Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 22 jun 2019 08:00

Shirley Clamp: ”Jag är väldigt rädd för att bli bortvald”

Att bli lämnad som barn har färgat hela livet för Shirley Clamp.

Att bli lämnad som barn har färgat hela livet för Shirley Clamp.

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Än i dag kämpar hon med känslan av att bli bortvald.

Än i dag kämpar hon med känslan av att bli bortvald.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Att bli lämnad av sin pappa och växa upp utan en fadersgestalt har präglat Shirley Clamp, 46, mer än hon tidigare anat.

Först nu inser hon att hon flera gånger valt bort kärleken av rädslan för att bli lämnad.

– Det är väldigt sorgligt. Jag skulle vilja våga släppa in en kärlek, säger hon.

När TV4:s lördagsunderhållning ”Stjärnornas stjärna” drog i gång en ny säsong var sångerskan Shirley Clamp en av deltagarna i startfältet.

Dock blev hon den första att få lämna programmet, efter sin tolkning av Sven-Ingvars ”Jag ringer på fredag”. För Shirley blev det en stor besvikelse av flera anledningar.

– Det är därför jag inte varit med i mellon på länge. Jag är väldigt rädd för att bli bortvald. Det tar lång tid för mig att komma över och jag tar det väldigt personligt, även om jag vet att jag inte ska göra det. Jag har gått i terapi för min prestationsångest, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Danny Saucedo: ”Mamma har hjärntvättat mig” 

Shirley Clamp blev lämnad av pappan

Inför programmet där artisterna skulle framföra en valfri raplåt, hade Shirley hittat en med stark koppling till sig själv.

– Låten handlar om att ha levt utan en pappa och det har jag också gjort. Jag blev lämnad som liten flicka och kanske ville skrika ut till honom att komma tillbaka. Men man gör ju inte det för man kanske inte vågar, säger sångerskan som såg fram emot att få framföra bidraget och stå på scen som ”den lilla Shirley”.

Efter att pappan flyttade ut växte Shirley upp med sin storasyster och sin mamma.

– Mamma har varit ensam hela min uppväxt. Hon valde att aldrig leva med en man igen. Så jag, min syrra och mamma har varit en stark tjejtrio, och det har gjort att jag alltid känt att man inte behöver en man. Man klarar sig. Man behöver inte gifta sig eller vara beroende av någon annan. Speciellt inte en man. Det har jag märkt hos mig själv när jag träffat killar som fallit för en. Som sagt ”jag älskar dig” ganska tidigt. Då har jag bara känt att nä. Jag har valt bort kärleken några gånger i mitt liv, för jag är inte van att se att den finns och funkar. Jag har hellre valt bort den för att inte bli lämnad. Det har jag kommit på nu när jag är 46 år och det är väldigt sorgligt.

Han var en vilsen ung man som gjorde två barn med en svensk kvinna

På senare år har hon fått lite kontakt med sin pappa som bor i Australien.

– Men han är dålig för han har fått en stroke. När det hände började jag höra av mig för att visa att jag bryr mig även om jag inte känner honom. Då fick jag kontakt med kusiner och farbröder. Vi har startat en Whatsapp-grupp. Det är fint med andra kulturer, de besöker verkligen honom på hemmet tre gånger i veckan.

– Då tar de lite bilder och skickar. Så senaste månaden har jag sett honom på bild och kunnat skicka hälsningar till honom mer än vad jag gjort de senaste 30 åren. Jag tror att detta har skett av någon sorts mening. Vi ska ta farväl. För jag tror inte han kommer leva så länge till.

Shirley Clamp medverkade i ”Stjärnonas stjärna” på TV4.

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att själv få inre frid har hon valt att försonas med sin pappas val att lämna familjen.

– Jag vill vara vänlig mot honom nu. Visa att han kan lämna livet i ro. Jag vet att han har haft en tuff uppväxt och han lämnade inte oss av elakhet. Han var en vilsen ung man som gjorde två barn med en svensk kvinna, utan att tänka på att det innebar ansvar.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren om stora stödet till dottern 

Separerade efter tolv år tillsammans

Erfarenheterna från uppväxten gjorde att det blev lite läskigt när hon själv fick barn.

