Så hanterar du en svartsjuk partner – om du inte vill göra slut

Svartsjuka är en vanlig känsla. De flesta har nog någon gång känt det där stynget i hjärtat.

Oftast stannar det vid just en känsla, men vad gör man när ens partners svartsjuka blir ett problem i relationen?

Psykologen Maria Farm har tipsen.

– Det här kan man göra om man vill kämpa mot svartsjukan.

Foto: Cornelia Nordström

1. "Aldrig okej med våld"


Det kan finnas många olika anledningar till att någon känner sig svartsjuk.

– Det är inte så förvånande att man är svartsjuk om det till exempel funnits otrohet eller tillitsproblem i relationen, eller tidigare förhållanden. Man är också olika som personer och kan ha olika tolkningar om vad som är flörtigt till exempel. Det kan trigga svartsjuka. Det finns också de som har orimliga kontrollbehov på grund av en ångestproblematik.

Att gå runt och känna sig svartsjuk är alltså ganska vanligt, men när går det över styr?

– Det är aldrig okej med våld, hot om våld, sexuellt våld eller svartsjukebeteenden som handlar om att kontrollera vem man träffar, hur man ser ut eller vart man ska. Då ska man dra öronen åt sig och fly.

Men hon poängterar att långt ifrån alla svartsjukebeteenden utmynnar i sådant beteende, även om de ofta är destruktiva.

– Man kan ju definitivt säga att man kliver över en gräns när man börjar kontrollera sin partner, snoka i mobilen eller smygläsa sms till exempel, säger Maria.


Foto: Shutterstock

2. Om det är befogat: Gör personen trygg


Är din partners svartsjuka grundad i att du faktiskt har gjort något för att äventyra tilliten, då gäller det att vara förstående för att tryggheten ska kunna byggas upp igen.

– Om du har varit otrogen, till exempel, och ni vill fortsätta tillsammans så får du vara beredd på att stå ut med en period där du blir extra granskad, säger Maria Farm.

Prata er fram till något som fungerar för er, råder hon.

– Ni kan till exempel komma överens om att du under en period ska vara extra transparent. Det kan handla om att komma hem vid den tid man säger att man ska komma hem, inte dricka så mycket alkohol. Man kanske kan låta partnern titta i telefonen. Men självklart måste det finnas en gräns för när man har sonat det.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så tacklar du svartsjuka i förhållandet


Foto: Shutterstock

3. Lyft fram det positiva


Det kanske känns avlägset i stunden, när allt du vill göra är att skrika ”MEN SLUTA FRÅGA OM JAG HAR LEGAT MED MIN KOLLEGA!” men ett sätt att övervinna svartsjukan kan vara att ge en komplimang tillsammans med konstruktiv feedback.,

– I stället för att bara säga vad du vill att personen ska sluta göra, lyft fram det positiva. Säg att du älskar personen eller påminn hen om när ni gjorde något roligt ihop, säger Maria Farm.

Det är ett sätt att få personen att känna sig tryggare i relationen.

– Men det är inte lätt. Svartsjuka är ju faktiskt ett väldigt osexigt och destruktivt drag, säger hon.


Foto: Shutterstock

4. Gör något trevligt


Ett annat sätt att komma ur spiralen av ältande kräver att man orkar hålla humöret uppe, men kan vara ack så effektivt.

– Föreslå en rolig aktivitet. Man kan säga ”Det här ältande leder ingenstans, ska vi inte gå en promenad eller på bio i stället?” Det är ett konkret sätt att få den andra ur de där hjulspåren. Det är ju inte lätt, man förstår personer som inte orkar, säger Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: Elin, 32, så fick jag stopp på min galna svartsjuka


Foto: Shutterstock

5. Sätt ner foten


Ibland kan svartsjukan yttra sig som ett tvångsmässigt frågande. Har du varit otrogen? Vill du göra slut nu? Är du kär i den där personen? Vill du ligga med hen? Det är lätt att börja försäkra din partner om att det absolut inte är fallet.

– Det är mänskligt att gå i fällan och börja återförsäkra, för att man tror att det är vad partnern behöver. Men egentligen spär det på tvångstankarna. Dessutom är det inte så roligt att bli anklagad för sådant, säger Maria Farm.

I stället för att försäkra den svartsjuka partnern om att du inte planerar att vara otrogen råder Maria Farm att i bästa välmening försöka lägga problemet där det här hemma.

– Avgränsa i stället och adressera problemet. Säg: ”Nu är det din svartsjuka som talar, du får försöka jobba med det här”.

Handlar det om en rädsla att förlora dig? En känsla av att vara oattraktiv? Du kan inte förändra din partners beteende, men du kan hjälpa hen på vägen.

Men återigen, gå inte i fällan och börja försvar dig:

– Stå emot på ett konstruktivt sätt, för ju mer du göder svartsjukan, desto större blir den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!