Hur ni hanterar vissa situationer och problem kan vara helt avgörande för om ni kommer att fortsätta vara tillsammans eller inte.
Försök att prata om er problem. Låt inte problemen bli en "elefant i rummet".
1 AV 2
Hur ni hanterar vissa situationer och problem kan vara helt avgörande för om ni kommer att fortsätta vara tillsammans eller inte.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Försök att prata om er problem. Låt inte problemen bli en "elefant i rummet".
Foto: Colourbox

Så löser lyckliga par sina problem – och så gör olyckliga

Är man bara tillsammans eller gifta tillräckligt länge kommer det att dyka upp vardagsbekymmer som sätter förhållandet på prov.

Och hur man löser dem (eller inte) är avgörande för relationens framtidsutsikter.

Enligt den amerikanska familjeterapeuten och författaren Jane Greer kan man se tydliga skillnader i hur par med goda chanser respektive par med sämre chanser hanterar situationer på vitt skilda sätt.

Med inspiration av tidningen Women's Health listar vi fem påfrestande scenarier – och hur olyckliga och lyckliga partners väljer helt olika vägar.

1. En av er vill inte ha sex

Olyckliga par: Den som "tvingas" vara utan sex förklarar för den som inte har lust hur viktigt samlivet är för förhållandet - och anklagar då indirekt den andra för att förstöra relationen. Det får den som för tillfället är ur synk att känna sig som en svikare, och i värsta fall börja tro att det är något fel på en.

Lyckliga par: I stället för att göra problemet till en elefant i rummet pratar man öppet om det. Den som längtar får uttrycka sin besvikelse – och den som inte har någon lust får förklara sin känsla. Tillsammans kommer man på en strategi för att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv, utan press och stress.

 

Läs också: 7 vanliga konflikter i sängkammaren – och hur du löser dem

2. Någon flörtar med din partner

Olyckliga par: Den som bevittnar sin partner bli omsvärmad från annat håll drabbas av svartsjuka och oro, vilket kan skapa en ond spiral av anklagelser, bråk och en känsla av otillräcklighet hos den som blivit flirtad med, trots att han eller hon är oskyldig. Inte sällan gör detta att tilliten och respekten från bägge parter försvagas – och att man blir mer på sin vakt än tidigare.

Lyckliga par: I stället för att reagera med svartsjuka kan man skratta åt saken och låta den utomstående flörten trigga passionen. Det är ju bara roligt att någon annan blir intresserad av din partner – det betyder ju att du är tillsammans med en attraktiv person?

3. En av er jobbar för mycket

Olyckliga par: Den som alltid kommer hem först blir förbannad på den andre, som man anklagar för att försumma familjen och hemmet. Kanske börjar man rentav straffa sin partner, genom att demonstrativt låta bli att laga middag eller utföra andra hushållssysslor när han eller hon är borta.

Lyckliga par: Den som upplever sig övergiven och ensam förklarar uppriktigt hur han eller hon känner – men är samtidigt förstående och stöttande mot sin högpresterande partner. Just nu måste det kanske vara så här - och nästa gång är det kanske man själv som behöver prioritera något för karriären. Man klargör hur länge den intensiva perioden ska eller får fortgå - och ser till att avsätta tid för varandra. Till exempel en utflykt eller mysig middag, där mobiler och andra jobbverktyg är bannlysta.

 

Läs också: Undvik bråk efter en dålig dag på jobbet

4. Någon av er gillar inte den andres bästa kompis

Olyckliga par: Den som ogillar bästisen i fråga låter sin partner få veta det, genom att ständigt snacka skit om kompisen och ifrågasätta vänskapen. I värsta fall försöker man begränsa vännernas tid ihop, genom att anklaga sin partner för att sätta sitt kärleksliv i andra hand.

Lyckliga par: Man förklarar en gång för alla för sin partner att man inte gillar bästisen i fråga och att man själv gärna undviker att träffa henne eller honom. Men eftersom vänner är viktiga accepterar man att de två träffas – och håller inne med onödig kritik, som bara skulle såra.

5. Någons föräldrar ogillar sin svärdotter/svärson

Olyckliga par: Den vars föräldrar beter sig avigt tar sin mamma och pappa i försvar – och manar sin partner att göra uppoffringar, som att ignorera alla gliringar och fortsätta ringa svärföräldrarna trots att man inte vill.

Lyckliga par: Ser man sin partner bli illa behandlad av ens föräldrar tar man upp saken med sin mamma och pappa – och försvarar sin käresta. Man tacklar situationen som ett team med sin partner – och försöker medla mellan sina olika familjemedlemmar.

 

 

Läs också: Tuff separation? Den kan göra dig lycklig och stark