Så skyddar du dig mot könssjukdomar i sommar

Det är varmt, det är härligt. Du är fri, du är glad. Det är härliga tider för kravlöst sommarsex.

– Njut, men glöm inte kondomen, uppmanar Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Trots att vi ofta är duktiga på att skydda oss ökar vissa könssjukdomar som gonorré och syfilis. Så det gäller att skydda sig när lusten faller på.

Här är hennes bästa tips för att slippa bli sjuk

Andra har också läst

Foto: Pressbild

Flera könssjukdomar ökar

Gonorré och syfilis är de två mindre vanliga könssjukdomarna som ökar i Sverige, trots stabilt läge bland övriga sexuellt överförbara sjukdomar.

Goda nyheter är dock att kondomanvändningen ökar för första gången på flera år, enligt en undersökning från RFSU.

– Det är oroande att gonorré fortsätter att öka. Man tror att det hänger ihop med en snabbt ökande antibiotikaresistens, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Hon berättar att på många semesterorter utomlands säljs det en ”cocktail” av antiobiotikakurer som sägs bota allt man kan smittas av.

– Sådana ska man absolut inte köpa. Man måste testa sig och se till att man får rätt antibiotikasort. Tar man en sådan cocktail kan det få motsatt effekt och man kan bli resistent mot antibiotika. Det går rykten om att man kan ha oskyddat sex bara man tar en sådan där kur, att det skulle ha någon sorts förebyggande effekt. Det stämmer inte alls och man utsätter sig för en risk.

LÄS OCKSÅ: Klamydia – symtom, test och behandling

HPV och herpes är svåra att skydda sig mot

En annan sexuellt överförbar sjukdom som ökade förra året är syfilis, men samtidigt fortsatte antalet klamydiafall att minska.

– Ja, syfilis ökade något och klamydia minskade lite. Det rapporterades drygt 32 000 fall av klamydia förra året, vilket i och för sig inte är lite. Det är fortfarande den vanligaste könssjukdomen som lyder under smittskyddslagen.

Två andra vanliga könssjukdomar är HPV (humant papillomvirus) och herpes som är svåra att skydda sig mot. De flesta lider dock inte av herpes, medan en del får stora problem. Unga flickor får i dag vaccin mot HPV men herpes har blivit något av en folksjukdom.

– Det finns två olika sorters herpes som trivs på könet, typ 1 och typ 2. Typ 1 kallas ibland även för munherpes och typ 2 för könsherpes, eftersom det är där de vanligtvis ger besvär. Även om det är jobbigt att drabbas av en könssjukdom går de allra flesta utom HIV att bota. HIV går dock att hålla under kontroll med hjälp av medicin resten av livet så att man inte överför sjukdomen.

LÄS OCKSÅ: Här är 12 vanliga frågor om gonorré

"De flesta har ambitionen att skydda sig"

– Drabbas man av en virussjukdom som kondylom får man leva med det. Andra sjukdomar kan man bli av med om man testar sig och medicinerar. Obehandlad klamydia kan göra att man får svårt att bli gravid om man inte behandlar.

Vad är det då som gör att vi smittas av könssjukdomar, de flesta vet ju ändå att man måste skydda sig vid sex?

– De flesta har ambitionen att skydda sig. Men oplanerat sex och något som kallas liminalitet är vanliga skäl varför kondomen inte kommer på. Liminalitet innebär att vi under utlandsresor eller på semestern gör saker som vi vanligtvis inte gör. Vi har fler sexuella kontakter med fler okända, vi provar nya sätt att ha sex på, köper sexuella tjänster och så vidare. Det innebär alltså att man bryter mot regler, blir mer äventyrlig och struntar i att använda kondom.

Hur behandlar man då könssjukdomar? På olika sätt beroende på vilken infektion det är fråga om.

– Därför är det alltid mycket viktigt att se till att man blir testad för att kunna säkerhetsställa om man fått av en könssjukdom, och i sådant fall vilken.

KLICKA VIDARE FÖR EXPERTENS BÄSTA TIPS FÖR ATT SLIPPA KÖNSSJUKDOMAR

Foto: Shutterstock

Tips 1: Tänk in kondom som en del av sexet

Ta gärna med dig svenska kondomer om du reser utomlands för att de ofta är av bättre kvalitet.

Och ta med den sort som du vet passar dig. Behöver du inte själv kondom, ta med någon vanlig sort och ge till den som vill ha sex med dig. Det visar sig att de som tänkt på kondom har lättare att skydda sig själv och andra.

– Se kondomen som en möjlighet att få ligga på semestern. Det är inte pinsamt. Det visar sig att de som föreslår kondom blir uppskattade, ses som ansvarstagande och som att de bryr sig om. Man visar att man är rädd om sig själv och sin partner vilket faktiskt kan vara lite sexigt. Det är också ett sätt att visa att man vill ha sex. Se möjligheterna, uppmanar Suzann Larsdotter.

LÄS OCKSÅ: 5 relationer du ska se upp för

FAKTA OM KLAMYDIA

Under 2018 rapporterades 32 006 fall av klamydiainfektion vilket är en minskning med sex procent jämfört med året innan. Flest rapporterade fall finns i Stockholm, Västmanland, Örebro, Västra Götaland och Gotland.

