Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 26 jul 2019 19:00

Så räddar du ett tråkigt slentrianförhållande

Gör förhållandet spännande igen!

Gör förhållandet spännande igen!

Foto: Shutterstock

Med tiden tenderar ett förhållande att gå på rutin och hamna i samma hjulspår.

Om du och din partner tycker att förhållandet blivit trist finns det dock saker ni kan göra för att tända gnistan till liv igen!

När smekmånadsfasen är över och fjärilarna i magen flugit sin väg kanske man inte tycker att förhållandet är lika spännande längre. Psykologen Daniel Sher berättar för Elite Daily att en relation kan börja kännas tråkig när ni slutar anstränga er för att lära känna varandra.

– Även om trygghet är viktigt i en relation är det möjligt att uppleva det medan man också har ett förhållande som känns spännande, säger han.

LÄS MER: Kärlekskris? 7 saker att testa innan ni gör slut 

Men, bara för att ett förhållande har blivit tråkigt innebär inte det att relationen är dömd att misslyckas.

– Tråkiga förhållanden kan räddas, om båda parter är villiga att anstränga sig, bli obekväma och jobba på saker tillsammans, berättar relationscoachen Megan Lambert för Elite Daily.

Så, om ni vill att ert förhållande ska väckas till liv igen finns det saker att göra.

Tråkiga förhållanden kan räddas, om båda parter är villiga att anstränga sig.

Foto: Shutterstock

Var ärliga med hur ni känner

Om ditt förhållande hamnat i slentrianspåret råder Sher att man inte ska dra sig för lite friktion, även om det känns obekvämt.

– Var inte rädd för konflikter. Jo, du hörde rätt. Om ett par helt enkelt bara samexisterar utan att bekräfta sina olikheter kommer förhållandet stagnera. När vi visar våra individuella behov för vår partner påminner det dem om att relationen består av två separata individer. Detta kan återinföra en känsla av spänning, säger han.

LÄS MER: Experter: Hemligheten för att en relation ska hålla 

Ge varandra utrymme att växa och utvecklas

Lambert uppmanar till att man ska fråga sig själv vad man vill få ut av livet, och börja eftersträva det.

– Om ett förhållande stagnerat känner sig individerna ofta fast i livet också. Fråga dig själv 'Vad vill jag egentligen? Vilka är mina hemliga drömmar som jag vill nå?', sedan får du försöka nå dem. Ofta är par rädda för att om de följer sina drömmar kommer förhållandet gå i kras. Men du måste riskera att förlora din relation för att följa dina intressen och hålla gnistan vid liv, säger Lambert.

Gör detsamma för din partner. Ge hen det utrymme de behöver för att utvecklas, så hen kan ta med den energin till förhållandet också.

LÄS MER: 7 enkla vanor som stärker relationen 

Bli nyfikna på varandra igen

Kommer du ihåg när ni kunde sitta och prata bort halva natten, och tyckte att varje liten sak ni fick lära er om varandra var superspännande? Allt eftersom tiden går och ni lär känna varandra mer på djupet är det inte så konstigt om nyfikenheten dör ut. Men den behöver inte göra det.

– Par blir tråkiga eftersom de antar att de vet allt om varandra. Det gör de inte. I varje ögonblick är din partner en ny och unik person, berättar Lambert.

Låtsas som om ni inte känner varandra och bli nyfikna på varandra igen. Fråga varandra saker och intressera er för varandras liv och åsikter.

LÄS MER: 6 vanliga gräl när relationen djupnar 

Hetta upp sovrummet

Ett bra sätt att kicka ut tristessen ur ett förhållande är att kicka ut den från sovrummet först.

– Testa något nytt! Att bredda era sexuella upplevelser och utforska varandras sexuella fantasier kan vara ett fantastiskt sätt att återinföra intimitet och spänning, berättar Sher.