Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 10 aug 2018 19:00

Så vet du att du dejtar någon "i annan liga"

Många är väl medvetna om de "hierarkier" som råder i dejtingvärlden.

Många är väl medvetna om de "hierarkier" som råder i dejtingvärlden.

1/2

Foto: Shutterstock

Det råder stor skillnad på vad som anses önskvärt av kvinnor respektive män på nätsajten, enligt studien.

Det råder stor skillnad på vad som anses önskvärt av kvinnor respektive män på nätsajten, enligt studien.

2/2

Foto: Shutterstock

Tinder, Happy pancake eller match.com?

Tillhör du också de som onlinedejtar och har en speciell partner i sikte?

En studie visar att användare ofta tar kontakt med de som är 25 procent "mer åtråvärda" än vad de själva är, och många är väl medvetna om de hierarkier som råder, enligt uppgifter från CNN.

Elizabeth Bruch heter docenten i komplexa system och sociologi vid University of Michigan som tagit fram en studie om nätdejting. Hon hade en teori om att det skulle finnas en skillnad i vad användare såg som åtråvärt när det gäller en önskad partner, men förklarar för CNN att hon chockats över resultatet. Enligt studien önskar användarna dejta personer som är så mycket som 25 procent mer "åtråvärda" än vad de själva är. Men hur vet man egentligen vilka personer som ingår i "sin liga"?

LÄS MER: 7 anledningar: Därför faller du alltid för fel person 

Hierarkier i dejtingvärlden

Studien baseras på statistik från 187 000 heterosexuella personer som använt en gratis dejtingsajt i New York, Chicago, Seattle och Boston. Enligt Bruch kan män som skickar meddelanden till kvinnor som befinner sig högt upp på stegen, i genomsnitt förvänta sig max ett svar för var femte meddelande de skickar.

Det har gått att mäta hur pass "åtråvärda" medlemmarna har varit baserat på hur många meddelanden de tagit emot, och på så sätt kunna se hur populära avsändarna varit. För att kunna rangordna personer som nätdejtar har Bruch använt samma algoritm som Google använder.

LÄS MER: 4 fula dejtingknep du ska se upp för 

Kvinnor visas mindre intresse efter 18 år

Något som Bruch också kunde avläsa i sin studie var att kvinnor är mindre intressanta efter att de fyllt 18 år. För män å andra sidan, dalade intresset runt 50 år. När det kom till utbildning såg det också olika ut. Ju mer utbildning en man hade registrerat på sin profil, desto mer populär blev han. För kvinnor toppade de profiler med en studentexamen eller de med registrerad forskarutbildning. Vad gäller utseende var asiatiska kvinnor och vita män mest eftertraktade. Generellt så får de flesta användarna ett antal meddelanden i sin inkorg, medan en bråkdel av dem tar emot många fler än så. 

Populäraste användaren

Enligt studien var den mest eftertraktade användaren en 30-årig kvinna i New York som på bara en månad tog emot 1504 meddelanden.