Klamydia är vanligast bland kvinnor i åldrarna 15-24 år och bland män i åldrarna 20-29 år.

Nästan 90 procent smittades i Sverige. För de som smittats utomlands var Spanien, Thailand, Grekland, Storbritannien, USA, Grekland, Danmark och Tyskland de vanligaste smittländerna.

– Klamydia överförs via omslutande sex, alltså ska man inte dela sexleksaker, använda kondom och byta kondom om man går från vaginalt sex till analt sex. Man ska heller inte stoppa fingret i sin egen slida och sedan i någon annans slida utan att tvätta handen först, säger Suzann Larsdotter.

Foto: Shutterstock

Tips 2: Testa dig vid oskyddat sex

Testa dig när du kommer hem från semestern om kondomen ändå inte kom på när du hade sex.

– Berätta på mottagningen på vilket sätt du haft sex, vaginalt eller analt eller både och? En del mottagningar glömmer att fråga. Har du blivit smittat analt syns inte det om man bara gör testet i vaginan.

– Virus finns i hela kroppen, men bakterier bara där du haft sex. Tänk på det om du köper ett hemtest för att kolla om du har klamydia. Där gör du bara ett urinprov vilket inte visar om du bär infektionen analt, säger Suzann Larsdotter.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

FAKTA OM GONORRÉ

Under 2018 anmäldes 2 715 fall av gonorré vilket är en ökning med sex procent jämfört med 2017. Av de rapporterade fallen var 76 procent män. Gonorré ökade i alla åldrar (undantaget kvinnor över 55 år) och ökningen var störst i åldrarna 15-19 år.

Män som har sex med män utgjorde hälften av alla rapporterade fall. Antalet män som smittats genom heterosexuell kontakt ökade med åtta procent med året innan och motsvarande siffra för kvinnor var 17 procent.

73 procent rapporterade att de smittats i Sverige. Flest gonorréfall rapporterades från de tre storstadsregionerna.

Foto: Shutterstock

Tips 3: Tänk efter innan

Du packar ner huvudvärkstabletter, plåster och resorb i necessären, vilket är jättebra. Men varför tvekar du att packa ner ett paket kondomer?

– Du kanske inte precis planerar att åka på en sexresa, men oavsett om det är en arbetsresa, kompisresa eller semesterresa kan tillfällen kan dyka upp när som helst. Och då är det superpraktiskt om kondomerna ligger i necessären, säger Suzann Larsdotter.

LÄS OCKSÅ: Den exakta tidpunkten då flest är otrogna

FAKTA OM SYFILIS

Under 2018 rapporterades 476 fall av syfilis vilket är en ökning med 22 procent jämfört med året innan. Syfilis är vanligare bland män och stod förra året för 88 procent av de rapporterade fallen. Jämfört med året innan ökade syfilisfallen bland män med 16 procent och fördubblades bland kvinnor. Det var vanligare att män drabbades än kvinnor och flest i åldrarna 25-54 år.

Cirka 12 procent av männen rapporterades ha fått infektionen genom heterosexuella kontakter. Av syfilisfall bland kvinnor rapporterades 63 procent ha smittats genom heterosexuell kontakt.

De flesta som smittades kom från storstadsregionerna och antalet fall ökade i 12 regioner med störst ökning i Stockholm och i Dalarna.

Foto: Shutterstock

Tips 4: Tänk på att det inte syns

Du kanske tror att du kan avgöra vem som bär på en könssjukdom? Inte kan det vara den söta tjejen som semestrar ihop med sin mamma?

Eller den hälsosamma mannen som tränar på gymmet varje morgon? Glöm dina fördomar. Det går inte att avgöra vem som bär på en könssjukdom.

– Många har en subjektiv uppfattning om hur en person ser ut som bär på en könssjukdom. Man har alltid fel. För att vara säker, använd kondom, säger Suzann Larsdotter.

LÄS OCKSÅ: Studie: Så ofta är det "normalt" att ha sex

FAKTA OM HIV

Under 2018 rapporterades cirka 480 fall av hivinfektion i Sverige. Det kan jämföras med cirka 450 fall per år under den senaste femårsperioden. Ökningen ses främst bland män som har sex med män över 30 år. Många smittas utomlands. Vanligaste smittländerna utanför Sverige var liksom tidigare år Thailand och Eritrea.

Förra året rapporterades fler fall i åldrarna 30-60 år och något färre fall i åldersgrupperna under 30 år jämfört med tidigare femårsperiod.

De flesta fall rapporterades från storstadsregionerna. Den största andelen (40 procent) rapporterades i region Stockholm.

Foto: Shutterstock

Tips 5: Tänk på att ett oskyddat samlag kan räcka

En gång är ingen gång. Eller? Nej, inte i detta sammanhanget. Det kan räcka med att ha haft oskyddat sex en enda gång för att få en könssjukdom.

– Tänk också på att många könssjukdomar inte ger symptom, de ligger ofta dolda men gör att du överför detta till andra och också att du kan få följdsjukdomar och andra konsekvenser om du inte får behandling, säger Suzann Larsdotter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här