När en relation tar slut är det svårt att stänga av sina känslor.
Det kan göra lika ont även om du bara varit förälskad på håll.
1 AV 2
När en relation tar slut är det svårt att stänga av sina känslor.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det kan göra lika ont även om du bara varit förälskad på håll.
Foto: Shutterstock

Så kommer du över en förälskelse i 5 enkla steg

När en relation tar slut gör det ofta ont – oavsett vad som föranledde uppbrottet.

Det bästa du kan göra är att gå vidare, även om det tar tid.

Här är dejtingexpertens 5 bästa råd.

Kärlek är något fint, men också oerhört skört.

Och när en relation når vägs ände kan det vara svårt att stänga av sina känslor i en handvändning.

Det sistnämnda gäller även när relationen inte tagit fysisk form. Du kanske har förälskat dig i någon på håll, men insett att du måste gå vidare.

Hur det än ligger till finns det ”enkla” knep som kan vara en hjälp på vägen. För sajten Elite Daily avslöjar dejtingexperten Natalia Juarez sina bästa råd.

1. Skapa distans

Det första och kanske viktigaste steget är att försöka skapa en viss distans mellan dig och personen som vägrar lämna dina tankar. Försök vara tillräckligt aktiv och upptagen för att inte återfalla i gamla mönster. Om det är en person som du inte kan bryta med personen helt och hållet, exempelvis en kollega, bör du ändå försöka skapa en viss känslomässig distans. Håll konversationerna ytliga men artiga.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

2. Acceptera dina negativa känslor

När processen väl är påbörjad kommer känslorna som ett brev på posten. Du kan känna vemod, sorg och ångest över att något gått förlorat. Och det är helt okej och helt rimligt.

Acceptera dina känslor och låt det ta tid. Ingen förväntar sig att du ska vara en ny och lycklig människa efter några dagar.

3. Omge dig med nära och kära

När vi mår dåligt finns inget bättre än att söka tröst hos människor vi älskar. Omge dig med vänner och familjemedlemmar som vill dig väl. De fungerar som en stabil bas och ett känslomässigt stöd i stormen.

Dessutom kan de påminna dig om ditt eget värde och hjälpa dig att hitta dig själv igen.

Foto: Shutterstock

4. Skriv en lista

Det kan låta kontraproduktivt, men att skriva ner allt du gillade med personen i fråga kan faktiskt vara en hjälpsam övning. I stället för att alla tankar och känslor rusar runt i ditt huvud får du det på pränt. Dessutom får du en checklista som du kan använda i framtida relationer.

Därefter skriver du en lista över allt du ogillade med personen. Detta kan vara svårare beroende på hur väl du känner personen. Det kan handla om en kollega du beundrat på håll eller en gammal polare som du utvecklat känslor för.

Oavsett kan det hjälpa dig att byta perspektiv, att faktiskt se  personen som en människa med fel och brister snarare än ett väsen som sitter på en pedistal.

LÄS OCKSÅ: 10 tecken på att din relation håller på att ta slut

5. Gör dig redo

Det kanske inte känns så just nu men efter en tid kommer känslorna för din förälskelse försvagas. Du kommer må bättre och börja se saker från ett nytt perspektiv.

I det här läget kan det vara dags att börja fundera på framtiden igen. Träffa nytt folk, flörta och påminnas om hur kul det kan vara.

Hoppa inte in i ett nytt förhållande, försök i stället ta tillvara på den här tiden. Uppskatta känslan av att känna dig attraktiv igen och berika ditt liv med nya människor.

Och då plötsligt händer det. Förr eller senare kommer du inse att du inte tänkt på din gamla förälskelse på flera dagar, veckor eller månader.