1 av 2 Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Sarah Dawn Finer tillsammans med resten av ”Talang”-juryn bestående av David Batra, Bianca Ingrosso och Edward af Sillén.
2 av 2: Sarah Dawn Finer tillsammans med resten av ”Talang”-juryn bestående av David Batra, Bianca Ingrosso och Edward af Sillén. Foto: MAGNUS RAGNVID / TV4

Sarah Dawn Finer om livet som mamma

Sarah Dawn Finer har alltid haft extremt nära till gråt, men hon är också den som skrattar högst. Som jurymedlem i TV4:s ”Talang” blir hon berörd av personer som gått igenom svåra saker i livet. Hennes snälla och omtänksamma dotter får också hennes hjärta att dunka.

Här svarar hon på tio snabba frågor.

1. Hur är det att sitta i juryn för ”Talang”?

– Det är väldigt kul och väldigt svårt att avgöra på vilken nivå man ska bedöma innan man har sett alla uppträdanden och talanger. Det var också roligt att göra något helt nytt i ett program jag aldrig sett eller medverkat i förut. Jag försöker vara så ärlig jag kan, men det är inte så lätt. Att göra barn besvikna är svårt och jag vill inte krossa människors drömmar. Men programmet handlar om att hitta något eller någon unik på många olika sätt. Som jurymedlem blir jag lite som mamma. Lite svårimponerad och allvarlig ibland, andra gånger helt annorlunda. Jag har nära till känslor och är garanterat den som gråter mest. Men jag skrattar också högst. Så har jag alltid varit.

– De talanger som imponerar på mig är de som kommer med något äkta och unikt. Något som kräver talang, nyskapande och hårt arbete. När människor har gått igenom tunga saker i livet, men ändå ställer sig och gör något berörande blir jag gripen på ett personligt plan.

LÄS OCKSÅ: Stenmarck: ”Skulle vilja vara en bad guy”

2. Vilken är din största talang?

– Oj, jag vet inte. Folk säger att jag är bra på att kramas. Det är ju ingen talang, men något jag fått höra mycket. I år har det blivit så påtagligt, när människor säger att det brukar vara så mysigt att krama mig annars. Jag är en bra projektledare och ser hela bilden. Effektiv och kreativ. Planering är roligt, tycker jag. Det är en producentegenskap, som jag måste stänga av i ”Talang”. Det är svårt. Det är inte alltid den här egenskapen uppskattas. Skulle jag befinna mig på ett tåg som stannar, har jag svårt att sitta still. När SJ går ut med sin kommunikation, har jag redan ringt och bokat en extra buss.

Sarah Dawn Finer

Ålder: 39.

Gör: Artist och programledare. 

Bor: I Stockholm.

Familj: Ja.

Aktuell: ”Talang” har premiär i TV4 den 15 januari. Sarah Dawn Finer och Edward af Sillén är nya i juryn, där även Bianca Ingrosso och David Batra är med. Podden ”Talk to me”. Släpper ny EP med musik.

3. Har du någon oväntad talang?

– Jag gör en grym smoothie och bra på att sätta ihop en sallad? En grön smoothie har jag grönsaker i, den lila innehåller bär och den gula exotiska frukter och banan. Det är mycket superfoods, kokosmjölk och kokosvatten.

– Jag är inte personen som följer recept och är väldigt spontan i köket. För mig är det viktigt att ha en sallad på bordet. Om det beror på att jag är vegan eller är uppvuxen med att sallad kan vara mycket mer än ett bihang vet jag inte. Jag är också bra på att pyssla om folk.

När grät du senast?

– I dag. En närstående gick nyligen bort och jag gråter varje dag.

LÄS OCKSÅ: ”Livet med Jonas kan vara utmanande”

5. När blev du arg senast?

– Idag också. Jag hade en dispyt med en kundtjänst. Jag hade fått en faktura för ett abonnemang som jag avslutade för tre månader sedan…

6. Hur har du påverkats av coronan?

– Det går inte ens att beskriva. Allt har förändrats! För mig och alla frilansande kulturarbetare är livet ovisst och svårt. Jag är van att veta vad jag ska göra ett och ett halvt år framöver. Nu vet jag inte vad jag gör nästa vecka.

– Jag är också tacksam för allt vackert, som kommit ur det svåra. ”Talang” hade jag inte haft möjlighet att tacka ja till ett annat år. Ett par närstående har gått bort och jag är tacksam att mina föräldrar är okej än så länge. Jag uppskattar små stunder av glädje och liv, som jag inte uppskattat på samma sätt tidigare. Varenda stund jag fått musicera med folk, en öppen brasa och att jag fått träffa mina barn så mycket.

7. Hur är det att vara 39 år?

– Haha! Well…it ain't a ball…men det är okej.

8. Vad får ditt hjärta att dunka?

– Musik. Att bli berörd av en annan människa. Det blir jag i ”Talang” och av min dotter. Jag är som sagt en väldigt känslosam och tycker om äkthet. I ”Talang” kommer det in människor ”wearing their hearts on their sleeves”. Att vara ärlig, skör och sårbar är det vackraste jag vet.

– Min dotter är oerhört omtänksam och rolig, men också väldigt snäll. En egenskap jag blir extra berörd av. Hon kan fråga: ”Hur mår du?” Otroligt för en treåring! Empati är det finaste jag vet. När barn har det blir jag tagen.

9. Vilket är ditt bästa hemmamys?

– Musik, just nu Ane Bruns nya platta. God mat. Brasa i öppna spisen. Och så ett bra bad med badolja, badsalt och levande ljus.

10. Hur är du som mamma?

– Jag hoppas att jag är bra, men önskar att jag var bättre. Jag är hård mot mig själv där. Alla barn är olika och behöver olika sidor av mig som mamma/bonusmamma. Att vara mamma är det svåraste jobbet som finns. Jag vet inte om jag någonsin kommer bli nöjd, utan känner mig alltid otillräcklig. Men jag lär mig varje dag att jobba på mina sämre sidor. Man gör så gott man kan.

Ur arkivet: Stressa ner med 5 enkla yogapositioner som lugnar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!