädd för att bli bortvald” 

Har fått starkare självkänsla med åren

Även om det i perioder blir väldigt mycket jobb är Sanna också bra på att vara ledig.

– De stora projekten, som till exem­pel ”Allsång på Skansen”, kräver att jag jobbar mycket långt i förväg. När det är leverans, som i sommar, då är jag hemma och kan få mina lediga dagar. Nu när jag har varit på Hamburger Börs spelar jag torsdag till lördag, ibland söndag. Sedan är jag ledig måndag till onsdag. Då gör jag ingenting annat för då måste jag vila min röst. Jag är väldigt noga med det, min tid delegerar jag för att mitt instru­ment ska må så bra som möjligt.

Sanna Nielsens pärlor i Årsta

KROGEN ”TVÅ SMÅ SVIN”

”Två små svin är min och Jockes favoritkrog, en anledning nog att bo kvar i Årsta. Här är vi ofta. De serverar jättebra mat och är jätte- trevliga.”

KAFÉ ÅRSTABO

”Det var ganska nyligen som det här kaféet bytte ägare och jag gillar verkligen att någon förvaltar den här lokalen. De har en bra meny och det brukar ofta vara fullt på luncherna.”

PALMYRA KEBAB

”Palmyra kebab är ju världsberömt, men jag har faktiskt bara varit där en gång än så länge. Det är ett ställe att besöka om du är i Årsta, deras kebaber är enorma!”

PROMENAD VID ÅRSTAVIKEN

”Jag och min sambo promenerar ofta utmed Årstaviken. Det är så otroligt lugnt och vackert. Jag har ett stort behov av natur.”

PIZZERIA KARAVAN

”På den här pizzerian har de ’Sanna special’ på menyn. Ingredienserna är tomat, fefferoni, salami, stark salami och kajennpeppar”, berättar Sanna.

”Sanna gjorde hela tiden om en annan pizza på menyn till den här så vi valde att lägga till den på menyn som ’Sanna special’. Hon är ofta här och alltid jättegullig och trevlig”, säger ägaren Bilal Arikaiv.

För första gången sedan gymnasiet har hon tagit hjälp av en sångpedagog.

– Rösten blir också äldre och måste underhållas på rätt sätt. Jag måste hänga med, säger Sanna och vi glider in på att hon fyller 35 i höst.

– Det låter ändå som att nu är jag inte ung längre. Det slutade jag väl i och för sig vara när jag fyllde 30 men nu är det bara fem år kvar till 40. Jag tänker bara på att tiden går. Och den går fortare. 

– När jag fyllde 30 kom jag till den åldern jag alltid känt mig som. Det handlar väl också om att jag började jobba tidigare och alltid rört mig med människor som är äldre. Det var en skön ålder jag älskade. Jag började våga stå upp för mig själv lite mer och jag slutade bry mig om vad andra tyckte så mycket. Det blir bara bättre med åren, jag blir starkare i min självkänsla ju äldre jag blir.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren om stora stödet till dottern 

Leder ”Allsång på Skansen” för fjärde året

När hon i sommar kliver upp på Solliden-scenen som programledare för ”Allsång på Skansen” för fjärde året i rad är det med ett nytt lugn.

– Nu har jag gjort det tre gånger. Jag vet precis vad som händer, hur jag vill ha det och jag vet mitt programledarskap i det här programmet. Sedan om det funkar, det vet man aldrig. Men jag själv kan mentalt förbereda mig på att det kommer gå bra. Det känns jättehärligt. Att det är fjärde sommaren fattar jag inte.

Samtidigt säger hon att kraven på sig själv finns där. När pressen inifrån blir för stor försöker hon gå tillbaka till kärnan och fråga sig ”varför gör jag det här?”.

– Även om inte någon annan kräver det så känner jag alltid att jag har något att bevisa. Ju äldre jag blir och ju mer jag får göra, desto större prestationskrav lägger jag på mig själv. Jag dealar med det som så många andra men försöker tänka ” Ta det lugnt nu, du behöver inte prestera mer än ditt bästa”. Min passion är att jag vill lära mig saker i det här yrket.

Sanna tillsammans med sambon Joakim Ramsell. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I slutet av sommaren ser Sanna fram emot en månads ledighet innan hon åker ut på turné med ”Mitt Sanna jag”. Då åker hon alltid hem till föräldrarna i Skåne och passar på att träffa vänner.

– Det är då jag blir lite mer social igen. När jag är mitt i stora projekt går jag in i min bubbla. Samtidigt känner jag inte att det är någonting jag försakar. Jag är inte den personen som vill göra massa sociala grejer. Jag trivs väldigt bra i mindre grupper. Vara hemma, bjuda på middag, åka till Skåne och hänga med familjen. Jag trivs med de kompisar jag har, men jag är inte den som måste vara med alla hela tiden.