Sex saker lyckliga par gör - som är enkelt att härma

Vem vill inte leva i en lycklig relation?

Men så kommer vardagen emellan - med stress och tjafs som följd.

Men det går att bli ett vinnande lag, med hjälp av ansträngning, tålamod och rätt attityd.

Med inspiration av tidningen Huffington Post listar vi sex saker som framgångsrika par gör - och som du kan ta efter.

1. De säger förlåt och går vidare

Tjafs och bråk är oundvikliga i en långvarig relation, men när ni väl fått ur er besvikelsen och ilskan: lägg det bakom er. Att hänga läpp, sura eller vara långsint gör inget gott för förhållandet, det skapar bara ett fortsatt surt klimat.

 

 

2. De jämför sig inte med andra

 För det första vet man ofta lite om hur andra har det egentligen, för det andra är det helt oväsentligt för den egna situationen. Alla relationer är individuella med olika förutsättningar - och att ni skulle vara lyckligare om ni hade gift er i samma Västindiska paradis som Anna och Peter verkar föga troligt? Undvik avundsjuka och fokusera på allt bra som just ni två har i stället.

 

 

 

3. De tar ansvar för sin respektive skit

 Det är inte din partners uppgift att hjälpa dig bearbeta personliga problem och gamla sorger: det måste du ta tag i själv. Kanske behöver du professionell terapi - eller så bestämmer du dig för att jobba med dig själv dagligdags, utan att tvinga det på någon annan. Först när du mår bra i dig själv kan du må bra i en relation.

 

 

4. De tar stöd av varandra

 Ärr från långt tillbaka i tiden bör du som sagt ta hand om själv, men i mer aktuella jobbiga situationer behöver man tröst, stöd och råd av sin partner. Då är det viktigt att den andra lyssnar och försöker förstå, för att hjälpa sin partner att bygga upp styrka inför det som hänt.

Att kunna erkänna sin svaghet och våga vända sig till varandra i kristid, oavsett om det handlar om en tvist på arbetet eller en konflikt med en vän, är viktigt för sammanhållningen. Ni är inte bara älskande, utan även bästa kompisar och varandras beskyddare.

 

 

5. De accepterar varandras förflutna

 Kom igen, visst vore det väl ännu konstigare om din partner inte haft ihop det med någon annan innan ni träffades? Ja, kanske rentav dumt, för då hade hen inte varit den person som du föll för senare.

Att din partner varit förälskad i någon annan tidigare i livet betyder inte att hen inte älskar dig nu. Svartsjuka och jämförelser med gamla förhållanden är bara slöseri med energi.

 

 

6. De är lyhörda inför varandras kärleksspråk

 Det spelar ingen roll om du tycker att små presenter är löjligt - om din partner älskar kärleksgåvor bör du förse henne eller honom med sådana ändå. Och det spelar ingen roll att din partner klarar sig utan komplimanger och gulliga ord - om du behöver höra dem för att må bra så får hen helt enkelt uppoffra sig.

Det är sällan som vi har exakt samma krav och önskemål på kärlek, därför får vi se till att mötas halvvägs. Ansträngning lönar sig alltid.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!