– Jag och mitt ex separerade, men min dotter har en väldigt närvarande pappa i sitt liv. Det spelar ingen roll om vi bor ihop kan jag tycka. Det viktigaste för mig är att hon ska kännas att han är närvarande och att han finns.

Det var för några år sedan som Shirley och hennes ex-sambo Daniel Ottosson gick skilda vägar efter tolv år tillsammans. Shirley berättar att det jobbigaste i separationen var att vara ifrån sin dotter.

– Hade du frågat mig i början hade jag brutit ihop. Han fick komma med henne till mig ibland. Så fick jag torka tårarna, släppa in henne och bli hel igen. Jag bröt ihop vissa kvällar. Det var jättejobbigt. Jag behövde nog också öva på att släppa i väg henne.

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin, 39: ”Jag får kämpa med rutiner” 

Shirley om kärleken till dottern

Näst jobbigast var att tvingas flytta från familjens villa i Enskede.

– Jag trodde att jag skulle bo kvar i villan, så det blev en separation till. Då hade jag och Daniel kommit så långt i vår separation att det var värre att lämna huset. Det sa jag rakt ut till honom. Vi hade varit isär i tre år innan vi flyttade ifrån varandra.

I dag bor Shirley i ett radhus i samma område och har lärt sig att uppskatta sin egentid. Hon har ingen ny kärlek i sitt liv men hoppas på att träffa någon i framtiden.

Föräldraskapet blev en vändpunkt för Shirley.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Jag lever själv och jag tycker det är jätteskönt. Också för att man får tid till att älska sig själv och lära känna sig själv. Om jag får någon oro eller ångest, blir låg, välkomnar jag det. Jag vill inte vara beroende av någon. Jag kan bli lite irriterad på om någon kommer och försöker älska mig. ”Jag har inte bett dig att älska mig”. Jag jobbar lite med det för jag skulle vilja våga släppa in en kärlek.

Det viktigaste för Shirley just nu är att vara mamma. Hon beskriver relationen till Vilda som tajt och respektfull.

– Hon är mini-me. Min dotter är väldigt lojal och hon vill inte säga rakt ut att hon inte vill åka till den ena eller den andra. Väldigt mycket förnuft och ansvar för att vara så pytteliten som hon är. Sedan är hon så jädra rolig. Vet inte om det ligger i generna för både jag och hennes pappa är ganska roliga. Vi har på riktigt kul. Jag kan vara hennes mor men också hennes kompis. Vi skrattar så vi gråter ihop.

Jag festade mycket och misskötte mig. Det har Vilda ändrat på

Att få barn ser Shirley på många sätt som en räddning. Länge var hon partypinglan som alltid stängde festerna.

– Jag festade mycket och misskötte mig. Det har Vilda ändrat på. Och att bli älskad så villkorslöst och faktiskt våga tro på den kärleken. Att den bara är där hur jag än är och ser ut. Hon har fått mitt hjärta att växa. Också att förstå att det inte är så jävla viktigt om en ton spricker eller om jag inte får på mig en klänning. Hon är viktigast. Jag behövde verkligen bli mamma.

Shirley, som under en period var ambassadör för Viktväktarna, har alltid kämpat med relationen till sin egen kropp. Att vara mamma gör att hon mer än någonsin vill kunna vara sund i den relationen.

– Jag vill lära henne att man kan vara älskad även om man har ett större midjemått än grannen. Jag vill inte hålla på med att väga mat, väga mig. Äta annorlunda så hon får fel syn på mat. Det ligger ju hos mig, jag är en beroendepersonlighet på det sättet. Jag gillar att söka mina kickar. Att vara låg ibland för att kunna söka mig upp. Det här med maten kommer finnas i resten av mitt liv.

Sedan separationen tycker Shirley att hon har ändrats på vissa sätt. I dag vill hon att allt ska kännas bra – inte bara verka bra.

– Jag är fan viktig och värdefull. Jag har lärt mig att älska mig själv även när jag lägger på mig i vikt. Jag äger så som jag ser ut. Har ingen dödsdom.